Geoana a pierdut si la Curtea Constitutionala. Mircea Geoana a pierdut meciul prezidential cu Traian Basescu, care a fost validat ieri, in unanimitate, de Curtea Constitutionala, care a respins in prealabil, contestatia PSD care cerea anularea turului II al prezidentialelor pe motiv de frauda. Validarea va fi oficializata maine, prin inmanarea mandatului de presedinte. "Accept decizia Curtii si ii urez succes domnului Traian Basescu in noul mandat”, si-a acceptat infrangerea prezidentiabilul PSD, Mircea Geoana, imediat dupa anuntul magistratilor constitutionalisti. Integral in EvZ.

PNL s-ar multumi cu un premier independent. Liberalii n-au spus nici "da", nici "ba" intrarii la guvernare alaturi de PDL, ci au decis sa se aseze la masa discutiilor cu anumite conditii: premier - Crin Antonescu sau o "personalitate independenta". In Modrogan, pedelistii au ramas pe pozitii: functia de sef al Executivului nu e negociabila. Crin Antonescu, Relu Fenechiu, Varujan Vosganian, Ludovic Orban si Radu Stroe vor conduce negocierile cu PDL pentru intrarea la guvernare, a decis ieri Delegatia Permanenta a PNL. Integral in Romania Libera.

Ioan Rus: „Geoana ar trebui sa-si depuna mandatul, gruparea Vanghelie si Hrebenciuc trebuie sa dispara”. Ioan Rus, fost vicepresedinte al PSD, autoexilat la Cluj dupa ce, in urma cu mai bine de un an, Grupul de la Cluj a pierdut influenta in partid, a declarat, luni seara, la Realitatea TV, imediat dupa validarea alegerilor, ca, in locul lui Mircea Geoana, si-ar depune mandatul pentru "erorile strategice din campanie". "Prima si cea mai grava decizie a fost iesirea de la guvernare. In locul lui Mircea Geoana, mi-as depune mandatul si as iesi din nou la bataie. Cineva trebuie sa-si asume acest insucces - asa cum si-au asumat iesirea de la guvernare, lucruri de neinteles pentru noi ca membri de partid". Integral in Gandul.

Grupul minoritatilor sustine orice formula menita sa dea un guvern stabil. Grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor a decis, luni, sa sustina orice formula politica menita sa dea un guvern stabil, a declarat liderul grupului, Varujan Pambuccian, care crede ca premierul va apartine PDL. El a precizat ca grupul minoritatilor nationale va negocia formula de sustinere a unui astfel de guvern, care, in opinia sa, ar merge de la o sustinere neconditionata pana la "o formula de sustinere clara" a noului Executiv, in cazul unor motiuni de cenzura. Integral in Gardianul.

In editorialul "Ce arata busola", Elena Vijulie scrie: "PNL a hotarat cu o majoritate zdrobitoare sa inceapa negocieri pentru o majoritate parlamentara capabila sa sustina un premier liberal sau independent. Din cei 181 de lideri liberali prezenti, 173 au fost pentru intrarea la guvernare, unul singur a votat impotriva, iar alti sapte s-au abtinut. De partea cealalta, PDL, caruia realegerea lui Traian Basescu i-a pus din nou in mana painea si cutitul, avertizeaza ca nu are de gand sa faca mari concesii." Integral in Romania Libera.

In editorialul "Geoana ramane urmasul lui Bula" Horia Ghibutiu scrie: "Asteptata ca o izbavire de toti cei care s-au inregimentat fie in tabara lui Traian Basescu, fie in cea a lui Mircea Geoana, data alegerilor n-a adus nici pace, nici suflecatul manecilor pentru a ne apuca de treburile stringente ale tarii, presupunand, desigur, ca am vrea si am sti cum s-o facem. La mai bine de o saptamana de la vot, suntem sub aceeasi zodie - a contestarii, a urii si a dezbinarii. Ne mai racorim cu bancurile: stati sa vedeti cate mai ies cu Bula - Geoana, dupa ce a ramas doar cu topaitul, Curtea Constitutionala validand ieri alegerea lui Traian Basescu. Va aduce insa aceasta decizie si un armistitiu? Ei, as!" Integral in EvZ.