Cum si-a pregatit Oprea Apararea in guvernul Boc 3. Un minister-cheie este pe cale de a fi dat ca rasplata omului de legatura intre „fabrica de diplome” si campania lui Basescu. PDL si UDMR bat astazi in cuie, prin vot secret, lista viitorilor ministri ai guvernului Boc 3. Negocierea portofoliilor a inceput imediat dupa consultarile de miercuri de la Cotroceni, cu toate ca Emil Boc a primit abia ieri, in mod oficial, un nou mandat de premier din partea presedintelui Traian Basescu. In inclestarea pe ministere, PDL a iesit in avantaj net in fata UDMR, tinand cu dintii de domeniile cu bani. In fata lui Basescu insa, a pierdut un portofioliu-cheie - Apararea - rezervat, sustin surse din partid, de seful statului lui Gabriel Oprea, in ciuda problemelor de imagine ale acestuia, scrie EvZ.ro

Ioan Rus vrea sa faca un PSD mai mic. Iliescu: "Ce a facut domnul Rus, ca i-a dat o bataie Boc la Cluj de nu s-a vazut". Ideea infiintarii unui nou partid de stanga, care sa se repozitioneze pe locul actualului PSD, considerat de unii esuat din punct de vedere doctrinar si confiscat de grupuri de interese, apare tot mai des in discursul politic al nemultumitilor, fosti sau inca inregimentati in randurile social-democratilor din Kiseleff. Dupa Ion Iliescu - unul dintre primii care a enuntat o astfel de posibilitate, la care insa a renuntat intre timp -, Octav Cozmanca si, mai nou, Gabriel Oprea, ultimul pe lista celor care face referire la o astfel de posibilitate este Ioan Rus. Vechiul lider al grupului de la Cluj a facut referire la posibilitatea aparitiei unui nou partid de stanga in Romania. "O stanga autentica, europeana, bazata pe valori europene", spune Rus intr-un interviu acordat ziarului Ziua de Cluj, noteaza Gandul.

Ministrii grei ai PDL raman in Guvern. Traian Basescu a declarat ca "unele partide nu au iesit inca din atmosfera de campanie, altele au probleme interne", dand astfel de inteles ca desemnarea lui Emil Boc a fost singura varianta posibila pentru alcatuirea de urgenta a Guvernului. Trei portofolii si un post de vicepremier ar urma sa revina UDMR in noul Guvern Boc, o formula restransa la maximum 15 ministere. Elena Udrea urmeaza sa revina in Executiv in fruntea unui minister doi in unu, adica Mediu si Turism, iar greii PDL – Blaga, Videanu si Berceanu – raman pe pozitii, scrie Romania Libera.

Prima infruntare "la nivel inalt" in PSD. PSD a convocat astazi Comitetul Executiv, prima

sedinta a conducerii extinse a partidului, dupa validarea infrangerii lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale. Cei 72 de lideri ai PSD, traind inca gustul amar al esecului, sunt nevoiti sa stabileasca strategia partidului tinand cont de noua realitate politica. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ieri intrarea in opozitie, fapt care va fi oficializat la reuniunea de azi a sefilor de la centru si din judete. Dar, pe langa intrarea in opozitie, Mircea Geoana a precizat ca va milita pentru ca "un guvern al Romaniei sa fie instalat cat mai repede cu putinta". "Va trebui sa ne aplecam in Parlament cat mai repede cu putinta asupra acestui guvern, chiar daca este cel mai prost cu putinta", a mai spus Geoana, citat de Romania Libera.

Cristian Campeanu, in editorialul "Ce poate face Traian Basescu", scrie: "Era de dorit ca Traian Basescu sa numeasca pe altcineva decat pe Emil Boc in functia de prim-ministru? Sigur. Un guvern PDL-PNL-UDMR condus de Mugur Isarescu sau de Daniel Daianu, in care premierul ar fi reprezentat o garantie ca nici unul dintre parteneri nu este eliminat de la guvernare, ar fi fost din multe puncte de vedere solutia ideala. Un program de guvernare liberal garantat de competenta premierului s-ar fi putut pune pe hartie destul de repede, avand in vedere constrangerile acordului cu FMI, dar si faptul ca intre cele trei partide nu exista diferente ideologice semnificative. S-ar fi putut, asadar, conveni destul de repede asupra unui set de reforme care sa insoteasca masurile de austeritate bugetara, iar guvernul ar fi avut o majoritate suficient de puternica si de legitima pentru a le realiza". Integral in Romania Libera.

In editorialul "Nenea Boc de la guvern", Calin Hera noteaza: "Nenea Boc e pionul din gambitul regelui. Regele din republica semi-ultra-prezidentiala. Afara ninge. Uneori frumos, alteori cu furie. Vad copiii bucurandu-se. Bucuriile simple ale copiilor sunt adevarate pentru ca sunt simple. Spre deosebire de oamenii mari, copiii stiu adevarul. Inclusiv despre Mos Craciun. Copiii topaie prin casa: „Mircea Geoana minte ca un porc”. Au auzit la televizor cum un nene a spus asta de mai multe ori. Au trecut, e drept, mai multe zile de atunci, dar, cateodata, isi aduc aminte propozitia si o repeta. Stiu ca e o prostie si tocmai de-aia o repeta. Nu te poti supara pe ei. Nenea ala a mai vorbit de cateva ori la televizor, de atunci. Inca n-a spus ceva mai memorabil, dar are timp. E barbat de stat. E ministru. E ilustru. E Radu Berceanu. El va reforma statul roman. Va face sa treaca mai usor criza economica. Va face minuni. Impreuna cu alti neni si cu cel putin o tanti: nenea Videanu, nenea Blaga, nenea Flutur, nenea general Gabriel Oprea, tanti Elena. Si cu nenea Boc la inaintare, ca intr-o deschidere clasica „1. e4 e5” intr-o partida de sah. Nenea Boc e pionul din gambitul regelui. Regele din republica semi-ultra-prezidentiala". Integral in EvZ.ro