Cine castiga electoral din scaderea salariilor si pensiilor. Cine castiga electoral din scaderea salariilor si pensiilor. Traian Basescu si PDL ar putea suferi prejudicii de popularitate in urma aplicarii masurilor de scadere a salariilor si pensiilor, cred analistii politici. Totusi, actuala putere ar putea fi avanatajata prin pozitionarea clara in favoarea sistemului privat in dauna celui public. Pe de alta parte, nu este sigur ca opozitia parlamentara va capitaliza aceste nemultumiri: PSD este slabit de disputele interne, iar pentru PNL este greu sa se pozitioneze impotriva unor masuri de dreapta. Integral pe EvZ.ro.

In editorialul "Basescu incendiaza statul social", Ioana Lupea scrie: "Traian Basescu pune foc la temelia statului asistential mostenit din comunism, perpetuat premeditat de Ion Iliescu si intretinut din neputinta, lasitate si interes de toate partidele politice. Prin toate inteleg inclusiv PDL, partid care a cumparat si el voturi de la asistatii statului prin promisiuni si mita electorala si al carui guvern intarzie sa spuna cum vor fi puse in aplicare masurile anuntate de presedinte. Inceputul sfarsitului pentru statul social nu poate fi insa consemnat pe data de 6 mai 2010. Prima lovitura i-a fost aplicata de guvernul condus de liberalul Calin Popescu-Tariceanu prin introducerea, in 2005, a cotei unice de impozitare care a inlocuit sistemul progresiv ce lua bani de la cei putini si bogati pentru a-i oferi celor multi si saraci." Integral pe EvZ.ro.

Gabriel Oprea vrea o biserica in memoria victimelor Revolutiei. Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, vrea sa construiasca o biserica in Popesti-Leordeni, edificiul urmand sa fie suspendat peste canalul in care a fost aruncata, in decembrie 1989, cenusa victimelor Revolutiei de la Timisoara, informeaza NewsIn. Proiectul va costa 200.000 de euro si care trebui sa fie gata in primavara anului 2011. In acest sens, ministrului Oprea a avut, vineri, la sediul MApN, o intalnire cu presedintele Asociatiei "Memorialul Revolutiei 16-22 decembrie 1989 Timisoara", Traian Orban. Discutiile au fost urmate de o deplasare in localitatea ilfoveana Popesti-Leordeni, unde, in decembrie 1989, a fost aruncata cenusa victimelor Revolutiei de la Timisoara. In primaria din localitate, ministrul Oprea a anuntat ca a luat initiativa construirii unei biserici in memoria celor 40 de victime de la Timisoara, asa cum le-a promis revolutionarilor, la sfarsitul lunii martie, in timpul vizitei la Memorialul Revolutiei de la Timisoara. Integral in Romania Libera.

In editorialul "Sfatul este inamicul!", Cristian Campeanu scrie: "Cresterea taxelor si impozitelor ar duce la reducerea investitiilor si a consumului, la cresterea somajului si prelungirea recesiunii cu inca un an. Presedintele Basescu a declansat ieri razboiul impotriva extinderii rolului statului. Regula de aur este simpla: in criza, nu cresti impozitele si taxele, ci le scazi cat poti, ca sa stimulezi investitiile si consumul. Cum companiile nu (mai) au bani, banca centrala reduce ratele dobanzilor si tu, stat, canalizezi banii prin politica fiscala spre nenorocitele alea de investitii care iti creeaza locuri de munca si iti asigura consumul. Unele dintre aceste investitii - poate cele mai multe - se vor pierde pentru totdeauna, bani aruncati la canal, dar, mai important, altele vor reusi sa produca profit sanatos - fara proptele, subventii, ajutoare de stat ori bailout -, vor relansa productia si cresterea economica. Cu alte cuvinte, lasi piata sa isi creeze singura anticorpii anticriza, iar rolul tau, ca stat, se reduce la functia de asistent: administrezi vaccinul fiscal si monetar si faci ajustari minimale acolo unde slabiciunile regionale ameninta starea generala. Ranile vor fi adanci si dureroase, dar intr-un timp relativ scurt se vor inchide si se vor vindeca. Piata, insanatosita si revigorata, va avea grija de asta." Integral in Romania Libera.

Nastase, pe blog: Indirect si discriminatoriu, cota unica a fost sinucisa. Intr-o postare pe blogul personal, fostul premier Adrian Nastase afirma ca, indirect si discriminatoriu, cota unica a fost "sinucisa", el sustinand ca, "prin decret prezidential", impozitarea salariatilor publici a ajuns la 41%, a pensionarilor - 31%, a baietilor destepti - 16%, iar pentru tarani - "Dumnezeu cu mila". "Intr-un mod indirect si discriminatoriu, cota unica a fost sinucisa. Prin decret prezidential, cota de impozitare pentru profesori, doctori, militari, judecatori, politisti (indiferent de venituri) a fost ridicata la 41% (16+25=41). Pentru pensionari, avem doua cote de impozitare: - pana la 10 milioane lei - 15%; - peste 10 milioane 31% (16+15=31)", se arata in postarea lui Nastase. Integral in Gandul.

PDL pregateste operatiunea „debolsevizarea”. Criticati de seful statului pentru faptul ca au pus la cale „bolsevizarea” partidului, liderii PDL dau semnale ca doresc sa renunte la cele patru functii de prim-vicepresedinte, care urmau sa fie alese pe lista in cadrul Conventiei Nationale. Greii din partid se intelesesera ca in fruntea partidului sa fie instalata o echipa de conducere formata din presedinte si patru prim-vicepresedinti, toti alesi pe o singura lista. Planul lor a fost spulberat insa de interventia presedintelui Traian Basescu, care a declarat la o emisiune tv ca se pune la cale „bolsevizarea” partidului. Prinzand vant in aripi, Theodor Stolojan a atacat si el noul Statut, iar Elena Udrea a dat de inteles ca vointa Cotroceniului trebuie respectata. In aceste conditii, vicepresedintele Oltean a spus raspicat ca nu este de acord cu infiintarea celor patru pozitii, ci doreste doar un singur prim-vicepresedinte. Integral in Puterea.