Criza 3 in 1. Dupa criza economica si cea politica, Romania risca sa se confrunte si cu una institutionala. La doua zile de la caderea cabinetului Boc 2, presedintele Traian Basescu a anuntat ieri numele premierului desemnat sa formeze, in zece zile, un nou guvern. Lucian Croitoru tinteste la formarea unui guvern politic, de uniune nationala, neavand insa, concret, decat sustinerea PDL. Croitoru a fost insa prezentat public de seful statului ca „independent”. Basescu a incercat sa-l delimiteze inclusiv de PDL, care l-a sustinut recent pentru Consiliul de Administratie al BNR. Sansele ca un guvern al sau sa primeasca votul in parlament sunt destul de mici si depind, in primul rand, de rezultatele discutiilor incepute de PDL cu UDMR. Integral in EvZ.

Examen final pentru Guvernul Boc II. Curtea Constitutionala a respins sesizarea PDL, invocand lipsa de competenta. Votul de astazi pe marginea motiunii de cenzura va fi testul decisiv pentru Guvernul Boc II. PNL, PSD si UDMR ar avea suficiente voturi pentru a darama Executivul. Motiunea va stabili soarta Executivului, in ciuda incercarii PDL de a opri demersul Opozitiei. Curtea Constitutionala (CC) a respins ieri sesizarea democrat-liberalilor, aratand ca nu are atributii de a verifica constitutionalitatea motiunilor de cenzura, scrie Adevarul.

Premierul-desemnat Croitoru: Incep consultarile cu partidele „repede, dar incet”. Provocarea mea este sa le „seduc”. Il consider pe Johannis un „domn foarte onest si elegant”. Premierul desemnat joi de presedintele Traian Basescu sa formeze un nou Cabinet a marturisit, intr-o emisiune TV, ca este constient ca sarcina lui va fi dificila deoarece, spre deosebire de Klaus Johannis - sustinut de PNL, PSD, UDMR si minoritati - el va trebui sa "seduca" partidele pentru a fi votat in Parlament. El va initia vineri consultarile cu formatiunile politice. Ce parere are Lucian Croitoru de ce il asteapta in perioada urmatoare, despre cum va arata Guvernul sub carma sa, puteti citi mai jos, noteaza Gandul.

La Targul de Turism, romanii au sarit pe mancare si pe Elena Udrea. Timp de aproape doua ore, ministrul Turismului a fost principalul punct de atractie pentru vizitatori: s-au pozat si s-au pupat cu Udrea. In ciuda numarului mare de expozanti si a reducerilor de preturi anuntate la Targul de Turism al Romaniei, vizitatorii au fost mai degraba atrasi de standurile unde se putea ciuguli ceva sau cele unde se imparteau bomboane, de strainul ce parea venit din Egiptul antic si care vindea bijuterii, de un minicazinou sau de borcanele cu muraturi, noteaza Gandul.

In editorialul "Antipoliticianul", Ioana Lupea este de parere ca "Mircea Geoana a rasuflat usurat. Daca seful statului l-ar fi nominalizat pe Klaus Johannis ca premier, candidatul PSD si-ar fi asigurat locul al treilea in cursa prezidentiala. Primarul Sibiului ar fi fost rasfatatul camerelor de luat vederi si ar fi monopolizat atentia publica in procesul de formare a guvernului. Alaturi de el ar fi stralucit candidatul PNL Crin Antonescu, al carui premier s-a declarat Johannis. Iar tandemul liberal s-ar fi impus in constiinta multor alegatori ca alternativa aseptica la septicul Traian Basescu. Legenda Johannis ar fi stins steaua norocoasa a lui Mircea Geoana, incapabil sa exprime viziunea lui asupra guvernarii printr-o propunere de candidat, poate si a lui Traian Basescu". Integral in EvZ.

Cristian Campeanu, in editorialul "Johannis si Croitoru, pioni de sacrificiu", scrie: "Clocotul clasei politice, dar si al presei din ultimele saptamani este captivant si extrem de revelator asupra malului depus vreme de 20 de ani in subteranele puterii. In vremuri de razboi politic total ca acestea ies la iveala nu numai afinitati si idiosincrazii, altfel ascunse cu grija, intre diferitii actori politici, dar, mai important, apar in lumina limitele sistemului democratic, ale Constitutiei, dar si ale protagonistilor vietii politice nationale. Numai si din acest punct de vedere continuarea crizei politice este binevenita". Integral in Romania Libera.