Guvernul Boc IV, „remaniat” de trei ori înainte de lansare. Lista guvernului Boc IV a suferit în weekend trei modificări faţă de componenţa discutată vineri de conducerile PDL şi UDMR. Teodor Baconschi (Ministerul Afacerilor Externe), Mihail Dumitru (Ministerul Agriculturii) şi Daniel Funeriu (Ministerul Educaţiei) sunt numele noi de pe lista prezentată ieri de premierul Emil Boc. Vineri, portofoliile menţionate erau deţinute de Bogdan Aurescu, Orest Onofrei, respectiv, Cătălin Croitoru. Reacţia opoziţiei: „un cabinet de sacrificiu”, „de şantaj”, care nu va rezista, scrie EvZ.ro.

Iliescu, propus presedinte interimar al PSD. Situatia din PSD continua sa se agraveze in pofida asa-zisului vot de incredere primit de Mircea Geoana la Comitetul Executiv. O propunere-surpriza a venit ieri de la senatorul Toni Grebla: Ion Iliescu sa preia conducerea PSD pana la un viitor congres, in 2011. "Pana in 2011, partidul nu are nici o mare batalie electorala. Ion Iliescu ar putea sa pregateasca un congres in 2011, iar pana atunci sa reconstruiasca de la baza PSD. Timp de un an, cei care considera ca pot asigura victoria din 2012 pot sa candideze, Ion Iliescu asigurand neutralitatea la conducere, pentru ca nu va candida, relateaza Romania Libera.

Lider PNL Iaşi vrea congres al partidului şi schimbarea lui Antonescu. Şeful campaniei electorale a PNL Iaşi, Valerian Sălăvăstru, susţine ideea convocării unui congres al partidului şi schimbarea liderului PNL, Crin Antonescu, pe motiv că acesta nu a consultat în mod real filialele din ţară cu privire la trecerea în opoziţie a PNL şi repetă greşelile lui Tăriceanu, scrie Gandul.

Baconschi, "medaliat" de Basescu cu Ministerul de Externe. Ambasadorul României la Paris, Theodor Baconschi, un apropiat al presedintelui Traian Basescu, este nominalizat pentru postul de ministru de externe. “Am fost nominalizat si întrebat în prealabil daca îmi asum propunerea”, a precizat Baconschi, sustinand, totodata, ca a acceptat. Pentru acest post a mai fost vehiculat si numele secretarului de stat în MAE Bogdan Aurescu, care a mai fost nominalizat la conducerea MAE si în guvernele Croitoru si Negoita, scrie Gardianul.

In editorialul "Compromisuri la inceput de drum", Dan Cristian Turturica scrie: "Noul Guvern Boc incepe cu stangul, printr-o demonstratie elocventa despre suficienta care ii stapaneste pe liderii PDL. Baronii democrat-liberali sunt convinsi ca partidul nu are profesionisti mai buni decat ei si nici acces la specialisti independenti suficient de competenti si onesti care sa merite invitatia de a face parte din Executiv. Lucru pentru care chiar "greii" PDL ar trebui sa se roage sa fie fals. Pentru ca, daca nu exista alti oameni mai buni decat Elena Udrea pentru a conduce Ministerul Turismului, plus, mai nou, cel al Dezvoltarii Regionale, sau decat Berceanu pentru Ministerul Transporturilor, inseamna ca acest partid este o farsa sinistra." Integral in Romania Libera.

Bugetul 2010 va fi gata în Ajun. Guvernul s-a reunit ieri-seară în şedinţă informală, pentru a discuta proiectul de buget pe 2010. La întâlnire au fost convocaţi şi miniştrii nominalizaţi pentru viitorul cabinet şi care nu se regăsesc în actuala structură guvernamentală. "Se estimează că noul cabinet va fi votat de parlament pe 23 decembrie, urmând ca bugetul pentru anul viitor să fie aprobat chiar în prima şedinţă de guvern organizată după acest moment, pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun”, potrivit unor surse guvernamentale, scrie EvZ.ro.