Iliescu: „Acum e important sa se formeze o echipa de oameni cu autoritatea morala si politica de a conduce. Nastase si Diaconescu trebuie sa faca parte din echipa”. Intr-un interviu pentru Gandul , presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, vorbeste despre situatia tensionata din PSD, dupa ce tot mai multe voci importante din Kiseleff se ridica impotriva conducerii lui Mircea Geoana. Iliescu afirma ca este timpul unei analize "serioase", care sa pregateasca Consiliul National, din luna februarie, precum si Congresul din luna martie. Totodata, fostul presedinte al social-democratilor declara ca "a venit timpul ca partidul sa-si formeze o echipa de oameni care sa aiba autoritatea necesara, morala si politica de a conduce". Printre acestia, Ion Iliescu ii vede pe Adrian Nastase si pe Cristian Diaconescu, precizand ca PSD are resurse pentru a completa echipa, scrie Gandul.

Buget de criza cu prime de vacanta duble sau triple. Reducerea cheltuielilor bugetare si "stransul putin din dinti" invocat de premierul Boc pentru iesirea din criza nu se aplica in 2010 tuturor: unii bugetari vor incasa consistente prime de vacanta. Fata de sumele estimate a se fi cheltuit in tot anul 2009, sumele destinate primelor de vacanta in 2010 cresc, per ansamblu, cu 32,66%, ajungand sa cumuleze circa 71,67 milioane de euro, scrie Romania libera.

Liberalii, „momiti” cu bani de la buget. Bani de la buget pentru colegiile parlamentarilor liberali contra unui vot rapid in legislativ este targul pe care l-ar fi discutat in aceste zile PDL si PNL. Discutiile ar fi fost purtate de ministrul finantelor Sebastian Vladescu, fost liberal, si de vicepresedintele PNL Relu Fenechiu, afirma surse liberale. Concret, este vorba despre alocarea de bani pentru biserici, primarii, scoli sau gradinite, dar si pentru acoperirea datoriilor din administratia locala dupa ce primariile PNL au fost ocolite de finantari anul trecut. Cum negocierile sau purtat in secret, printre parlamentarii liberali circulau chiar doua posibile scenarii ale intelegerii, scrie EvZ.

UDMR si PDL au batut palma: prefecti maghiari in Covasna, Harghita, Hunedoara, Salaj si Vaslui, plus subprefecti „unionali” in alte 10 judete, din Bihor, pana in Teleorman. Dupa cateva runde la sange, negocierile dintre UDMR si PDL pentru impartirea posturilor de prefecti si subprefecti s-au incheiat, marti, cu un veritabil record pentru udemeristi, care si-au adjudecat nu mai putin de cinci posturi de prefect si alte 10 de subprefect. Astfel, in portofoliul Uniunii au ajuns prefecturile Covasna, Harghita, Hunedoara, Salaj si Vaslui, precum si cate un post de subprefect in judetele Arad, Bistrita-Nasaud, Bihor, Brasov, Maramures, Mures, Satu Mare, Timis, precum si in "doua judete din afara granitelor Ardealului si Tinutului Secuiesc, Arges si Teleorman", dupa cum ne-au precizat Tamas Sandor, presedintele C.J. Covasna, si deputatul Seres Denes, doi dintre negociatorii udemeristi, scrie Gandul.

Se poate transforma un amendament la buget in bani gheata? In 2010, proverbiala politizare a banilor alocati de la buget pentru diverse proiecte in judete nu duce prea departe. In ciuda promisiunilor, chiar si parlamentarii PDL sunt refuzati de primul-ministru. Teoretic, bugetul este asezat defalcat pe ministerele de resort. Dupa ce este aprobat si fiecare minister stie cat a obtinut, potrivit politicii guvernamentale ale partidului aflat la putere, banii sunt impartiti pe proiecte si apoi pe judete. Prin intermediul consiliului judetean sau al directiilor ministerelor, resursele financiare sunt trecute in curtea primariei pentru proiecte vizand scoli, gradinite, biserici, drumuri comunale. O alta cale de obtinere a finantarii de catre comunitatile locale, o cale suplimentara, o reprezinta sustinerea in Parlament a unui amendament la bugetul de stat in timp ce se discuta adoptarea lui, scrie Romania libera.

Elena Udrea este foarte bogata in datorii. La inceputul lui 2009, declaratia de avere a Elenei Udrea inregistra o datorie de 3.287.000 de euro catre BRD – Groupe Société Générale. Datoria, conform acestei declaratii de avere, era scadenta in 2009. Din ianuarie pina in iunie s-a intimplat ceva neplacut in acest capitol din viata Elenei Udrea. In declaratia de avere din 10 iunie 2009, datoriile Elenei Udrea ajunsesera la urmatoarele cifre: 3.297.000 de euro catre BRD (cu 10.000 de euro mai mult) si 200.000 de lei (lei noi, desigur) catre persoana fizica Dinu Pescariu, scrie Academia Catavencu.

In "Taierea capetelor. Cand?", Eliade Balan afirma ca "dupa alegerile prezidentiale, foarte putini oameni politici angrenati in lupta pentru functii in partide ca PSD si PNL au cerut sanctiuni pentru greselile comise de candidati in campania electorala. Singurul lucru care a contat pentru majoritatea persoanelor publice aflate in primul esalon a fost sa-si mentina pozitia in structurile de comanda prin atragerea de partea lor a celor care nu vor sa inlature acel gen de incompetenta vecina cu neputinta. N-am vazut pe nimeni sa taie in carne vie dupa infrangerea usturatoare din luna decembrie, unde un candidat sustinut de aproape toate partidele a pierdut alegerile din cauza unor greseli de incepator facute sub ochii unor oameni care trag sforile in politica de multi ani". Integral in Romania libera.

In "Apocalipsa se amana in Modrogan", Vlad Stoicescu sustine ca "Honorius Prigoana nu e decat un efect, un alt cuvant aruncat pe tabla de scrabble, alaturi de toate celelalte formule pe care nu le veti gasi in niciun dictionar politic din lumea civilizata. Nepotrivirea persiflanta a baltit regeste in oaza politica a Romaniei ultimelor doua decenii. Tranzitia a insemnat, inainte de toate, un joc de juxtapuneri odioase, pe o imensa tabla de scrabble a carei suprafata s-a umplut de alaturari fara sens". Integral in EvZ.