PNL: Basescu sa renunte la piesa de teatru absurd "Croitoru". Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat astazi ca Basescu ar trebui sa renunte la "teatrul absurd" pe care l-a pus in scena propunand un premier care nu are sprijinul majoritatii parlamentare. "Ii solicitam sa-i retraga mandatul lui Lucian Croitoru, pentru ca ceea ce e evident pentru toata lumea trebuie sa devina evident si pentru domnul Basescu si anume faptul ca Guvernul Croitoru nu are cum sa fie investit de Parlament si orice tergiversare a actualului presedinte nu face decat sa adanceasca criza economica", a declarat Orban, potrivit EvZ.

Crin Antonescu: Nu imi asum programul economic promovat de Dinu Patriciu. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca nu isi asuma programul economic promovat in ultima perioada de Dinu Patriciu, iar rolul acestuia in campania sa electorala a fost "unul foarte mult supralicitat de presa". "Nu imi asum programul domnului Patriciu si nici nu cred ca este vorba despre un program. Sunt niste idei ale unui om de afaceri de anvergura care este normal sa vorbeasca, sa scrie despre situatia de criza", a spus Antonescu, potrivit Gandul.

Antonescu l-a depasit pe Geoana cu o vasla, in urmarirea lui Basescu. Un ultim sondaj de opinie realizat la comanda Inpolitics de institutul Operations Research, din Cluj, releva ca Mircea Geoana, candidatul social democratilor, si liberalul Crin Antonescu se lupta, umar la umar, pentru a intra in turul al doilea de scrutin la alegerile prezidentiale alaturi de actualul sef al statului. Potrivit datelor statistice ale sondajului, distanta intre Geoana si Antonescu este de numai un procent, in favoarea liberalului, ceea ce inseamna ca oricare poate ajunge in finala cu actualul presedinte, in turul al doilea, scrie Cotidianul.

Croitoru nu-i taie de pe lista pe ministrii respinsi in parlament. Criza politica se prelungeste in paralel cu campania electorala: premierul desemnat de Basescu nu renunta la echipa initiala, coalitia pro Johannis refuza sa o voteze in plen. Premierul desemnat Lucian Croitoru va merge mai departe si in plen cu ministrii respinsi de comisiile parlamentare. Decizia lui Croitoru ar putea antrena refuzul coalitiei de a mai vota in plen echipa propusa de premierul desemnat, in conditiile in care poate servi drept pretext in urma solicitarii explicite a PNL si PSD de a-i inlocui pe ministeriabilii care au picat testul comisiilor. Miscarile de trupe ale ambelor tabere sunt strans legate de batalia politica si electorala, scrie EvZ.

Crin Antonescu: Dezbaterile televizate fata in fata intre candidati, sperietoarea campaniei electorale. Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, s-a aratat nemultumit, vineri, la Alba Iulia, de faptul ca adversarii sai in cursa electorala, Mircea Geoana si Traian Basescu, “prin reprezentantii lor”, au reusit sa impuna ca, inaintea primului tur de scrutin, sa nu existe dezbateri fata in fata intre candidati. In opinia prezidentiabilului liberal, o astfel de atitudine nu face decat sa-i promoveze pe cei doi ca singurele variante, deoarece nu exista posibilitatea unor dezbateri reale, in care sa se contureze si a treia varianta, scrie Cotidianul.

Vanatoarea independentilor. Se confirma oferta de functii in PD-L pentru dezertorii liberali. Informatia pe care “Gardianul” a prezentat-o in urma cu doua zile, potrivit careia mai multi parlamentari PD-L, cum afirma surse din formatiune, s-au plans ca “dezertorii” de la alte formatiuni le-au luat locurile in functiile importante atat la nivelul partidului, cat si la nivelul Parlamentului, se adeveresc. O parte din nou-venitii in PD-L ne-au confirmat, ieri, faptul ca au fost “ademeniti” cu functii pentru a trece in barca pedelista. Deputatul independent Gheorghe Coroama, fost PNL, ne-a precizat ca intr-adevar i-a fost propusa functia de vicepresedinte la nivel judetean in cadrul PD-L, insa sustine ca semnarea adeziunii nu va fi determinata de acesta oferta. Citeste mai multe in Gardianul.

In "Solutia NATO", Calin Hera afirma ca "in contextul in care se afla azi Chisinaul, neutralitatea inseamna zona gri, adica influenta Rusiei, deci subdezvoltare. Basarabia e locul in care se vorbeste mult. Exista insa momente in care e nevoie de mai putine vorbe si de mai multe fapte. De decizii curajoase. Acum e un astfel de moment. Acum, cand Chisinaul se afla la jumatatea distantei dintre vizita la Moscova a viitorului presedinte, Marian Lupu, si declaratia de la Bucuresti a vicepresedintelui american, Joe Biden. „Puteti ajuta Moldova, Georgia, Ucraina pe drumul lor spre stabilitate durabila si prosperitate. Este vremea voastra sa conduceti... Iar noi vom fi partenerii vostri in indeplinirea promisiunilor din 1989”, a spus Biden in deja celebrul discurs de la Biblioteca Universitara". Integral in EvZ.