Basescu si Antonescu "se vand” in maghiara. In incercarea de a rupe din primul tur din electoratul UDMR, presedintele-candidat Traian Basescu, dar si liderul PNL Crin Antonescu au intrat pe piata electorala din secuime cu afise in limba maghiara. Debutul lui Basescu cu mesaje de campanie in ungureste s-a produs la sfarsitul saptamanii trecute, simultan improspatarea sa electorala, printr-un nou val de afise, in toata tara. Integral in EvZ.

Guvern facut pe coltul mesei. Premierul desemnat, Liviu Negoita, l-a nominalizat pe fostul pesedist Gabriel Oprea in fruntea Ministerului de Interne. Acesta a mai ocupat portofoliul Internelor timp de trei saptamani in Guvernul PDL-PSD, dar a demisionat in urma scandalului numirii lui Virgil Ardelean la DGIPI. Instalarea "Vulpii" in fruntea serviciului "Doi s’un sfert" fara aprobarea lui Mircea Geoana a fost si prima fisura in coalitia de guvernamant. Integral in Romania Libera.

Organizarea referendumului, atacata in Justitie. Mihai Gheorghiu, actual membru PNL si fost deputat PNTCD, a facut o cerere catre Curtea de Apel Bucuresti in vederea suspendarii decretului prezidential si a hotararii de guvern pentru organizarea referendumului, pe motiv ca aceste documente exced prevederile legale. Nelegalitatea decretului prezidential consta, in opinia lui Mihai Gheorghiu, in faptul ca Administratia Prezidentiala organizeaza un referendum “consultativ”, iar aceasta forma de referendum nu exista in le­gislatia romana. Integral in Cotidianul.

Legalitatea guvernului interimar, sub lupa Curtii Constitutionale. Curtea Constitutionala discuta maine conflictul de natura constitutionala dintre Parlament si seful statului. Curtea a fost sesizata, in a doua jumatate a lunii octombrie, de liderul PSD Mircea Geoana, care a contestat decretele prin care au fost numiti interimari la ministerele conduse de PSD. Concret, liderul PSD contesta decretul prezidential 1358 prin care Nica a fost inlocuit de Blaga la MAI, scrie Gardianul.

Judecator al Curtii Consti­tutionale: „Basescu nu poate dizolva Parlamentul dupa alegeri”. Judecatorul Curtii Consti­tutionale, Ion Predescu, a declarat, ieri, pentru Gandul , ca noul presedinte, indiferent care va fi acesta, nu poate dizolva Parlamentul nici inainte, nici dupa alegeri. "Este vorba de un nou mandat si nu este obligatorie dizolvarea Parlamentului. Este un alt mandat, o alta persoana, o alta relatie. Faptele prezente reprezinta analiza dintre Parlament si presedinte in acest mandat al presedintelui. Odata cu alegerile prezidentiale, se schimba un termen". Integral in Gandul.

In editorialul "Pledoarie pentru politete", Elena Vijulie scrie: Scenariul legat de interimatul prelungit al lui Emil Boc este cunoscut in detaliu inca de la inceputul lunii octombrie. Cand a cazut echipa Croitoru n-am avut nici o tresarire. Era evident. Cand Liviu Negoita a anuntat ieri lista nonministrilor din cabinetul sau, am ridicat cu totii din umeri. Guvernul Negoita nu va trece votul de investitura, ba chiar nu va avea parte de el decat dupa alegeri. Este evident. Traian Basescu are dreptate cand constata ca legea fundamentala "stabileste echilibrul de putere intre doi alesi." Integral in Romania Libera.