Cum s-au impartit gradele in „partidul generalilor”. Demisionarii din PSD vor depune azi la Tribunalul Bucuresti cererea de inregistrare a noii formatiuni politice, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR). Presedintele partidului va fi Marian Sarbu, fostul ministru al muncii, dar egal in rang ii va fi Cristian Diaconescu. Acesta va ocupa pozitia de presedinte de onoare al UNPR. Initiatorul acestui proiect, ministrul apararii Gabriel Oprea, va fi presedintele executiv. Generalul Neculai Ontanu, primarul sectorului 2 al Capitalei, se va ocupa de organizarea partidului de pe pozitia de secretar general. Un loc in structura de conducere a viitorului partid ii va reveni si generalului Anghel Iordanescu. Pana la organizarea congresului insa conducerea va fi interimara, noteaza EvZ.ro

Guvernul face legea. Chiar daca politicienii vor reusi sa adopte legea unitara a pensiilor sau legea educatiei intr-un timp rezonabil, pensionarii nu vor putea sti cati bani au de primit, iar copiii nu vor afla decat pe ultima suta de metri cum va arata bacul si de cati ani va fi liceul. Daca pana acum vi s-a parut ca modificarile repetate aduse legilor sau termenele lor de intrare in vigoare sunt greu de urmarit, de acum incolo o sa fie si mai rau: orice ordonanta sau lege va putea fi modificata in perioada dintre publicarea in Monitorul Oficial si data intrarii in vigoare. Aceasta, gratie votului dat miercuri seara de Camera Deputatilor (in calitate de Camera decizionala) asupra Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 61/2009. Actul normativ, respins initial de Senat, dar adoptat la unison de deputati, cu modificari minore, permite Guvernului, dar si Parlamentului sa modifice, sa completeze sau chiar sa abroge orice lege inainte ca ea sa intre in vigoare, scrie Romania Libera.

In editorialul "De ce-a batut Geoana PDL-ul", Mircea Marian scrie: "Cine s-ar fi asteptat ca Mircea Geoana (a.k.a. «Prostanacul») sa obtina tocmai acum prima sa victorie asupra oamenilor lui Traian Basescu? Geoana n-a mai batut pe nimeni din primavara lui 2005, cand l-a lasat pe Ion Iliescu fara presedintia PSD. Dar senatorii PDL care s-au napustit - prosteste, fara niciun plan - asupra presedintelui Senatului si-au rupt dintii, dupa vreo doua saptamani de asalturi sterile. Nimic nu oglindeste mai bine debandada conducerii centrale a PDL decat aceasta tentativa de a-l asigura pe Basescu ca nu are in spate un „Nr. 2” care sa planuiasca o noua suspendare a sefului statului. Interesant este ca au fost persoane in PDL care au spus de la bun inceput ca senatorii partidului au plecat „caine surd la vanatoare”, dupa cum se spune". Integral in EvZ.ro

Lazaroiu, despre „tacticile de campanie” ale lui Basescu: „Am gresit cand am interpretat sondajele la primul tur al prezidentialelor”. Consilierul lui Basescu considera ca exit-poll-urile au "efecte fizico-cinetice", referindu-se la celebra "topaiala" a lui Mircea Geoana. Consilierul prezidential Sebatian Lazaroiu sustine ca a gresit in interpretarea sondajelor la momentul primului tur al alegerilor prezidentiale, ceea ce ar fi afectat "anumite tactici de campanie". "Este o chestie tehnica. Estimam o diferenta de 5-6 procente intre Traian Basescu si Mircea Geoana in primul tur, dar a fost una de doar 2% in favoarea lui Traian Basescu. A fost o greseala care a afectat anumite tactici de campanie in primul tur. Partea buna este ca noi ne-am inselat in primul tur, iar adversarii nostri in al doilea", a spus Lazaroiu, in cadrul unei dezbateri organizate de Institutul de Studii Populare, informeaza Gandul.

Vedeta talk-show-urilor politice Marcel Hoara vrea conducerea PDL Gorj. Ministrul Adriean Videanu si directorul economic de la Turceni, Ionel Mantog, intentioneaza sa-l impuna in fruntea organizatiei PDL Gorj pe Marcel Hoara, subsecretar de stat in Ministerul Economiei. Hoara este deja omniprezent la conducerea institutiilor de stat. Este presedinte al Agentiei romane pentru dezvoltare durabila a zonelor industriale, presedinte al CA al Complexului energetic Rovinari, membru in Consiliul de administratie al CE Craiova SA, membru in AGA de la Conpet SA Ploiesti, dar si administrator special la Uzina Mecanica Sadu. De asemenea, potrivit unor surse din conducerea PDL, familia lui Hoara este foarte influenta: fratele lui a fost angajat de curand la Agentia pentru IMM-uri din Ministerul Economiei, iar sotia a fost numita zilele trecute sef Serviciu juridic la Compania aeronautica de stat, Romavia, noteaza Romania Libera.

Cristian Campeanu, in editorialul "O tiranie ca in Rusia", noteaza: "Actuala dezbatere despre reforma constitutionala este un exercitiu retoric de tip caragialean care nu pune in discutie temele fundamentale ale unui Pact Republican modern si are sanse mici de reusita. Cu toata pasiunea lui politica neobosita, Caragiale era excedat de discutia despre sistemul politic si era vizitat, se pare, de o somnolenta constitutionala irepresibila. Cu acest exemplu ilustru in minte, destinat sa demoralizeze orice incursiune onesta in hatisul propunerilor si contrapropunerilor contemporane de reforma constitutionala, ar fi poate mai prudent sa ne rezumam la a exprima cateva nedumeriri: 1. Modelul francez. Atat presedintele Basescu (in baza Raportului Stanomir), cat si Cristian Preda opteaza pentru un regim semiprezidential de tip francez in care presedintele, ales direct, sa conduca sedintele de guvern, sa poata dizolva Parlamentul si, eventual, sa aiba drept de initiativa legislativa. Atat unul, cat si celalalt considera ca sistemul prezidential de tip american, in care presedintele este seful guvernului, nu este adecvat Romaniei, pentru ca ar comporta nu se stie ce pericole autoritariste si, mai ales, pentru ca nu exista nicaieri in Europa". Integral in Romania Libera.