Nastase si Geoana se bat in spatele lui Ponta. Desi a fost ales un nou presedinte, in PSD nu este liniste, iar luptele pentru putere continua intre fostii lideri ai partidului. Congresul PSD s-a terminat, nu si razboiul. Mircea Geoana a ramas o tinta pentru adversarii sai din PSD si dupa ce a fost eliminat de la carma partidului. Motivul: functia de presedinte al Senatului ii mentine o anumita influenta in partid. Primul care a trecut la atac a fost Adrian Nastase, care a trait acelasi lucru in 2006: in contextul scandalului „matusa Tamara”, a fost fortat de Mircea Geoana, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc si alti lideri ai PSD sa paraseasca presedintia Camerei Deputatilor, scrie EvZ.ro

Diaconescu: Nu am fost ofertat pentru MAE, dar m-as gandi la asta. Senatorul Cristian Diaconescu, proaspat demisionar din PSD, a declarat ieri seara, la Realitatea TV, ca nu va accepta sa fie numit ambasador, insa daca i se va propune postul de ministru de Externe se va gandi la aceasta optiune. El a precizat ca nu a primit nicio oferta de la Traian Basescu sau PDL de a prelua Ministerul Afacerilor Externe. "Nu or sa ma vada ambasador", a raspuns Diaconescu la o intrebare adresata intr-o emisiune Antena 3, referitor la faptul ca ar putea fi numit ambasador la Paris. Ulterior, prezent la Realitatea TV, senatorul s-a contrazis dand de inteles ca nu exclude totusi sa preia un post de ambasador. "In Ministerul de Externe pe orice pozitie, e meseria mea", a spus el, citat de Adevarul.

Marian Sarbu asteapta, astazi, contraoferta lui Ponta. Social-democratul Marian Sarbu are programata la prima ora o intalnire cu presedintele PSD, Victor Ponta . Ofertat cu functia de ministru al Muncii de tabara puterii, social-democratul Marian Sarbu are astazi o intalnire cu noul lider al PSD, Victor Ponta, pentru a discuta despre eventuala ramanere a sa in partid si despre nemultumurile pe care le are in legatura cu orientarea formatiunii. "As vrea sa fac o precizare in legatura cu o afirmatie care s-a tot facut, cum ca eu as negocia functia de ministru al Muncii si mai stiu eu ce. Toata viata mea politica nu am negociat niciodata nicio functie. Eu nu sunt un negustor politic", a tinut sa precizeze, ieri, Sarbu, desi mai multe informatii dadeau ca sigure discutiile pe care acesta le poarta cu reprezentantii puterii privind preluarea mandatului de la Munca, scrie Gandul.

Oamenii lui Basescu arunca pe piata TVA de 22%. "Raportul anual de analiza si prognoza" realizat de Societatea Academica din Romania (SAR), societate recunoscuta pentru apropierea de presedintele Traian Basescu, spune ca, pentru a acoperi dezechilibrul din incasarile la bugetul de pensii si cheltuieli, Guvernul ar trebui sa mareasca TVA de la 19 la 22% de procente. "Daca bugetul de pensii ar fi o intreprindere, ar intra in faliment maine, deci s-a iesit din logica lui de functionare, pentru care era proiectat. Are un deficit de un miliard si jumatate, care este structural, in sensul ca nu e o intamplare, n-are de-a face cu criza neaparat, fiind alimentat de la bugetul de stat, deci are o subventie de undeva", afirma Sorin Ionita, directorul SAR, scrie Cotidianul.

Pastrarea lui Marian Sarbu in PSD, primul test al sefiei lui Ponta. Marian Sarbu va decide astazi daca ramane in partidul lui Victor Ponta fara functie sau trece la independenti cu perspectiva revenirii in fruntea Ministerului Muncii. Desi neaga ca ar duce negocieri cu PDL pentru preluarea postului detinut de Mihai Seitan, deputatul PSD este preferat de Emil Boc pentru relatiile bune pe care le are cu sindicatele, scrie Romania Libera.

In editorialul "De ce vrea Theodorescu sefia Academiei", Horia Ghibutiu noteaza: "De adevarul despre mineriada din iunie 1990, eveniment care a tras inapoi Romania mai abitir decat izbutesc acum criza financiara si guvernul, ne desparte o licitatie. Asa ne promite Miron Cozma, care vrea sa vada cine da mai mult pe probe audio, video si documente din care vom afla „cine a batut oamenii pe strada, cine a spart sediile partidelor politice, cine a spart Liga Studentilor”. Dezvaluirile facute de „Luceafarul Huilei” pentru Inpolitics se refera, punctual, si la un personaj extrem de important al acelor vremi: Razvan Theodorescu. Acesta, zice fostul miner, „a batut, torturat si mutilat studenti in subsolurile Televiziunii Romane”. Integral in EvZ.ro

Cristian Campeanu, in editorialul "Tiganii fata cu reactionarul Baconschi", noteaza: "Noi poate ca dormim, dar politia corectitudinii politice vegheaza! Cateva ONG-uri au luat foc pentru ca ministrul de Externe a spus o prostie la intalnirea cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Frantei, Pierre Lellouche, cand acesta i s-a plans ca Franta are o problema cu infractiunile comise de tiganii romani. Baconschi a raspuns ceva legat de niste "probleme fiziologice, naturale", de infractionalitate pe care le-am avea, "in special, in randurile comunitatilor cetatenilor romani de etnie roma". De aici, politistii corectitudinii politice au dedus: 1. ca Baconschi crede ca infractionalitatea face parte din fiziologia sau natura tiganilor (apropo, cineva – o autoritate in rasism si toleranta probabil – ar trebui sa ne lumineze o data pentru totdeauna daca "tigan" este echivalentul cultural al lui "nigger" sau nu) si 2. ca acest gen de rasism este identic cu antisemitismul nazist care a dus la Holocaust". Integral in Romania Libera.