Ce perspective au ministrii-cheie ai lui Boc pentru 2010. Toate salariile bugetarilor, pensiile, dar si orice forma de ajutor social vor fi inghetate anul viitor, la fel si angajarile in sistemul public, in conditiile in care acest tip de cheltuieli are deja o pondere prea mare din PIB. Totodata, spre finele lui 2010, bugetarii ar putea intra, ca si anul acesta, in concediu fara plata, daca va fi nevoie de acest lucru pentru echilibrarea bugetului. Acestea sunt vestile proaste pentru multi comunicate ieri de ministrii desemnati ai muncii si finantelor, in cadrul audierilor din parlament, scrie EvZ.

Guvernul Boc trece ca vantul prin Parlament? Emil Boc stie ca se poate baza la votul de investitura de astazi pe PDL, UDMR, pe grupul minoritatilor si pe cel al independentilor. Votul de la audierile de ieri arata insa ca ar putea primi un vot masiv si de la PSD. Parlamentarii PSD nu au tinut cont de decizia conducerii partidului de a vota impotriva ministrilor PDL. Ministrii Educatiei, ai Muncii si ai Apararii au avut sustinerea puternica a parlamentarilor PSD, scrie Romania libera.

Cabinetul Boc, in comisii. Cele mai tari raspunsuri la proba orala. Cu mic cu mare, candidatii, indiferent daca au trecut examenul sau au ramas repetenti la validarile anterioare - vezi cabinetul de sacrificiu Croitoru -, au primit la reexaminare nota de trecere. Repetentii nou-promovati - multi dintre ei in baza vechilor "oferte" de program, fasonate pe ici pe colo - au fost Adriean Videanu, Radu Berceanu, Daniel Funeriu si Elena Udrea. "Am fost validati pentru ca acum sunt alte conditii politice", a explicat Berceanu metamorfoza, la finalul audierii sale. "Am trecut de campanie si acum lucrurile se inteleg altfel. Am revenit la normalitate", a completat si Elena Udrea la final, potrivit Gandul.

Adevaratul motiv al retinerii senatorului PSD Voicu de catre DNA. Vineri, 11 decembrie curent, senatorul PSD Catalin Voicu a fost luat de pe strada si dus la Directia Nationala Anticoruptie pentru audieri. Soc si groaza, senatorul a fost informat ca are calitatea de inculpat intr-un dosar nou-nout, in care este anchetat pentru doua infractiuni de trafic de influenta. Imediat, Vanghelie, Hrebenciuc si Iliescu au sarit cu declaratii sforaitoare in sprijinul colegului de partid. Ignoram aceste mici arogante, caci mai importanta este dezvaluirea pe care Academia Catavencu a publicat-o in exclusivitate miercurea trecuta. Care va sa zica, chiar din revista voastra preferata ati aflat miercuri ca finii aceluiasi senator Catalin Voicu sint sponsori ai partidului prezidential, scrie Academia Catavencu.

Ministrul Jaguar de la Educatie promite din nou „reforma“. Aflat pentru a doua oara in calitatea de ministru audiat, Daniel Funeriu si-a prezentat succint intentiile pentru viitorul mandat, dupa trecerea prin votul Parlamentului: recredibilizarea invatamantului superior, dinamizarea ciclurilor de invatamant, reforma curriculumului si a evaluarii, descentralizarea, formarea continua a resursei umane din educatie, 6% din PIB invatamantului, distribuirea fondurilor pentru cercetare pe criterii de excelenta stiintifica, programele pentru tineret cu accent pe stimularea voluntariatului si a spiritului civic, recuperarea patrimoniului taberelor scolare si sportul pentru toti si cel de performanta, scrie Gandul.

Mircea Marian, in "Basescu nu-si condamna trecutul ceausist", afirma ca "Presedintele Romaniei a declarat, la BBC, atunci cand a fost intrebat daca isi va publica dosarul de Securitate, ca, «sincer vorbind», nu-l intereseaza trecutul”. „Sincer vorbind, nu ma intereseaza trecutul”: acestea sunt cuvintele cu care a raspuns Traian Basescu atunci cand BBC World Service l-a intrebat, recent, daca si-ar face public dosarul de Securitate. Poate ca aceasta declaratie pare surprinzatoare din partea unui politician care a condamnat comunismul. Sa nu fiti insa socati, desi o astfel de afirmatie i s-ar fi potrivit mai degraba lui Ion Iliescu. Foarte multe fapte arata ca, in primii cinci ani ai regimului Basescu, nu s-a progresat aproape deloc in stabilirea raspunderilor individuale pentru crimele din perioada comunismului". Integral in EvZ.

In "Guvernul si deriva opozitiei", Eliade Balan sustine ca "de bine, de rau, se pare ca vom avea in aceasta saptamana un guvern aprobat de Parlament dupa o perioada de doua luni si jumatate de provizorat la Palatul Victoria. Asta, numai daca majoritatea adunata in jurul PDL se tine de promisiune si voteaza la unison noua echipa de ministri a Cabinetului Boc, iar opozitia nu va pune piedici majore, asa cum a facut-o nu demult. Exista voci puternice in PSD si PNL care nu sunt de acord cu investirea unui Executiv avandu-l pe Emil Boc in functia de premier din considerente care tin aproape suta la suta de nemultumirea fata de castigarea alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu". Integral in Romania libera.