Mircea Geoana a fost la Moscova pentru a incerca sa cumpere sustinere, prin angajamente viitoare in zona economica si politica, si ca este posibil sa fi avansat chiar privatizarea Romgaz, declara Traian Basescu intr-un interviu pentru Romania Libera. "A putut sa avanseze foarte multe, inclusiv privatizarea Romgaz. Romania se vinde usor. La fel ca celelalte contracte care au avut loc in perioada guvernarii PSD", a subliniat seful statului.

Intrebat ce primea in schimb liderul PSD, Traian Basescu a raspuns: "Sustinere politica, sustinerea factorilor de influenta rusesti pe care ii vedem la televiziuni. Nu sunt greu de identificat".

R.l.: Dupa Summitul NATO care a avut loc la Bucuresti anul trecut, unde a venit si Vladimir Putin, ati vorbit despre o vizita la Moscova. De ce nu ati mai primit invitatia?

T.B.: Imi este greu sa va spun, cred ca si pozitia mea in legatura cu South Stream in favoarea proiectului Nabucco a fost un factor important, dar eu nu judec relatia cu Rusia prin prisma vizitelor. Toata povestea relatiilor de respingere cu Rusia este fabricata. Va dau un exemplu: o companie autohtona construieste gazoductul subteran de 150 de km Novorosiisk-Soci, contract castigat acum cateva luni de Grupul Constructii Petroliere. Politic avem intr-adevar probleme cu Rusia: traditionala suspiciune dintre cele doua tari, noi pledam pentru un parteneriat egal, fiindca si Romania are interese la Marea Neagra, nu doar Federatia Rusa".

Traian Basescu a spus ca nu putea sa nu stie despre cele doua vizite secrete pe care Mircea Geoana, pe atunci vicepresedinte al CSAT, le-a facut la Moscova, aratand ca "aici serviciile secrete aveau o treaba: cand al doilea om in stat pleaca incognito si are intalniri la Moscova, nu se poate sa nu stii, ca sef al statului".

Presedintele Traian Basescu a aratat ca politica externa pe care o facea Mircea Geoana cand era ministru de Externe al cabinetului Nastase se baza pe trocuri: dadea un contract ca Bechtel si reusea sa ajunga pana la Casa Alba.

Basescu a precizat ca Geoana se poate baza, pentru a ajunge la Cotroceni, pe sustinerea factorilor de influenta din media care vor un regim asemanator cu cel patronat de Iliescu. "N-as vrea sa starnesc furtuna listei acum in campanie, ii vedem la televizor spunand ca sunt prooccidentali, dar sustinand South Stream cu toate fortele", a spus Basescu, intrebat cine sunt filorusii voluntari care i-ar putea servi drept sustinatori lui Geoana. "Ministrul Videanu nu cunostea corespondenta de la Ministerul de Externe", a justificat Traian Basescu sustinerea exprimata de Adriean Videanu in urma cu cateva luni, pentru South Stream.