Frunzaverde: „PDL e confiscat de cativa de la Bucuresti”. „Reinventarea” PDL incepe sa zgaltaie partidul. PDL-istii de la varf sunt presati de liderii din teritoriu sa le predea puterea. Initiatorul acestei miscari este Sorin Frunzaverde, unul dintre vicepresedintii din garda veche, retras la sefia Consiliului Judetean Caras-Severin. In paralel, se discuta de o modificare de statut prin care cei doi prim-vicepresedinti, care il secondeaza acum pe liderul fara concurent Emil Boc, sa fie inlocuiti cu patru presedinti executivi, nivel interzis ministrilor. Ideea a fost lansata de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, scrie EvZ.

UDMR ridica miza in negocierile cu PD-L. Adoptarea pana in luna iunie a Statutului minoritatilor nationale este noua pretentie ridicata de UDMR partenerilor de guvernare. La ultima sedinta a Coalitiei, PD-L s-a vazut nevoit, potrivit unor surse participante, sa accepte solicitarea liderilor maghiari, negociata inainte de formarea Guvernului. Astfel, Executivul urmeaza acum sa ceara Parlamentului ca procedurile legislative pentru aprobarea proiectului, blocat de aproape trei ani in dezbatere, sa fie finalizate in urmatoarea sesiune. Statutul minoritatilor se alatura celorlalte revendicari, formulate de Uniune de la inceputul anului, legate de obtinerea unor posturi de conducere la nivel local sau la centru, scrie Gandul.

Ce risca partidele votand echipe de conducere, si nu lideri. Candidaturi in echipa sau candidaturi individuale pentru fiecare functie de conducere? Aceasta este intrebarea la care sunt chemati sa raspunda membrii PSD si PNL. Dincolo de ratiunile teoretice, exista unele ce tin de maximizarea sanselor unui candidat sau ale altuia la viitoarele congrese. Analistii atrag insa atentia ca ambele formule prezinta avantaje si dezavantaje. La PSD, ideea trecerii la un sistem al candidaturilor in echipa, cum exista in prezent la PDL, a razbatut dupa intalnirea informala de la Poiana Brasov, pusa la cale de presedintele Mircea Geoana, scrie Romania libera.

Adina Valean picura cianura in PNL. Dupa ce sotia lui Crin Antonescu a organizat la Bruxelles un seminar pe tema mineritului cu cianuri, PNL sustine ca scandalul a fost artificial. La o luna de zile dupa ce ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat ca proiectul exploatarii de aur de la Rosia Montana va fi inclus in programul de guvernare, subiectul naste controverse in randul politicienilor romani. Pardoxal, nu in PDL, partid din care face parte Videanu, ci in PNL si UDMR. PNL a emis ieri un comunicat in care afirma ca isi mentine pozitia impotriva proiectului Rosia Montana “pozitie exprimata in repetate randuri de liderii partidului si manifestata in perioada guvernarii liberale”, scrie EvZ.

Antonescu, fara contracandidat? Programarea congresului PNL in martie l-ar putea ajuta pe Crin Antonescu sa-si consolideze definitiv pozitia in partid. Calin Popescu Tariceanu are rezerve mari cu privire la intrarea in cursa la un congres tinut in pripa. In asteptarea Delegatiei Permanente care va lua o decizie finala la sfarsitul saptamanii, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat pentru Romania libera ca un congres PNL in martie nu e deloc o idee buna. El argumenteaza ca un congres in care principalele puncte de dezbatere sunt alegerea unei noi conduceri si modificarea statutului partidului nu ar tine deloc seama de asteptarile electoratului, scrie Romania libera.

In "Cristian Diaconescu, in pericol", Ioana Lupea afirma ca "Sistemul care l-a sustinut pe Mircea Geoana in alegerile prezidentiale s-a repliat in spatele noii stele a PSD, Cristian Diaconescu. De la cuplul de paranormali Hrebenciuc & Vanghelie, la „maleficul” SOV a carui televiziune il are, aproape in fiecare seara, ca invitat special, musuroiul de interese partinice si extrapartinice incearca sa-si creeze un nou rege, acum ca fostul a fost sedus, utilizat si epuizat. Sistemul si-ar dori sa-l tina pe Cristian Diaconescu rupt de realitate, cuplat la resursele si interesele lui, sa-l transforme intr-o forma de viata politica artificiala, asa cum a facut-o cu Mircea Geoana". Integral in EvZ.

Sabina Fati in "De ce ii trebuie lui Basescu Moldova", sustine ca Traian Basescu vrea sa includa Basarabia in spatiul vital al Romaniei, iar prin declaratia de ieri presedintele a anuntat in mod oficial toate mediile diplomatice despre noua filosofie geopolitica a Bucurestiului: "Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si Republica Moldova". Altfel spus, oficialii romani recunosc situatia de fapt si granitele actuale, dar nu vor sa le consfinteasca printr-un tratat bilateral, care, de altfel, se negociaza de aproape 20 de ani. Prin declaratia explicita facuta de Traian Basescu, atat Bruxelles-ul, cat si Moscova inteleg ca Romania vrea sa se implice in dezvoltarea Basarabiei mai mult decat a facut-o vreodata in perioada postdecembrista". Integral in Romania libera.