Vasile Dancu: Nu cred ca lustratia automata mai poate functiona. Fostul senator PSD Vasile Dancu scrie, pe blogul sau , ca lustratia automata nu mai poate functiona si ca specificarea incorecta a categoriilor lustrabile ar face legea inoperabila sau i-ar limita aplicabilitatea, opinand totodata ca, daca legea era aplicata in 1990, "am fi scapat de epoca Iliescu", potrivit Mediafax. Dancu mentioneaza ca nu a fost activist si nu a avut nicio functie politica inainte de 1989. El mai spune ca a fost primul in PSD care a militat, in 2006, pentru ca PSD sa accepte "un decont cu trecutul", inclusiv o lege a lustratiei. "A fost inceputul actiunii unora din partid de a ma lustra din PSD. Opera aproape finalizata in ultima vreme, cu largul meu concurs", a comentat el. "Astazi lustratia se refera mai mult la stafii, pare mai mult un test psihologic al indepartarii de trecut. Inca peste 50% din populatie spune in sondaje ca traiam mai bine inainte de 1989. Dar societatile trebuie sa primesca semnele schimbarii de la elite, orice schimbare de mentalitate este un proces de durata in care gesturile semnificative ale elitelor imping lumea spre un nou orizont", este de parere Dancu. Integral in Romania Libera.

De Ziua Muncii, PSD s-a luptat cu UNPR. A fost un 1 Mai confuz pentru electoratul de stanga. Marian Vanghelie nu a mai dat mici si bere la liber. Un nou partid, format din fosti lideri PSD, s-a lansat la apa si cauta sa concureze pe acelasi segment electoral. Traditionala defilare a tricourilor rosii marca PSD nu s-a mai terminat la gratarele din Parcul Izvor, ci la un miting auster in fata guvernului. Miile de activisti mobilizati de Vanghelie au demonstrat auster impotriva „micului Boc”, caruia i-au dedicat o versiune originala din „Dansul pinguinului”. Integral pe EvZ.ro.

Cum a scapat Emil Boc de lustratie. Proiectul legii lustratiei se afla la un pas de adoptare. Este posibil chiar in urmatoarele zile sa intre in plenul Camerei Deputatilor. Desi are sanse sa fie adoptata, legea nu va produce efecte, deoarece apare foarte tarziu si in plus contine elemente ce contravin jurisprudentei europene. Proiectul legii lustratiei are sanse destul de mari sa fie adoptat in Camera. PNL voteaza sigur legea. „Luni se va discuta problema in sedinta grupului parlamentar, decizia insa cu siguranta este una singura: vom vota proiectul, mai ales ca PNL este initiatorul legii”, a declarat pentru „Puterea“ secretarul general al PNL, deputatul Radu Stroe. Si PDL il va vota, in acest sens existand angajamentul luat acum doua saptamani de catre presedinta Camerei, Roberta Anastase. Oricum, in ultima sa varianta, proiectul, mult „indulcit”, poarta amprenta PDL. „Nu s-a discutat ce vom face in aceasta saptamana, dar in general noi votam o astfel de lege”, ne-a precizat deputatul UDMR, Marton Arpad. PSD este singurul partid care nu va vota legea, scrie Puterea.

Sulfina Barbu: “Ponta e manuit de batranul PCR-ist Iliescu”. Presedintele Organizatiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, il catalogheaza, intr-un comunicat de presa, pe seful PSD, Victor Ponta, drept o marioneta a lui Ion Iliescu, sustinand ca fostul lider al social-democratilor "manuieste cu dexteritate firele" care dicteaza miscarile presedintelui social-democrat. "Ideea vehiculata de PSD, ca la 20 de ani de la Revolutie este prea tarziu pentru lustratie, utilizeaza aceeasi logica tovaraseasca din manualele comuniste de istorie: ca timpul astupa adevarul. La fel de pervers este si argumentul ca lustratia nu rezolva criza economica, folosind aceeasi tehnica de manipularea a distragerii atentiei de la dilemele morale, recomandand salvarea prin munca. Integral in Gandul.

In editorialul"Micii pinguini si generalii cu cizme rosii", Marian Sultanoiu scrie: "Stanga romaneasca arata rau. La urma urmei, arata dupa chipul si asemanarea galeriei de caractere care defileaza cu numele ei pe buze. Actiunile de 1 Mai ale celor doua formatiuni - una veche, alta noua -, care se revendica de la doctrina social democrata, au facut demonstratia. PSD e vraiste. Un partid in coloana caruia intra si iese cine vrea, cum vrea, cand vrea. Un partid de plastilina rosie lipita de talpa celor care il calca in picioare. UNPR este un partid-cazarma. Nu intra si nu iese nimeni din unitate, decat cu bilet de voie, buletinul la vedere si cizme rosii, lustruite." Integral in Gandul.

In editorialul "Cat valoreaza reteta Voicu", Dan Cristian Turturica scrie: "Un om pus politic la Garda Financiara poate trece cu vederea o serie intreaga de ilegalitati... In schimbul unor contributii la campanie sau, dupa caz, al adeziunii proprietarilor si chiar al angajatilor la partidul care manipuleaza o institutie de control, pot scapa mai ieftin decat daca ar fi penalizati conform legii." „Cel care are un magazin da de foarte multe ori pe caiet. Clientii pot fi influentati sa voteze cum trebuie. In zonele sarace asta e o practica frecventa." Aceste doua declaratii au fost date Romaniei Libere, cu ocazia ultimelor alegeri parlamentare, de doi importanti politicieni locali: Cosmin Popescu, liderul PDL Gorj, si Dan Ilie Morega, liderul PNL din acelasi judet. Amandoi au confirmat un fenomen pe care toata lumea il cunoaste, dar nimeni nu vrea sa-l admita oficial: contributia functionarilor publici numiti politic la colectarea banilor necesari campaniilor electorale." Integral in Romania Libera.