Basescu a facut din Constitutie teren de joc. Actualul presedinte a folosit slabiciunile legii fundamentale in lupta cu adversarii sai politici. Cu patalama de presedinte-jucator, eliberata de Curtea Constitutionala, Traian Basescu si-a asigurat o libertate de miscare in spatiul institutional mai mare decat predecesorii sai. Astfel, prevederile schioape ale Legii fundamentale au fost transformate de seful statului in atuuri pe care le-a folosit in lupta cu adversarii sai politici, scrie EvZ.

Avem, pe hartie, trei bugete pentru 2010. PDL, PSD si PNL se intrec in declaratii privind elaborarea propriului proiect de buget de stat pentru anul 2010. Afirmatiile politicienilor se doresc a fi un raspuns la amenintarea ca FMI nu ne va da transa a treia daca bugetul nu este adoptat pana pe 10 decembrie. FMI asteapta, pana la finalul acestei saptamani, un semnal concret ca exista sanse privind adoptarea bugetului, scrie EvZ.

Traian Basescu si PDL fac din nou curte PNL. Liderii PNL nu au uitat insa tentativele lui Traian Basescu de a le desfiinta partidul prin infiintarea unui alt partid liberal. Traian Basescu a declarat ieri, intr-un interviu acordat unui ziar iesean, ca si-ar fi pastrat optiunea din 2004 si 2008 de a forma un guvern de dreapta PDL-PNL, cu mentiunea ca PNL nu trebuie sa emita pretentii pentru postul de premier. Integral in Romania Libera.

Moda independentilor are din ce in ce mai multi simpatizanti. Ieri, un numar de 13 deputati independenti au instiintat Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ca au constituit un grup parlamentar mixt. Totodata, a fost prezentata si conducerea acestui grup, lider fiind fostul social-democrat Gabriel Oprea, vicelideri - Eugen Nicolicea si Ion Tabugan, iar secretar fostul liberal Gheorghe Coroama. Integral in Gardianul.

In editorialul "Zarurile nu au fost aruncate", Elena Vijulie scrie: "De aproape o saptamana, delegatia FMI in Romania are intalniri cu lideri politici si experti, incercand sa se dumireasca in ce mod functioneaza mirabila noastra tara si daca are rost sa plantezi miliarde cu dobanda mica intr-un spatiu in care se intampla lucruri atat de stranii. Misiunea FMI a sosit pe pamant romanesc la solicitarea presedintelui Basescu." Integral in Romania Libera.

In editorialul "De ce n-avem dezbateri TV", Horia Ghibutiu scrie: "Constatand ca politicienii care si-au depus candidatura la presedintia Romaniei nu vor avea parte de o dezbatere televizata inaintea turului intai al alegerilor, Crin Antonescu, un candidat care galopeaza energic in linia a treia, a descoperit cine e vinovat: „mass -media romaneasca, marele caine de paza al democratiei, are coada un pic taiata, are castronul cu laptic pus in fata si nu mai maraie, nu provoaca si nu organizeaza asemenea dezbateri”. Formal, prezidentiabilul liberal are dreptate - obedienta fata de favoriti si ura in raport cu ceilalti sunt vizibile pe sticla, mai ales pe cea care ne umple de respect." Integral in EvZ.