Generalul lui Basescu a facut politie politica. Fostul lider al PDL Salaj, Viorel Stanca, a primit o decizie irevocabila de colaborare cu Securitatea, fapt ce ar trebui sa-l determine pe Traian Basescu sa-l degradeze. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, saptamana trecuta, ca fostul lider al PDL Salaj, Viorel Stanca, un cunoscut al presedintelui Traian Basescu, a fost ofiter de securitate. In noua legislatie, care reglementeaza functionarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), nu mai exista sintagma de “politie politica”, justitia constatand doar „calitatea de lucator al Securitatii”. Integral pe EvZ.ro.

Nastase castiga tot mai mult teren in PSD. Dupa ce a reusit sa-l convinga pe Mircea

Geoana sa accepte reintroducerea functiei de presedinte executiv, Adrian Nastase e pe cale sa repurteze o noua victorie: mandatul sefului PSD sa fie injumatatit. De la declansarea razboiului in PSD, Adrian Nastase a cerut ca intre Consiliul National si congres sa fie macar doua-patru saptamani, sa fie reintrodusa functia de presedinte executiv, mandatul sefului PSD sa fie de doi ani in loc de patru, iar in cazul pierderii alegerilor europene, generale sau prezidentiale, conducerea partidului sa fie demisa automat. Din aceste patru solicitari, prima a si fost aprobata prin votul Comitetului Executiv, iar urmatoarele doua au fost deja imbratisate de majoritatea colegilor. Integral in Romania Libera.

CJ Suceava a vrut sa faca statuia de gheata a Elenei Udrea pentru inaugurarea unei partii de schi. Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a luat foc cand a auzit de ideea directorului Dragos Juravle de a inalta o statuie de gheata a Elenei Udrea la baza partiei de schi din Gura Humorului. In opinia lui Flutur, initiativa este "o mare prostie" si o "idee sinucigasa". "Nu face nimeni nicio statuie, dezaprob acest mod de gandire. Celui care a spus asta o sa-i cer nota explicativa si va fi sanctionat, daca are asemenea fantezii. Nu se poate asa ceva, e sinucigas", a afirmat Flutur. Integral in Gandul.

PD-L ii sperie pe liberali cu uninominalul "pur”. PD-L sustine modificarea legii electorale astfel incat parlamentarii sa fie alesi prin vot direct, dupa unul sau doua tururi de scrutin, insa PSD si PNL se opun, ceea ce face ca initiativa democrat-liberala sa aiba mari greutati in a fi pusa in practica. Liderii PD-L sunt constienti ca sansele de a reusi sa modifice legea sunt mici, insa spera ca, prin acest anunt, sa ii sperie pe liberali - previzibile victime - si sa ii determine sa nu mai joace exclusiv cu PSD. Democrat-liberalii conteaza pe faptul ca PNL va deveni mai maleabil si, daca nu va dori sa intre la putere, macar sa fie mai ingaduitor cu legile guvernamentale din Parlament. PNL sustine ca nu se teme de modificarea legii si are, ca plan de rezerva, participarea pe liste comune cu pesedistii la viitoarele alegeri, in cazul introducerii asa-numitului uninominal pur, scrie Gandul.

In editorialul "Un exercitiu de sfidare", Elena Vijulie scrie: "Avalansa de cereri" este "o actiune o societatii civile", o facere de bine, o mana de ajutor, "o actiune cetateneasca" a unor locuitori din Ramnicu Valcea. Ei s-au apucat sa stranga semnaturi in favoarea primarului PDL, Mircia Gutau, care se afla la penitenciarul din Colibasi, condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare. In iulie 2006, el a luat mita 50.000 de euro ca sa elibereze un certificat de urbanism. Condamnarea a devenit recent definitiva si irevocabila, iar cetatenii cu listele de mai sus, "pe cartiere, pe strazi, pe blocuri", considera ca Mircia Gutau s-ar simti mai bine daca ar fi proclamat cetatean de onoare al orasului Ramnicu Valcea, iar judecatorii cei nemilosi vor avea si mai abitir cosmaruri. Asa ca s-au apucat sa stranga semnaturi ca sa-l proclame pe stimabilul lor primar cetatean de onoare al orasului Ramnicu Valcea." Integral in Romania Libera.

In editorialul "Saracii Romaniei ajuta Haiti", Marius Nitu scrie: "PD-L-ul ii ajuta mereu pe saracii Romaniei - premierul Boc mentioneaza zilnic lucrul asta, dar nu-i uita nici pe amaratii din alte colturi ale lumii. Dovada - teledonul ce ar putea fi organizat de partid la TVR pentru Haiti. In teorie, plecand de la principiul minunat ca oricine poate sa-si ajute aproapele nici nu poti sa-i critici pentru asta. In practica, tinand seama ca PD-L nu e un ONG oarecare, nu e o filiala a Armatei Salvarii, e chiar partidul aflat la guvernare in Romania, initiativa e la fel de laudabila precum dansul unor judecatoare sau al fratelui presedintelui la petrecerile lui Bercea Mondialul. Practic, e vorba de aceeasi lipitura fortata intre reprezentantii slabi ai statului si niste privati puternici. Cum ar veni, Guvernul Romaniei, condus de PD-L, doneaza statului Haiti 50.000 de euro. Adica jumate din cat a dat Moldova si fix contravaloarea a cinci posete ale Elenei Udrea." Integral in Gandul.