Boc, boc-boc din usa-n usa pentru candidatul Basescu. Inversunarea impotriva mogulilor, dar si scorul extrem de strans din sondajele interne au schimbat tactica de campanie a PDL si a lui Traian Basescu pentru turul al doilea. Convinsi de boicotul presei centrale, PDL-istii au decis ieri sa ia la pas fiecare ulita, cu vedetele partidului in frunte, incepand cu Emil Boc, noteaza EvZ.

Klaus Johannis este dispus sa colaboreze cu liderii politici. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, candidatul sustinut pentru functia de premier de catre PSD, PNL, PC si UDMR, i-a asigurat pe liderii politici, printr-un comunicat de presa, ca va colabora cu ei, declarandu-se onorat de propunerea de a conduce un guvern dupa turul doi al alegerilor prezidentiale. "In aceasta perioada am fost in permanenta legatura cu liderii politici cu care voi colabora si voi ramane in continuare in contact cu acestia pentru a contura detaliile", a spus Johannis, care se afla pana duminica la Paris, noteaza Adevarul.

Mobilizare exemplara. PDL trece pe «pilot automat». Conducerea PDL si Traian Basescu s-au intrunit, ieri, in prima sedinta dupa primul tur al alegerilor prezidentale, in care au facut o analiza a rezultatelor obtinute de filialele partidului si au stabilit planul de bataie pentru turul al doilea. Unele dintre deciziile luate, dar si declaratiile care faceau trimitere la “spiritul de echipa”, ale lui Emil Boc, indica o stare de degringolada in partid. Chiar si desemnarea vicepresedintelui Radu Berceanu, perdant in primul tur in judetul Dolj, drept coordonator pentru al doilea tur in judetul Iasi arata un inceput de “gripare” a mecanismului de partid si de stat. Daca mai-marii PDL s-au ocupat de bucataria de campanie, presedinteleTraian Basescu a fixat si de aceasta data principalele teme electorale care urmeaza sa fie propagate de liderii PDL- lupta impotriva mogulilor si continuarea reformei clasei politice prin eliminarea oricarui tip de imunitate pentru demnitari, noteaza Gardianul.

Harta spre "comoara" Cotroceni: judetele-cheie care ar putea decide noul presedinte. Batalia pentru castigarea turului II al alegerilor prezidentiale ar putea fi decisa nu doar de voturile venite dinspre candidatii care au pierdut in turul I, precum Crin Antonescu sau Vadim Tudor, ci si de strategiile pe care partidele ce ii sustin pe Traian Basescu si Mircea Geoana le vor aplica in sustinerea candidatului lor. Zonele in care scorul a fost unul foarte strans pe 22 noiembrie sau unde a fost obtinut un alt scor decat la parlamentarele de anul trecut ar putea decide soarta scrutinului. In multe dintre aceste judete lupta se anunta "corp la corp", la propriu. Primele incidente au aparut deja, noteaza Romania Libera.

In editorialul "Mogulii si bichonul lor, Crin", Mircea Marian noteaza: "Nu a trecut nici o zi de cand Antonescu se napustea ca o fiara asupra mogulilor, ca liderul liberal a si redevenit mascota favorita a posturilor Realitatea si Antena. Seara de seara, acelasi spectacol: daca Geoana este la Razvan Dumitrescu, Crin Antonescu se desfata la Gabi Firea, iar atunci cand presedintele PSD asculta stoic discursurile lui Gadea, liderul liberal motaie in emisiunea celui pe care Badea l-a numit „Zeul somnului”, Adrian Ursu. Pana la un punct, il inteleg pe Antonescu. Obiectivul sau este sa-l dea jos pe Basescu, sa-l puna premier pe Johannis si sa-si readuca la guvernare partidul infometat dupa un an in opozitie. Nimic nefiresc, inclusiv faptul ca pentru a-si atinge aceste scopuri il ajuta pe Geoana sa ajunga presedinte". Integral in EvZ.

Cristian Campeanu, in editorialul "Nu, mersi, avem deja un Mantuitor!", scrie A trebuit s-o spuna! Adica n-ar fi trebuit s-o spuna niciodata, dar era limpede ca un om care a cerut "o revolutie a bunului-simt" nu putea sa NU esueze intr-o afirmatie lipsita de bun-simt. Era limpede din momentul in care si-a permis sa-si binecuvanteze "discipolii" – ale caror voturi s-a pretins ca le este "depozitar" – cu un set de 10 porunci politice calchiate in mod nesimtit dupa Biblie ("sa faci aia, sa nu faci ailalta etc., cea mai tare fiind "nu va mai grabiti sa va imbogatiti peste noapte"), ca omul a fost lovit de un soi de obsesie mistica si se simte investit cu o misiune divina: aceea de a scapa tara de "Antihristul" Traian Basescu. Am auzit o dracie de genul asta si de la tovarasul sau de drum, Geoana, care se credea Sfantul Gheorghe in lupta cu balaurul, dar, in cazul lui Crin Antonescu, mania asta a Mantuitorului, Salvatorului, Eliberatorului a atins dimensiuni patologice. Este sindromul Mesia-Obama, care se raspandeste mai ceva ca gripa porcina". Integral in Romania Libera.