Cum pregateste Boc a treia politizare neconstitutionala. Guvernul Boc nu renunta la numirea clientelei pe linie de partid in deconcentrate, desi ambele ordonante prin care a oficializat anul trecut politizarea administratiei au fost declarate neconstitutionale. Mai mult, potrivit unor surse democrat-liberale, premierul le-a promis liderilor PDL din teritoriu, sambata, la Poiana Brasov, ca guvernul va da, pana la sfarsitul lunii, o noua ordonanta care sa repuna pe functii oamenii PDL-ului si ai UDMR-ului, ignorand astfel doua decizii ale Curtii Constitutionale (CC), scrie EvZ.

Sfarsitul unei frumoase prietenii. De ce s-au certat Crin si Ludovic. La mai putin de un an de la reinfiintarea functiei de prim-vicepresedinte - cu dedicatie speciala pentru Orban -, Antonescu a anuntat ca ar putea sa desfiinteze postul. "Aceasta functie nu e una legata definitiv sau intrinsec de Ludovic Orban. Ludovic Orban este omul care a castigat-o la congres prin votul colegilor nostri. Nu sunt in acest momen thotarat. E posibil sa renunt la ea, din punctul meu de vedere, pentru ca a generat intr-adevar o serie de tensiuni de care nu avem nevoie, pe care nu mi le explic de altfel, pentru ca e o functie care ar fi necesara, o functie care pe mine cel putin, ca presedinte, ma ajuta. Nu am luat o decizie", a afirmat, luni seara, Crin Antonescu, potrivit Gandul.

Independentii il parasesc pe Oprea pentru PDL. Recentele plecari din grupul independentilor condus de ministrul Gabriel Oprea confirma ideea ca gruparea este o anticamera a PDL, fostii membri ai PSD si PNL trecand pe aici in drumul lor spre partidul de guvernamant. Codurile de Procedura Penala si Civila, Legea responsabilitatii fiscale, Legea unitara a pensiilor, Legea minoritatilor nationale, dar si transpunerea rezultatelor referendumului din 22 noiembrie se numara printre prioritatile Guvernului Boc. Adoptarea acestora, dar si a altor proiecte delicate depinde de majoritatea fragila pe care PDL si UDMR au reusit sa o incropeasca in Parlament, cu ajutorul minoritatilor nationale si al "dezertorilor" din PSD si PNL, scrie Romania libera.

Traian Basescu ramane cu securistul general. Presedintele Traian Basescu nu-si poate respecta promisiunea de a-l degrada pe generalul in rezerva Viorel Stanca, desi acesta a fost deconspirat de CNSAS ca fiind „lucrator al Securitatii”. Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare prevede ca degradarea este posibila doar prin hotarare judecatoreasca intr-un dosar penal, ca pedeapsa complementara. Pe de o parte, Stanca a fost propus pentru avansare de catre SRI, dar personalul militar al acestui serviciu beneficiaza de drepturile si obligatiile cadrelor din armata, scrie EvZ.

In "Incurcate mai sunt sforile lui Viorica", Eliade Balan sustine ca "sforarul Hrebenciuc nu a ajuns sa fie un om oarecare in partid, asa cum il considera Mitrea dupa esecul de la alegerile prezidentiale, unde l-a sprijinit, cum numai el stie sa o faca, pe Mircea Geoana. Viorel are inca legaturi puternice in PSD daca a reusit sa-si pastreze pozitia de lider parlamentar cu toata opozitia manifestata de grupul Ponta-Banicioiu inainte de votul propriu-zis de luni. S-a crezut ca perioada de glorie a politicianului "bun la toate" a luat sfarsit odata cu pierderea presedintiei de catre candidatul PSD, la care, o spune Miron Mitrea, a pus umarul si nelipsitul sfetnic Viorel Hrebenciuc, de numele caruia se leaga perfectionarea sistemului abject al aranjamentelor facute pe din dos". Integral in Romania libera.

Mircea Marian, in "Si lui Basescu ii plac baietii destepti", afirma ca "prin infiintarea celor doua companii energetice de stat se creeaza un oligopol care va favoriza coruptia si ar putea duce la cresterea pretului la energie. Cu oarecare discretie, CSAT a aprobat, la ultima sa sedinta, ca intregul sector energetic de stat sa fie impartit in doua companii, poetic denumite „Electra” si „Hidroenergetica”. Aceasta decizie face ca Romania sa se intoarca in epoca Vacaroiu, cand statul controla, prin RENEL, domeniul considerat strategic al energiei". Integral in EvZ.