Voinescu: Guvernul trebuie remaniat dupa motiune. Aripa apropiata lui Basescu din PDL insista pentru remaniere rapida. Videanu si Berceanu tin capul listei indezirabililor din guvern. Semnalele de remaniere rapida a guvernului lui Emil Boc, la presiunea partidului si a Palatului Cotroceni, se inmultesc in PDL. Cel mai recent vine din aripa apropiata lui Traian Basescu, de la Sever Voinescu, care se declara absolut sigur ca schimbarile de oameni si de politici in guvern vor veni a doua zi dupa motiunea de cenzura, anunta EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

De ce zoreste Basescu votarea motiunii. Sansele Guvernului de a ramane in functie ar creste considerabil daca Parlamentul s-ar reuni in weekend sa voteze motiunea de cenzura, asa cum a cerut presedintele Traian Basescu. Seful statului a transmis, joi, conducerii Parlamentului o scrisoare in care atrage atentia asupra depasirii termenului de dezbatere a motiunii de cenzura, asa cum este el prevazut in jurisprudenta Curtii Constitutionale. Birourile Permanente ale celor doua Camere au stabilit in cursul saptamanii, prin vot unanim, ca votul pentru motiune sa aiba loc martea viitoare, a treia zi lucratoare de la citirea textului documentului in plenul reunit. Numai ca Traian Basescu invoca doua decizii ale CCR potrivit carora modul de calcul al termenelor care privesc desfasurarea rapoartelor constitutionale dintre autoritatile publice, nu se calculeaza pe zile libere, daca nu se prevede altfel in mod expres, scrie Romania Libera.

Statul vrea un singur imprumut de un sfert de miliard de euro, dar il incurca motiunea de cenzura: Bancherii vor cere dobanzi mari. Ministerul Finantelor va fi pus luni intr-o situatie deloc placuta: va incerca sa imprumute de pe piata interna 240 de milioane de euro (un miliard de lei) cat mai ieftin de la bancile care mai mult decat sigur vor cere dobanzi mai mari pentru ca in aceeasi zi Parlamentul va vota motiunea de cenzura. Orice tensiune politica este perceputa de investitori drept un risc un plus, ceea ce inseamna ca vor cere o dobanda mai mare de la stat. Cele mai recente doua tentative de imprumut ale Finantelor, de pe 3 si de pe 7 iunie s-au soldat cu un esec, ministerul refuzand sa imprumute de la bancheri cele 430 de milioane de euro pe care anuntase initial ca vrea sa le ia, pentru ca bancile au cerut dobanzi prea mari, informeaza Gandul.

Antonescu crede ca pe Basescu incepe sa-l sperie motiunea. Liderul PNL Crin Antonescu a afirmat ca este sceptic cu privire la sansele adoptarii motiunii de cenzura, mentionand insa ca scrisoarea presedintelui Basescu privind devansarea votului ii creste optimismul, pentru ca dovedeste clar ca exista temeri in legatura cu rezultatele. Liderul PNL a explicat scepticismul sau vizavi de reusitele motiunii prin faptul ca in ultimele zile nu au mai existat parlamentari ai PDL care sa-si anunte sustinerea pentru motiunea PSD. Antonescu a mentionat ca isi doreste sa reuseasca aceasta motiune, precizand ca mobilizarea liberalilor nu va avea nicio fisura. Crin Antonescu a mai spus ca o demisie a lui Emil Boc ar castiga cateva zile, in care ar putea fi gasita o alta varianta de guvernare, scrie Puterea.

In editorialul "Poveste de adormit Fiscul", Adrian Cercelescu scrie: "Un grup de contribuabili din clasa a IV-a a fost destructurat la Focsani, dupa ce reusise sa se constituie intr-o trupa de teatru pentru cei mici, cu scopul de a prejudicia bugetul mare. Iata cu ce gen de poveste au vrut ei sa adoarma vigilenta Fiscului. Atentie, ca-i cu rima: In padurea linistita dintr-o pajiste-nsorita a padurii de aluni, locuiesc trei prieteni buni: ursuletul cel viteaz, jucaus si plin de haz, motanelul mustacios, dar ghidus si prietenos, si cocosul cel semet, ce se crede cantaret". Integral in Gandul.