Contract prenuptial PSD-PNL. In schimbul sprijinului, presedintele PSD va semna ca il va numi pe Klaus Johannis premier. Crin Antonescu si PNL vor sustine candidatura lui Mircea Geoana in turul al doilea al prezidentialelor, conform unei intelegeri negociate de liderii celor doua partide si batute in cuie imediat dupa anuntarea rezultatelor. PSD si PNL vor semna in zilele urmatoare un protocol prin care liberalii se vor angaja sa il sprijine pe Geoana sa ajunga la Cotroceni in schimbul formarii unui guvern dupa alegeri. Cabinetul PSD-PNL ar urma sa fie condus de primarul Sibiului, Klaus Johannis, propus de Crin Antonescu si acceptat ieri, public, de Mircea Geoana. Integral in EvZ.

Primarii liberali: Dam voturile cui vrem noi in turul II. Mai putin disciplinati decat primarii PSD si PDL, edilii PNL din mai multe judete ale tarii sunt hotarati sa-si dea voturile in turul II al prezidentialelor dupa cum le dicteaza interesele sau constiinta, si nu dupa cum le cere partidul. In localitatile din judetul Tulcea conduse de primari liberali, edilii nu sunt dispusi sa urmeze linia partidului in privinta sustinerii unui candidat sau a altuia la turul doi al alegerilor prezidentiale, scrie Romania Libera.

Iliescu crede ca Geoana ii datoreaza succesul. Ion Iliescu considera ca succesul lui Mircea Geoana dupa primul tur al alegerilor i se datoreaza, in mare parte. Presedintele de onoare al PSD a declarat, la RFI Romania, ca este un avantaj pentru candidatul la presedintie si nu un incovenient. Fostul sef al statului a remarcat astazi intr-o emisiune radiofonica ca Traian Basescu a inregistrat practic un esec la alegerile de ieri. "Abia a trecut de 30%, el care avea cu un an - doi in urma cote inalte, peste 50%", a comentat Iliescu, adaugand ca actualul presedinte si-a pierdut sprijinul unui bazin electoral puternic, iar "lumea s-a saturat de prezenta domnului Basescu in fruntea statului". Integral in EvZ.

Basescu: "Crin s-a azvarlit in bratele moscovitului Geoana". Luandu-si ca "singur aliat" pe alegatorul roman, Traian Basescu l-a atacat pe Crin Antonescu, despre care a spus ca, "speriat de reusita referendumului, a gasit un singur loc de refugiu, in bratele PSD, unde nu se doreste reforma clasei politice care sa duca la pierderea privilegiilor". Basescu a mimat doua nelamuriri in legatura cu pozitia liderului PNL: "cum a putut de ieri (duminica - n.red.), cand tuna si fulgera impotriva mogulilor, sa sara dupa un somn odihnit drept in bratele (...) omului fabricat si prefabricat de oligarhie si moguli" si "cum de considera imoral, ilegal si incorect la Mircea Geoana sa faca vizite de taina la Moscova pentru a obtine sustinere prin agentii de influenta in Romania iar acum (Antonescu) a devenit mult mai putin exigent". Integral in Gandul.

In editorialul "O sa avem Guvern dupa Unicameral?", Elena Vijulie scrie: "In noaptea alegerilor Traian Basescu a declarat ca votul electoratului romanesc a fost unul profund de dreapta. "Este, in opinia mea, un motiv extrem de serios ca oamenii politici sa tina cont in alcatuirea viitorului Guvern de optiunea electoratului romanesc." A doua zi, Mircea Geoana a anuntat, pentru prima data de la aparitia solutiei Johannis, ca PSD vede posibila o majoritate "social-liberala" care sa-l sustina pe primarul Sibiului dupa 6 decembrie." Integral in Romania Libera.

In editorialul "Geoana, la 5.000 de autobuze de infrangere", Val Valcu scrie "Daca Antonescu a decis sa mearga alaturi de Geoana, inseamna ca acesta ia 54 de procente? Cea mai importanta misiune a propagandei pro-Basescu e sa convinga publicul liberal sa ignore indemnul PNL. Misiune dificila, dupa ce i-a umilit pe liderii partidului timp de cinci ani. E drept ca votantul nu e membru de partid, dar cum este sa-ti vezi preferatul calcat permanent in picioare de unul care vine acum sa-ti ceara votu’? Unde mai pui ca, in ’96, coalitia Roman-Constantinescu a mers unsa, ca si Alianta D.A. in 2004." Integral in Gardianul.