Traian Basescu, lansat de PDL „in familie”. Dupa ce presedintele Traian Basescu le-a dat peste cap planurile de lansare cu baloane si confetti portocalii la Sala Palatului, liderii PDL au facut toate aranjamentele pentru ca seful statului sa-si ia astazi startul oficial in campanie din mijlocul PDL. In locul celor 6.000 de delegati mobilizati initial pentru data de 10 sau 17 octombrie, liderul PDL, Emil Boc, a convocat pentru aceasta dimineata conducerea largita a partidului plus cei 170 de parlamentari, presedintii de consilii judetene si primarii la un Colegiu Director la care a fost invitat si candidatul Traian Basescu, sustin surse democrat-liberale, scrie EvZ.

Cum au reusit cei opt prezidentiabili sa convinga jumatate de Romanie sa semneze pe listele lor. Insumate, semnaturile de sustinere ale celor opt competitori inscrisi sau in curs de inscriere pentru Cotroceni aproape ca egaleaza cifra electoratului activ - 10 milioane, voturi corect exprimate la generalele din 2004 -, masa electorala a celor care si-au pastrat cumpatul si participa inca la vot. Peste opt milioane de oameni se presupune ca-i sustin pe prezidentiabili, asa cum reiese din aritmetica simpla a adunarii semnaturilor de pe listele depuse sau care vor fi depuse in urmatoarele zile, de fiecare dintre ei, la Biroul Electoral Central. Astfel, 1,6 milioane a strans Crin Antonescu; 500.000 Gigi Becali; 350.000 C.V.Tudor, 284.000 Kelemen Hunor si 300.000 exoticul Ninel Potarca. Dar artileria grea de abia vine: PD-L a strans pentru Traian Basescu peste 2 milioane de semnaturi, iar PSD pentru Mircea Geoana 2,5 milioane. Sorin Oprescu e in faza de triere a semnaturilor stranse, care se ridica la 600.000, scrie Gandul.

Fostul sef al SPP il ataca dur pe Traian Basescu: Generalul Iliescu acuza SRI de santajarea unor politicieni. Generalul in rezerva Dumitru Iliescu sustine ca detine „date, informatii si elemente“ care probeaza ca presedintele Traian Basescu ar folosi Serviciul Roman de Informatii pentru „urmarirea, intimidarea si santajarea“ unor politicieni, ziaristi, dar si judecatori de la Curtea Constitutionala. Declaratiile dure ale lui Mitica Iliescu vin in contextul in care Traian Basescu l-a acuzat ca ar fi avut acces la arhiva DGIPI. SRI nu comenteaza, scrie Cotidianul.

Anastase a scapat de suspendare. Comisia juridica a respins astazi solicitarea PSD si PNL de suspendare a Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Propunerea a fost respinsa cu 14 voturi impotriva suspendarii, 9 pentru si o abtinere. Roberta Anastase a fost acuzata de partizanat in favoarea ministrului Turismului Elena Udrea, in urma cu doua saptamani, cand a inceput dezbaterea Raportului Comisiei de ancheta in cazul demnitarului democrat-liberal, scrie EvZ.

Horia Ghibutiu, in "Cum l-a pacalit Basescu pe Iliescu", sustine ca " dialectica ripostei lui Ion Iliescu duce la scoaterea la suprafata a unui adevar neconvenabil fostului presedinte: demascarea, involuntara, a lui Traian Basescu drept adversar al trecutului s-ar putea converti in voturi. Am parcurs cu mult interes textul „Reflectii la comentarii”, cum si-a intitulat Ion Iliescu gandurile transpuse pe blogul personal, dupa ce a participat, alaturi de Emil Constantinescu, la o emisiune gazduita de un canal voiculescian. Acolo, ingaduiti-mi sa desprind doar o mostra dintr-un inconfundabil limbaj de lemn, ambii fosti presedinti au exprimat opinii convergente privind comportamentul nedemocratic si anticonstitutional al actualului presedinte Basescu”. Integral in EvZ.

In "Johannis – o sansa pierduta", Mircea Kivu afirma ca "pentru ca ultimele intamplari politice frizeaza tot mai mult absurdul, voi incerca, pentru inceput, o demonstratie prin reducere la absurd. Sa incepem printr-un exercitiu de imaginatie. Sa ne imaginam ca, imediat dupa anuntarea votului favorabil motiunii de cenzura, partidele care au asigurat succesul motiunii (PNL, UDMR, PSD), impreuna cu grupul minoritatilor, s-ar fi pus de acord asupra sustinerii unui candidat independent comun pentru pozitia de premier si ca acesta s-ar fi numit Lucian Croitoru. Credeti ca Traian Basescu ar fi acceptat propunerea si ar fi emis decretul de desemnare pentru acest onorabil personaj? Mi se pare evident ca nu". Integral in Romania libera.