Primarii PNL nu vor sa-si dea voturile pentru Geoana. Din considerente financiare si de imagine, aproape jumatate dintre edilii liberali nu sunt dispusi „sa traga” pentru prezidentiabilul PSD intr-o finala cu Traian Basescu. Primarii liberali l-au avertizat pe Crin Antonescu ca nu sunt dispusi sa-l sustina pe prezidentiabilul PSD Mircea Geoana in turul II, daca acesta se va intalni in finala pentru Cotroceni cu Traian Basescu. Mesajul a fost transmis de aproape jumatate dintre edilii PNL, in ultima luna, cu precizarea ca neangajarea in tabara electorala a lui Geoana nu inseamna neaparat directionarea activului catre Basescu, ci mai degraba o atitudine de noncombat fata de candidatul PDL, scrie EvZ.

Oprescu: Nu sunt lipsit de bun-simt sa fac recomandari pentru turul II. Candidatul independent la alegerile prezidentiale de duminica Sorin Oprescu vorbeste intr-un interviu pentru Romania libera despre relatia lui Mircea Geoana cu grupul Vanghelie-Hrebenciuc din PSD. Primarul Capitalei sustine si ca ar fi favoritul bucurestenilor in sondajele de opinie, iar despre recordurile sale culinare in pietele orasului spune ca au fost "momente de relaxare" pentru cetateni.

De ce candidati, domnule Oprescu, la presedintia Romaniei?

Acum un an de zile, cand am spus ca nu candidez, sa stiti ca eu si credeam treaba asta, pentru ca nu aveam nici un fel de gand. Apoi a venit alianta 73% ce n-a existat niciodata in Parlament. Am crezut ca majoritatea asta se apuca de treaba. Din zi in zi, derapaje peste derapaje, ministrii nostri-s mai buni decat ministrii lor, ministrii nostri-s mai putin corupti decat ministrii lor, si uite asa am dus-o noua luni de zile. Citeste interviul integral in Romania libera.

Dictionar adaugit de fraudare a alegerilor. Partidele si-au perfectionat metodele de manipulare a electoratului si de controlare procesului electoral, existand chiar semnale ca se incearca fraudarea votului. Conform unor investigatii R.l., fiecare partid care detine controlul intr-un judet isi pregateste terenul pentru a tine sub observatie scrutinul si chiar pentru a influenta votul. Votul se va exprima in functie de cine conduce administratia locala. Cu alte cuvinte, exista regula nescrisa ca primarul imprima culoarea politica a localitatii respective. Potrivit cercetarilor noastre, miza cea mare la acest scrutin a constituit-o numirea presedintilor si a adjunctilor sectiilor de vot. In mai multe judete, partidele au avut ca strategie de campanie ocuparea locurilor din conducerea circumscriptiilor electorale, scrie Romania libera.

"Noi, poporul, nu suntem pe agenda lor de interese". Pentru satenii din comuna Zagna, judetul Braila, localitatea unde s-a nascut candidatul la Presedintia Romaniei, Gigi Becali, pamantul nu mai reprezinta principala sursa de venit, asa cum se intampla cu decenii in urma. Din contra, oamenii sunt nevoiti sa repare masini sau instalatii electrice ori sa puna parchet in apartamentele din Braila sau Galati pentru a reusi sa-si cultive bucatica de pamant mostenita din strabuni. In schimb, oamenii locului nu au renuntat la traditia de a se intalni duminica pe ulitele satului pentru a pune tara la cale. Iar subiectele politice nu puteau lipsi din discutiile cotidiene ale satenilor. Despre Gigi Becali nu au o parere buna, chiar daca este consatean cu ei, iar Revolutia din ’89 considera ca a fost regizata, scrie EvZ.

Unde dai si unde crapa: ce a patit un udemerist care s-a pus intre Udrea si Boc. Presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, a fost criticat de liderii Uniunii pentru ca, la confruntarea Basescu-Antonescu, a aparut printre sustinatorii PD-L. Marko: "A fost o gafa politica". Confruntarea de sambata trecuta dintre Traian Basescu si Crin Antonescu a facut victime printre liderii ... UDMR. Presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, a fost dur criticat de sefii sai politici pentru ca s-a asezat in tabara PD-L, aparand in cadrele filmate alaturi de Elena Udrea si Emil Boc, si in spatele lui Traian Basescu. Laszlo Attila, in schimb, a dat vina pe organizatorii dezbaterii politice, sustinand ca acestia au luat decizia nefericita de a-l plasa printre sustinatorii candidatului PD-L, scrie Gandul.

Ioana Lupea, in "Hayssam, efect electoral zero", sustine ca "cazul «Hayssam» pare sa fi fost, cel putin in momentul colectarii intentiilor de vot de catre CURS, un glont orb tras in directia lui Traian Basescu”. Omar Hayssam influenteaza alegerile prezidentiale. Dar nu impotriva cui s-a pregatit. Potrivit sondajului CURS realizat la comanda EVZ intre 7 si 12 noiembrie, Traian Basescu creste usor, iar Mircea Geoana stationeaza pe fondul bombardamentului opiniei publice cu stenograme si documente secrete din dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak". Integral in EvZ.

In "Exclusivitate, adevaratul scor Basescu-Antonescu", Cristian Ghinea afirma ca "Multa lume a spus ca dezbaterea Basescu-Antonescu de la Cluj s-a terminat la egalitate, comentariile punand accent pe iutimea replicii si efectele artistice. Asa o fi, nu neg. Ma intereseaza insa se trecem dincolo de efectul artistic, spre substanta dezbaterii, doar suntem jurnalisti si analisti, nu cronicari de teatru. Asadar, am recitit transcrierea dezbaterii facand un experiment personal: am acordat cate o bila alba fiecarui candidat atunci cand am considerat ca a exprimat o idee corecta si un argument valabil si cate o bila neagra atunci cand a exprimat o idee nefundamentata sau un argument invalid. E un exercitiu personal, puteti fi de acord sau nu cu el". Integral in Romania libera.