Cat de mult vor influenta maghiarii viitoarea Constitutie? Daca PDL cedeaza presiunilor UDMR, maghiarii ar obtine prin viitoarea Constitutie un numar fix de mandate in Parlament sau parlamente regionale.Pentru a sprijini revizuirea Constitutiei intr-o forma cat mai apropiata de cea dorita de PDL, UDMR are propriile conditii. Prima dintre ele priveste chiar modificarea art. 1 din Legea fundamentala, care precizeaza caracterul „national, suveran si independent, unitar si indivizibil" al statului roman, scrie Romania libera.

A doua cadere a Vanghelionului: Vanghelie reinventeaza micul pesedist.Cum planuiesc Ontanu si Oprea sa taie maioneza PSD de 1 Mai. Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, se afla in fata celei de-a doua caderi a Vanghelionului. Dupa ce a esuat sa mai faca celebra petrecere dintre ani, acum, Ponta i-a interzis categoric primarului de la cinci sa mai organizeze, cu ocazia zilei de 1 Mai, "tot felul de petreceri" si sa mai arunce cu banii "in stanga si in dreapta". "PSD nu face asa ceva. Noi suntem partid de stanga si nu ne putem bucura, cand lumea sufera. Astea fac partidele care au acces la bani", a insistat, ieri, Ponta pentru Gandul.

Batalia pentru resuscitarea ANI. Guvernul a adoptat ieri un proiect de lege menit sa permita in continuare verificarea avutiei demnitarilor, dar si publicarea declaratiilor de avere. Proiectul este raspunsul Executivului la decizia Curtii Constitutionale care a taiat atributiile esentiale ale Agentiei Nationale de Integritate. Juristii din Parlament au insa si alte solutii decat cele gasite de Guvernul Boc, scrie Romania libera.

Pesedistii, suparati pe Ponta pentru ca numai unii apar la TV. Unii dintre parlamentarii PSD sunt nemultumiti ca nu sunt si ei invitati la emisiunile televiziunilor de stiri, la fel cum se intampla cu anumiti colegi de-ai lor de partid, care sunt prezenti constant pe "sticla". Acestia s-au plans presedintelui PSD, Victor Ponta, la sedinta de grup parlamentar, de luni, ca in desemnarea reprezentantilor partidului la emisiunile de dezbateri nu se tine seama de activitatea in comisii si in plen. Potrivit unor surse participante, Ponta le-a explicat ca majoritatea celor care apar la televiziuni sunt mai tineri, ceea ce le permite sa raspunda unor invitatii si la ore foarte matinale sau foarte tarzii, scrie Gandul.

In "De ce e nevoie de ANI", Elena Vijulie sustine ca "Agentia Nationala de Integritate trebuie sa supravietuiasca. Misiunea ANI de a publica si analiza declaratiile de avere si interese ale demnitarilor nu trebuie confundata cu performanta precara a Agentiei in mandatul lui Catalin Macovei. Agentia Nationala de Integritate e la pamant. Ignorand efectele profund benefice ale publicarii si verificarii declaratiilor de avere si de interese ale demnitarilor, judecatorii Curtii Constitutionale au proclamat suprematia dreptului la viata privata asupra dreptului cetatenilor de a sti cine sunt cei care ii conduc". Integral in Romania libera.

In "Anti-anticoruptia in Romania", Sorin Ionita intreaba "daca dv. ati fi judecator la Curtea Constitutionala, numit acolo pe termen fix prin intermedierea unui partid politic si ati afla ca inspectorii ANI se pregatesc sa se uite in declaratia dv. de avere si interese, care pare a avea unele problemute, ce ati face? Pai, daca ati putea, n-ati desfiinta ANI? Asta fiind Romania, sigur ca asta s-ar intampla - sau chiar s-a intamplat. Motivele invocate de Curte, din cate a inteles mintea mea profana, sunt pericolul amestecului in viata privata a demnitarilor, plus acela, mult mai subtil, ca inspectorii ANI sa nu faca cumva o justitie paralela, ceea ce ar fi intr-adevar neconstitutional". Integral in EvZ.