Basescu catre PDL: „Vreau ministri curati pentru Croitoru!” Presedintele Traian Basescu nu se implica, oficial, in formarea guvernului Croitoru.Practic insa, in intalnirea pe care a avut-o ieri cu parlamentarii si cu liderii de filiale ai PDL, inainte de a-si depune candidatura la BEC, Basescu le-a spus acestora si ce fel de ministri „vrea”, dar si ca numele lor vor fi subiectul unei intalniri separate, cu sefii partidului. „Vreau doar oameni curati! Sa fie ministri carora populatia sa nu le poata reprosa nimic. Vedeti ca spun populatia, nu politicienii”, a fost cerinta presedintelui anuntata la PDL, potrivit unor participanti la discutie. „Detaliile”, a promis Basescu, le vor fi oferite liderilor partidului, la o intalnire restransa, scrie EvZ.

Isi legalizeaza relatia Coalitia lui 65 la suta? Senatorul PSD, Ilie Sarbu, a fost primul care a avansat ipoteza oficializarii, dupa turul intai al alegerilor prezidentiale, a noii majoritati politice formata din PSD+PC, PNL si UDMR. Intr-o declaratie facuta la RFI, fostul ministru al Agriculturii a apreciat ca aceasta majoritate are toate sansele sa se concretizeze intr-o alianta politica imediat dupa 22 noiembrie. "Ea exista, a fost anuntata. Sigur, nu s-au facut protocoale, nu s-au facut nici un fel de documente. Dupa turul intai, probabil ca lucrurile vor fi mult mai aplicate, mult mai concrete. Pana la turul intai e firesc sa fie asa, pentru ca fiecare dintre cele trei partide are cate un candidat. N-am putea sa formalizam acum aceasta alianta printr-un inscris, pentru ca s-ar crea tot felul de probleme si nu cred ca e cazul", a declarat Sarbu, potrivit Gandul.

Analiza germana a primarului de Sibiu, Klaus Johannis: Ne vedem dupa 6 decembrie. Primarul Sibiului este din ce in ce mai neincrezator in sansele lui de a ajunge premier. „Nu vom avea alt guvern pana dupa alegerile prezidentiale si nu este relevanta discutia asupra vinovatilor politici din acest moment’’, sustine Klaus Johannis. Sustinut de toate partidele din Parlament, mai putin de PDL, pentru functia de premier, Johannis crede insa ca sansele sa ocupe aceasta functie sunt in scadere. Dar le multumeste politicienilor care ii sunt alaturi in continuare, scrie Cotidianul.

In "Cine lustruieste icoana Sf. Johannis", Silviu Sergiu sustine ca " Mircea Geoana si Crin Antonescu se inghesuie sa apara la televizor alaturi de Klaus Johannis, mai abitir ca enoriasii recalcitranti veniti in procesiune la Moastele Sfintei Parascheva. Competitia dintre Mircea Geoana si Crin Antonescu de a-l capusa electoral pe Klaus Johannis are toate sansele sa se transforme intr-un spectacol ridicol". Integral in EvZ.

Sabina Fati, in "Se mai pot fura alegerile cu televizorul?" afirma ca "multi lideri politici romani continua sa creada ca presa este un instrument la dispozitia lor si ca se pot folosi de ea in propriile interese. Observatia a fost facuta de Organizatia "Reporters sans Frontières" in indexul anual referitor la libertatea presei in lume, care claseaza Romania mult sub Ghana, Trinidad Tobago, Uruguay sau Namibia. Presa autohtona pare bolnava, iar independenta ei este pusa la indoiala de rapoartele internationale, trecute de obicei sub tacere de marile televiziuni de stiri. Realismul veninos din peisajul mediatic romanesc este construit, mai ales, pe vitrinele acestor televiziuni, pe care si Raportul Freedom House le asociase marilor moguli". Integral in Romania libera.