Basescu vrea ANI, parlamentarii vor vacanta. Cine va castiga? Presedintele Traian Basescu ar vrea ca Parlamentul sa transeze cat mai rapid Legea ANI si sa adopte Codurile de procedura penala si civila. Sunt insa sanse minime sa se intample acest lucru pana la toamna. Prin doua scrisori trimise ieri presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, seful statului a reiterat solicitarea ca pana la terminarea actualei sesiuni, adica pana la sfarsitul lunii iunie, sa fie adoptate Codurile de procedura civila si penala restante si sa fie reexaminata noua Lege a Agentiei Nationale de Integritate. Adoptarea acestor proiecte de lege reprezinta o prioritate pentru Romania din perspectiva angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana", a aratat presedintele Traian Basescu, facand trimitere la apropiatul raport de evaluare a progreselor Romaniei in domeniul reformei justitiei. Integral in Romania Libera.

Politic ShowFoto: Hotnews

Nastase, din nou sef al PSD. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a fost seful partidului, timp de o zi. In lipsa lui Victor Ponta, plecat la New York, la reuniunea Internationalei socialiste, si in absenta secretarului general, Liviu Dragnea, Adrian Nastase a prezidat, ieri, sedinta Biroului Permanent al partidului. (Potrivit statutului PSD, presedintele ii poate delega din atributiile sale sefului Consiliului National). Conducerea PSD a decis ieri sa nu depuna o noua motiune de cenzura in aceasta vara, pentru ca o astfel de initiativa ar solidariza PDL", ci sa se astepte sesiunea de toamna. PNL a anuntat ca va colabora la inlaturarea cabinetului Boc, dar are prea putini parlamentari ca sa initieze singur o motiune de cenzura. Integral in Romania Libera.

In editorialul "Seful meu, presedintele de partid si de stat", Elena Vijulie scrie: "Traian Basescu si-a adunat partidul intr-o vila de protocol ca sa-i dea instructiuni de salvare. Dar intrunirea, locul si ora arata ca interventia se face pe spezele "institutiilor statului", complet paralizate. Romania n-are nici o sansa sa respecte intocmai calendarul convenit cu FMI. In mai era vorba ca taierile de pensii si salarii sa se aplice din iunie, dar ministrul de finante a anuntat ca primele sume reduse se vor plati in august. Cu alte cuvinte, desi "masurile de austeritate" se bazeaza pe imense sacrificii sociale, nici macar nu se vor lua la timp. La boardul FMI de la 28 iunie, Romania se va duce cu spinarea plecata si caciula in mana sa ceara o pasuire. Romania s-a facut de rasul lumii. Incapabil sa se apere de lacomia clientelei de partid, bugetul de stat si-a deschis umil o cutie a milei la Trezorerie". Integral in Romania Libera.

PDL incepe lupta pentru succesiunea de proba. Dupa semnalul dat de Basescu la Snagov, democrat-liberalii fac calculele pentru noua garnitura de secunzi ai lui Boc, care sa gestioneze partidul pana la alegerile interne de anul viitor. Noua miza ridicata de Traian Basescu la Snagov - o garnitura de "trei-cinci prim-vicepresedinti" care sa gestioneze PDL in locul garzii vechi pana la alegerile interne din primavara - a pus, de ieri, in paranteza nemultumirile parlamentarilor legate de propriul guvern. Cu atat mai mult cu cat noul "grup al celor cinci", care ar urma sa ia locul tandemului Adriean Videanu- Theodor Stolojan, ca secunzi ai lui Emil Boc, a fost propus cu dedicatie pentru parlamentari. Integral pe EvZ.ro.

In editorialul "Basescu mana PDL cu biciul si zaharelul", Liliana Ruse scrie "Cand am auzit-o pe Elena Udrea spunand, duminica dimineata, la Pro TV, ca remanierea va intarzia aplicarea legilor austeritatii, mi-a fost mila de parlamentarii pedelisti carora li se promisese sange ministerial. In loc de schimbari in ultrauzatul si impopularul Cabinet Boc, senatorii si deputatii PDL au primit o noua portie de zaharel, cat sa le ajunga pana in septembrie. Cat a avut nevoie de sprijinul lor in Parlament, presedintele le-a promis ca va rade incompetentii din guvern, numai sa nu voteze motiunea de cenzura. Acum, ca s-a vazut cu sacii in caruta, Basescu nu le-a mai cantat in struna parlamentarilor." Integral in Gandul.

Cum il critica Basescu pe Iliescu pentru lipsa de impartialitate. In ultima vreme, presedintele Basescu participa des la intalniri ale PDL. Da indicatii partidului, ii traseaza sarcinile viitoare, critica activitatea ministrilor si le explica autoritar ce au de facut pe viitor. O fi bine, n-o fi bine, nu stim. Cert este ca Basescu face acum exact ceea ce tot el ii reprosa in 2004 lui Ion Iliescu, pe atunci presedintele Romaniei, atunci cand se intalnea la vile de protocol cu liderii PSD. Traian Basescu a uitat duminica seara, pret de citeva ore, ca este presedintele Romaniei impartial, cum scrie la Constitutie, si s-a prezentat la o reuniune informala a principalului partid de guvernare, PDL. Au participat toti liderii PDL, in frunte cu parlamentari si europarlamentari PDL, ministri, dar si sefi de filiale locale. Integral in Puterea.