Cum sa revizuiesti o Constitutie de ochii poporului. Revizuirea Legii fundamentale a ramas incadrata in logica de campanie electorala, demersurile partidelor parlamentare in acest sens rezumandu-se la exercitii de imagine. Dezbaterea constitutionala impusa in agenda publica la inceputul anului trecut a ajuns, in cateva luni, sa se rezume doar la un artificiu electoral, vandut in ambalajul unei reforme a statului. In perioada pre si postcampanie prezidentiala, tema parlamentului unicameral si cea a reducerii numarului de parlamentari, validate prin referendum, au prevalat in discursul politic atunci cand a venit vorba despre revizuirea Constitutiei, partile implicate preferand repetarea unor exercitii de imagine, fara un rezultat concret insa. Integral pe EvZ.ro.

In editorialul "Cloaca vigilentilor", Mircea Mihaies scrie "Scindarea cea mai importanta din societatea romaneasca nu e cea dintre suporterii si adversarii lui Traian Basescu - idee la acreditarea careia nadusesc si politrucii din interior, dar si te miri ce institutii internationale cu pretentii de seriozitate. Ca in tara politicieni de carton cad secerati la simpla rostire a numelui „Basescu”, nu ma mir. Dar sunt uimit ce molipsitoare e ticalosia comentatorilor de presa. In loc sa vina cu argumente concrete, indubitabile, si-au indesat pe cap naframa tatei disperate, plangandu-si de mila ca „dictatorul” le fura umbra si le toarna plumb topit in cana cu lapte. Incapabili sa produca dovezi, isi transforma rictusul de ura in argument si micimea de suflet in litera de evanghelie. Nu l-am vazut pe vreunul scriind un rand despre incredibilul santaj dictatorial practicat de Crin Antonescu, dar au insomnii pentru ceea ce-si imagineaza (fara cea mai mica proba) c-ar urzi Traian Basescu." Integral pe EvZ.ro.

Nastase, despre arestarile din ultimele saptamani: Situatia socio-economica necesita o doza de circ. Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, spune ca arestarea primarului din Craiova, cea a senatorului Catalin Voicu si desecretizarea dosarului Revolutiei reprezinta o "doza de circ" tripla, necesara in contextul in care, fata de anul 2004, s-au triplat atat somajul cat si datoria publica, scrie NewsIn. "Mi s-a parut ca este o operatiune care cumva a triplat la un moment dat doza de circ oferita romanilor, in conditiile in care somajul s-a triplat fata de ce aveam in urma cu cativa ani, datoria s-a triplat si ea fata de 2004. Toate aceste lucruri, situatia economica si sociala, necesita o doza de circ care in aceeasi zi a insemnat desecretizarea dosarelor pentru Revolutie, povestea cu arestarea lui Solomon si povestea cu arestarea lui Catalin Voicu", a declarat Nastase sambata, la Antena 3. Cititi mai mult in Romania Libera.

Nastase: Rapiditatea in cazul schimbarii lui Geoana denota un adevar in speculatia ca Basescu ar putea fi inlocuit temporar. Adrian Nastase a declarat, ieri seara, la Antena 3, ca rapiditatea cu care Traian Basescu "a pornit" actiunea de schimbare a lui Mircea Geoana de la sefia Senatului denota existenta unui "oarecare adevar" in speculatia din presa privind inlocuirea temporara din functie a sefului statului, informeaza Mediafax. "Eu personal nu am crezut in chestiunea asta. Dar faptul ca a pornit atat de rapid actiunea pentru schimbarea lui Mircea Geoana ma face sa ma gandesc ca exista un oarecare adevar in aceasta speculatie". Integral in Gandul.

PD-L pregateste detronarea lui Videanu si plasarea ministrilor in linia a doua. Anastase, Stolojan, Falca si Flutur, primii in schema celor patru noi prim-vicepresedinti. Guvernul din umbra va avea opt departamente conduse de cate un secretar executiv Partidul Democrat-Liberal va avea, incepand cu aceasta primavara, o noua structura, cu patru prim-vicepresedinti la varf, functii la care membrii Guvernului nu vor putea candida. Conform noului statut al democrat-liberalilor, cei patru lideri, care il vor secunda pe presedintele Emil Boc, ar urma sa provina din randurile Parlamentului, consiliilor judetene, Parlamentului European si primariilor, in timp ce ministrii PD-L vor fi nevoiti sa aleaga posturi din linia a doua. Astfel, numele preconizate pentru fotoliile de vicepresedinti sunt Roberta Anastase (din partea Legislativului), Gheorghe Falca (reprezentant al primarilor) si Theodor Stolojan (din partea grupului de eurodeputati pedelisti). Integral in Gandul.

Negocieri dure pentru trei judecatori constitutionali. Parlamentarii incep saptamana aceasta cele mai dure negocieri din ultimii 18 ani pentru inlocuirea unor judecatori de la Curtea Constitutionala ale caror mandate expira. Trei dintre actualii judecatori vor trebui inlocuiti in mai si iunie pentru ca le expira mandatul. Dintre acestia, doi vor fi numiti de Parlament si unul de presedintele Traian Basescu. Miza coloraturii politice din spatele judecatorilor de la Curtea Constitutionala ii va pune in saptamanile viitoare pe liderii partidelor in fata unor negocieri dure, scrie Adevarul.