Anticipatele, motiv de disputa Basescu-Geoana. Depasirea blocajului politic prin dizolvarea Parlamentului, dupa alegerile prezidentiale, a incitat iar spiritele candidatilor. In vreme ce Traian Basescu spune ca anticipatele ar fi o solutie, Mircea Geoana il acuza de iresponsabilitate. Aflat in turneu electoral la Iasi, presedintele a declarat ieri seara ca, in pofida mecanismelor constitutionale dificile, dizolvarea Parlamentului si declansarea alegerilor anticipate reprezinta o solutie pentru deblocarea crizei politice. Integral in EvZ.

In editorialul "Ion Iliescu se intoarce", Ioana Lupea scrie: "Mai poate Ion Iliescu sa scoata din casa alegatorii la un vot pentru sau impotriva lui? Fostul presedinte pare, mai degraba, o haina veche scoasa din dulapul politicii si scuturata in public. Din fericire, PSD nu mai inseamna doar Ion Iliescu. Din nefericire, PSD este confiscat de reprezentantii politici ai unor interese oligarhice sau interlope. Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie, care stau cocotati ca doi gnomi pe umerii lui Mircea Geoana si-i soptesc la ureche adevarurile lor, reprezinta blazonul social-democratilor. Ion Iliescu e veriga intre PSD si PCR, legitimitatea de stanga, poate singura, a partidului." Integral in EvZ.

Liberalii ataca referendumul cu legi UE care nu exista. Presedintele PNL, Crin Antonescu, sustine ca referendumul pentru Parlamentul unicameral este inutil in conditiile in care din 2013 toate statele UE vor avea legislative bicamerale. Democrat-liberalii spun ca nu exista nici o reglementare in acest sens si ca liberalul se afla intr-o "mare confuzie". Crin Antonescu a avansat ideea inutilitatii trecerii la sistemul unicameral intrucat peste patru ani toate statele membre UE ar trebui sa adopte sisteme bicamerale. Tratatul de la Lisabona nu prevede insa nici o reglementare in acest sens, scrie Romania Libera.

Politicienii sunt in cautare de solutii pentru trecerea bugetului prin Parlament. Politicienii sunt in cautarea unor solutii pentru trecerea prin Parlament a bugetului de stat pe anul 2010 pana la jumatatea lunii decembrie. Nu pentru ca le-ar pasa, dar conditia pusa de Fondul Monetar International pentru eliberarea celei de-a treia transe de imprumut in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro este aceea ca Parlamentul sa aprobe Legea bugetului pentru 2010 pana la sedinta board-ului Fondului, programata la mijlocul lunii decembrie. In functie de partidul din care fac parte, ei vor sa-si treaca fiecare propriul proiect de buget. Integral in Gardianul.

In editorialul "Inamicul public numarul unu", Dan Cristian Turturica afirma ca: "Este trist, dar si amuzant sa urmaresti cum numerosi jurnalisti au ajuns sa se imbete cu propria ura impotriva lui Basescu si refuza sa vada cateva adevaruri simple, dar foarte importante. Urmariti inca de amintirea zilelor in care pactul cu diavolul se pecetluia cu ode si cantari de proslavire a lui Ceausescu, isi exerseaza vigilenta atacandu-i pe cei pe care ii banuiesc ca fac acelasi lucru cu Basescu." Integral in Romania Libera.

Traian Basescu, in campanie la Iasi, Constanta si Bacau. Presedintele a primit un scut si un buzdugan, sambata, la Constanta, iar duminica s-a emotionat amintindu-si de bojdeuca lui Creanga. Presedintele le-a explicat celor prezenti la intalnirea electorala de ce a ales Iasiul, Bacaul si Constanta - unde s-a aflat sambata - pentru debutul campaniei sale electorale: pentru ca in aceste orase a copilarit si s-a scolit. Integral in Gandul.