Politic Show: PDL, trambulina pentru fostii securisti; Valeriu Stoica: "Cristian Preda e suparat ca n-are functie in partid"; Curtea Constitutionala joaca dupa cum canta Basescu, iar PNL versus PNL: motiune contra vot deschis
Valeriu Stoica: "Cristian Preda e suparat ca n-are functie in partid". In prima sedinta a comisiei de statut a PDL, europarlamentarul Cristian Preda a prezentat o lista de "10 principii pentru modernizarea PDL". Schimbarile pe care le presupun par insa mai profunde decat disponibilitatea spre reforma a unor lideri consacrati ai PDL. Vicepresedintele PDL Valeriu Stoica, membru in comisia de modificare a statutului partidului, este de parere ca discutiile iscate de Cristian Preda ascund de fapt dorinta acestuia de a capata o mai mare vizibilitate printre democrat-liberalii mai vechi in partid si, eventual, o functie de conducere, informeaza Romania Libera.
Curtea Constitutionala joaca dupa cum canta Basescu. Magistratii pledeaza pentru uninominalul majoritar pana in 2012 si pentru solutii in cazul votului diasporei, subiecte ce se gasesc pe agenda sefului statului si a PDL. Judecatorii Curtii Constitutionale devin avocatii sistemului uninominal majoritar dorit de presedintele Traian Basescu si de PDL. De asemenea, ei preiau din discursul politic tema votului diasporei, sustinuta mediatic agresiv in ultima perioada electorala, avansand solutia introducerii votului electronic. Mai mult, judecatorii Curtii dau si termen de revizuire a legii electorale in acest sens, pana la alegerile din 2012, scrie EVZ.ro
PNL versus PNL: motiune contra vot deschis. Liberalii au deschis un nou front de disputa in preajma congresului extraordinar: votul pe lista in locul celui individual. Unii lideri PNL incearca sa evite confruntarea directa cu electoratul din interiorul partidului si incearca sa se puna sub protectia unei liste castigatoare. Astfel, vicepresedintii Norica Nicolai, Dan Radu Rusanu, Varujan Vosganian si Relu Fenechiu propun modificarea statutului partidului in sensul adoptarii metodei de vot pe baza de lista. Acest tip de vot, practicat acum numai la PDL, ar inlocui sistemul de vot individual folosit de PNL pe parcursul ultimilor 20 de ani, scrie Romania Libera.
In editorialul "Sa se reformeze? Primesc...", Mircea Mihaies noteaza: Ingrijorarea vecina cu panica - se reformeaza PSD-ul?; nu se reformeaza? - e inca una dintre gogoritele presei ticalosite."Ce ma intereseaza pe mine, simplu cetatean, ce fac membrii unui club inchis (prin fata ochilor ni se perinda de douazeci de ani aceleasi figuri) si ce foloase imi aduce rotirea sau nerotirea cadrelor in interiorul PSD? Care e diferenta daca la putere ajung Mitrea, Nastase, Diaconescu sau daca ramane Geoana? Partidul va fi condus tot de Hrebenciuc, tampeniile publice le va face tot Vanghelie. Iar deasupra tuturor va pluti duhul atotstiutor si atotputernic al lui Ion Ilici Iliescu. Asa e inscris in gena acestei falange retrograde, de cand s-a nascut ea din mintea „carpei kaghebiste”, si asa va fi pana-si va da obstescul sfarsit". Integral in EvZ.ro
Dan Cristian Turturica, in editorialul "Al doilea referendum al lui Iliescu" scrie: "Celor care nu au inteles la momentul potrivit miza geopolitica a alegerilor prezidentiale, ziua de joi, 4 februarie, le-a oferit inca o sansa de a pricepe de partea cui joaca fiecare dintre primadonele politicii romanesti. Invitatia facuta de presedintele american pentru ca tara noastra sa participe la scutul antiracheta, acceptul prompt dat de CSAT, precum si suita de declaratii politice interne si externe ce au urmat ne spun exact si care este marele castig al votului din decembrie 2009, dar mai ales ce ne-ar fi asteptat daca rezultatul sau ar fi fost cel opus". Integral in Romania Libera.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Punerea in aplicare a acestei aspiratii(doleante) s-ar realiza daca s-ar renunta la "pragul" intrarii in parlament (terifiantul ucigas de voturi populare -5%) si, totodata, s-ar introduce votul uninominal direct, in care castigatorul este cel care a obtinut cel mai mare numar de voturi, fara conditia de a fi obtinut minimum 50% din totalul acestora.
In acest fel, acei 1 % dintre votantii in favoarea unui anumit candidat vor fi si ei reprezentati in cel mai important for de conducere a tarii, nu mai sunt imprastiati, fara respect, in favoarea unor candidati ce le sunt bagati pe gat, ale caror doctrine si programe le sunt detestabile.
Daca, la una dintre alegeri, ar vota numai cca. 50% din intreaga populatie a tarii, 1 % ar fi cca. 100.000 totalul acesteia. Candidatii acestei importante parti ("minoritati")- trei parlamentari dintr-un total de 300-, pot fi personalitati foarte valoroase carora trebue sa le fie deschisa calea (democratic) catre slujirea intereselor noastre (amintesc cazul Remus Cernea si al multor intelectuali extrem de onorabili si cinstiti, care nu au bani si nici imoralitatea de a cumpara voturi).
Ca sa se respecte regulile democratiei, in toate cutele ei, azi este legiferata admiterea in parlament a cate unui reprezentant chiar si al celor mai mici (ca numar, cateva mii de persoane) minoritati dar este respins brutal, abuziv, dreptul celor 1% (100.000 ce cetateni) de a fi reprezentati in parlament. Acestia sunt tratati in bataie de joc, dictatorial, discretionar, din pix, de niste confrati de-ai lor, de multe ori niste dubiosi care servesc diverse cercuri de interese, si ele dubioase, sau sunt manati de dorinta de a se da mari, de a decide soarta altora, de a le fi un fel de "sefi din umbra", din culisele politicii.
, de a le fi un fel de "sefi din umbra", din culisele politicii.
In concluzie, propun vot uninominal direct, intr-un singur tur + desfiintarea pragului de la intrarea in parlament (actualul 5%).
In acest fel, PNL nu ar mai fi ingrijorat ca PSD si PD-L uneltesc sa ii bareze intrarea in parlament