PDL da secretarii de stat in contul puterii la Congres. Oficial, PDL a amanat orice discutie despre schimbari la varf la congresul din acest an. In practica insa, liderii PDL au inceput, de ieri, sa-si pregateasca terenul pentru intarirea unor poli de putere care pot cantari greu la viitoarele alegeri interne. Moneda de schimb o reprezinta functiile guvernamentale, incepand cu cele 45 de posturi de secretari de stat pe care se bat PDL-istii. In locul simplului clasament al procentelor la ultimele alegeri dupa care sa se imparta esalonul doi, premierul Emil Boc a venit ieri cu un algoritm complicat care a rasturnat toate planurile, scrie EvZ.

Se ascut sabiile in PSD. In prima sedinta a Biroului Permanent din acest an, PSD a decis ca partidul va hotari in februarie data Congresului, la reuniunea Consiliului National care va avea loc in februarie. La Congres se va hotari daca Mircea Geoana va fi inlocuit de la conducerea partidului, iar competitia se anunta acerba. Consiliul National al PSD (conducerea extinsa a partidului) se va aduna intre 7 si 12 februarie ca sa stabileasca data Congresului. "Consider ca un congres organizat cat mai rapid, cat mai apropiat ca data, ne-ar permite sa ne concentram dupa aceea asupra adevaratelor probleme ale tarii", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana, aflat sub tirul constant al criticilor din interiorul partidului de cand a pierdut alegerile prezidentiale. Integral in Romania Libera.

Boc catre UDMR: "Votati bugetul, va dam 3 miliarde de parlamentar”. Pedelistii din Ardeal le cedeaza cu greu noilor aliati din UDMR posturi in serviciile deconcentrate si se revolata impotriva conducerii de la Bucuresti care le-a aratat ieri algoritmul de impartire a functiilor. "Tot aia care pierd castiga. Asta-i viata!" filosofa ieri cu naduf Vasile Blaga, la iesirea de la o intalnire cu liderii UDMR, in care s-a negociat "tainul" pe care udemeristii il primesc pentru ca au parasit alianta cu PSD si PNL si au intrat la guvernare alaturi de PD-L. Iar UDMR si-a negociat scump pielea, de la posturi de secretar de stat, pana la posturi de prefect si de sefi in serviciile deconcentrate. Integral in Gandul.

Tariceanu i-a felicitat pe reprezentantii UDMR pentru “taxa pe savarina”, care este “foarte buna”. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit, luni dupa-amiaza, la Parlament, cu ministrul de finante, Sebastian Vladescu, cu care s-a pupat si a dat mana, cei doi urandu-si reciproc “La multi ani!”. Intalnirea a avut loc pe holul din fata plenului Camerei Deputatilor, in dreptul uneia din iesirile principale ale plenului, unde Calin Popescu Tariceanu avea o discutie cu liderul UDMR Georgy Frunda. In momentul in care Vladescu a iesit din plen, s-a indreptat catre Tariceanu pentru a-l saluta si a-i ura “La multi ani!”, dar si pentru a discuta cu acesta timp de cateva minute. In plus, Tariceanu i-a felicitat pe reprezentantii UDMR, inainte de discutia cu Vladescu, pentru “taxa pe savarina”, care in opinia sa este “foarte buna”. Integral in Gardianul.

In editorialul "Articolul 88", Elena Vijulie scrie: "Vasile Blaga si-a adus ieri contributia de bariton la corul suparatilor pe Cristian Preda. El a spus ca PDL are un Birou Permanent National, "forul de dezbatere numarul unu din partid, in afara Conventiei Nationale", unde "toate lucrurile trebuie discutate". "Nu cred ca daca cineva doreste sa-si spuna punctul de vedere altcineva il poate opri", a declarat ministrul de Interne. Problema ridicata de profesorul Preda – cea a oligarhizarii partidului si a bagatelizarii unor teme esentiale, cum sunt reformele, prin tratarea lor de catre oameni nepregatiti – este insa numai varful icebergului. Iar lideri precum Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Ioan Oltean au nenumarate motive sa tempereze dezbaterea." Cititi mai mult in Romania Libera.

Esecul lui Geoana, analizat de „Violet” Hrebenciuc. Strategul PSD, un adept al „flacarii violet”, a fost insarcinat sa faca un raport asupra esecului la alegerile prezidentiale. Viorel Hrebenciuc, strategul-sef al campaniei lui Mircea Geoana, a primit de la Biroul Permanent al PSD misiunea sa faca un raport asupra alegerilor prezidentiale. Analiza va fi prezentata la Consiliul National al PSD de la inceputul lunii februarie, for care va stabili totodata si data Congresului in care se va discuta prestatia conducerii partidului. Viorel Hrebenciuc este liderul PSD care a avansat o „explicatie” ezoterica pentru esecul inregistrat de Mircea Geoana in 6 decembrie. La cateva zile dupa alegeri, Hrebenciuc sustinea foarte serios cum Basescu a castigat dezbaterea televizata cu Geoana deoarece aceasta avut loc intr-o zi de joi. Integral in EvZ.