Basescu muta electoral cu guvernul virtual PDL-PNL. Chiar daca presedintele vrea sa anunte rapid un premier PDL, cu asa-zisa misiune de a guverna cu liberalii, structura reala a executivului se va contura abia dupa alegeri. Inainte ca rezultatele dupa primul tur al prezidentialelor sa se transeze, presedintele candidat Traian Basescu a inceput deja sa caute voturi pentru turul al doilea. Prima tinta: alesii PNL din teritoriu, utili pe de o parte prin relatia directa cu electoratul, pe de alta prin influenta in conducerea partidului, pe care au castigat-o dupa schimbarea lui Calin Popescu-Tariceanu cu Crin Antonescu, scrie EvZ.

Consultari de criza la Cotroceni, runda a doua. Presedintele Traian Basescu a avut ieri noi consultari cu partidele politice in vederea desemnarii unui nou premier. Dupa ce Parlamentul a demis Guvernul Boc si a respins echipa Croitoru, presedintele insista sa numeasca un nou premier PDL. Cu toate ca Traian Basescu a declarat ieri ca vrea sa desemneze un premier de la PDL, partidul sau nu a mers la Cotroceni cu o propunere precisa. Radu Berceanu a declarat inainte de intalnire ca PDL merge la Cotroceni fara o lista de propuneri si ca asteapta decizia presedintelui. Pe de alta parte, ministrul interimar de Interne, Vasile Blaga, spre care se indreptau cu o zi inainte gandurile multor reprezentanti PDL, a declarat raspicat ca nu si-a dorit niciodata sa fie premier si ca nu comenteaza situatii ipotetice. "Nu vreau sa discut astfel de situatii in care nu sunt, nu am fost pus si nu sunt pus", a spus el, citat de Romania Libera.

In editorialul "Vocatia esecului", Mircea Cartarescu este de parere ca "un Basescu triumfator isi va accentua reflexele autoritare, isi va consolida partidul propriu si va relua razboiul personal cu oligarhii. Prin urmare, schimbam guvernele in veselie, ba inca am inceput sa le schimbam inainte chiar de a le inscauna. Le ucidem in fasa, cum s-ar zice. S-a dus Boc, s-a dus si Boc II, s-a dus si Croitoru, se va duce si Blaga. Nu ne mai pasa de situatia economica ingrozitoare, de acordul cu FMI, de datoriile insuportabile, nici macar de campania electorala. Intre majoritatea parlamentara actuala, care trage de-un capat al funiei, si presedintele Basescu de la celalalt capat, funia e incordata la maximum. Nimeni nu e dispus sa cedeze. Nimeni nu face cel mai mic compromis. E un razboi al intereselor, al orgoliilor, al urilor. Sa piara lumea, niciunul dintre combatanti nu da drumul funiei. Nimic, nici bunul-simt macar, nu e acceptat daca vine din partea cealalta. Oriunde privesti nu mai dai decat de radicalizari, de fapte nesabuite, de vociferari irationale". Integral in EvZ.

Basescu pentru Romania se retrage pentru ca e prea moale. Pedelistii ii pregatesc lui Traian Basescu un nou ambalaj, liberalii se plang ca, din cauza ca tipografiile duduie de comenzi electorale, au ajuns sa-i faca afisele lui Crin Antonescu in Bulgaria. Presedintele intentioneaza sa renunte la sloganul "Basescu pentru Romania". Dupa o saptamana si jumatate de campanie, stafful lui Traian Basescu a ajuns la concluzia ca acest slogan este "prea moale", putin penetrant si ca nu se potriveste cu personalitatea presedintelui. Explicatia oficiala este insa alta: sloganul "Basescu pentru Romania" n-ar fi fost sloganul lui Basescu, ci al PD-L. "Este un slogan de sustinere a presedintelui din partea PD-L", ne-a declarat un membru al staffului prezidential, noteaza Gandul.

Portret. Viata lui Ticu Dumitrescu... Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) si TVR au lansat, ieri, filmul documentar “Nesfarsita suferinta”, dedicat lui Constantin Ticu Dumitrescu. Filmul poate fi urmarit vineri 6 noiembrie, la TVR1, incepand cu ora 23.00. Stejarel Olaru, directorul IICCR, a declarat ca “rolul pe care l-a jucat Ticu Dumitrescu in istoria tranzitiei romanesti a fost unul esential”. La randul lui, Marius Oprea, presedintele Institutului, a sustinut ca Ticu Dumitrescu “a fost marginalizat pentru ca nu a facut compromisuri”, scrie Gardianul.

Cristian Campeanu, in editorialul "Cine este PNL?", scrie: Este posibil ca Mircea Geoana sa fie, in particular, un liberal sub acoperire, asa cum sustine Dinu Patriciu, dar, cel putin in public, liderul PSD este fidel crezului social-democrat. In programul sau, Geoana se pronunta impotriva cotei unice de impozitare si pentru impozitul progresiv; pledeaza pentru cresterea masiva a rolului statului in economie si in societate prin crearea unor institutii care sa supervizeze piata si sa gestioneze investitiile publice; sustine introducerea in Constitutie a garantarii de catre stat a drepturilor sociale. Acestea sunt elementele unui proiect de inginerie sociala tintind realizarea unui stat socialist. Mircea Geoana are tot dreptul sa doreasca sa faca din Romania un stat socialist si, atata vreme cat isi asuma deschis optiunea, este liber sa o faca". Integral in Romania Libera.