Remaniere cu noduri pentru UNPR. Lasati fara ministerul pe care Oprea l-a promis partidului la remaniere, UNPR-istii se pregatesc sa negocieze dur la motiune. PDL vine cu "oferte" la Senat. Remanierea operata saptamana trecuta de premierul Emil Boc este inghitita cu noduri in UNPR. Partidul a ramas cu ochii in soare in ciuda garantiilor oferite constant de ministrul apararii, Gabriel Oprea, la ultimele intalniri ale UNPR-istilor, ca vor "iesi intariti" din remaniere. Concret, mesajul propagat in partid a fost mereu acelasi: cu Traian Basescu scut vor primi fie Ministerul Muncii, fie pe cel al Agriculturii. Boc insa a pastrat toate portofoliile la PDL, nepunand niciun moment problema cedarii lor. Deznodamantul a creat, potrivit unor surse din partid, nemultumiri serioase in formatiunea lui Oprea. Integral pe EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Care sunt prioritatile noilor ministri ai cabinetului Boc. Pe cei sase noi membri ai guvernului ii asteapta vremuri grele, deoarece problemele acute cu care se confrunta fiecare domeniu pastorit abia acum incep. Nici unul dintre cei sase noi ministri ai guvernului Boc nu va avea viata usoara in urmatoarea perioada. Asta pentru ca, din urma, au ramas probleme mari nerezolvate, precum absorbtia fondurilor europene, adoptarea legilor salarizarii si pensiilor, restructurarea in companiile din subordine si ducerea la bun sfarsit a acordului cu FMI. Integral pe EVZ.

Cum se repliaza taberele din PDL. Adriean Videanu va ataca cel mai probabil presedintia PDL, Radu Berceanu o va inlocui pe Anca Boagiu la Senat, iar parlamentarii partidului isi vor disputa ambitiile politice in umbra, in perspectiva alegerilor interne si/sau a unei noi remanieri. "In cele doua intalniri, frustrarile s-au eliberat, opiniile au fost argumentate fara retineri, lucrurile s-au spus pana la capat. Putem merge mai usor inainte si in ceea ce priveste guvernarea si in ceea ce priveste organizarea si activitatea partidului", scrie intr-o postare pe blog, Elena Udrea, singurul ministru care a votat saptamana trecuta pentru schimbarea intregului Cabinet Boc. Integral in Romania Libera.

In editorialul "Remaniere muta", Dan Cristian Turturica scrie: "Premierul nu mi-a reprosat nimic. Nici nu avea ce. Remanierea mea a fost o decizie politica. Aceasta a fost declaratia-laitmotiv a tuturor ministrilor schimbati la sfarsitul saptamanii trecute. Surprinzator este ca premierul nu a simtit nevoia sa-i contrazica si sa isi prezinte propria viziune asupra performantelor lor, de parca o remaniere guvernamentala fara motiv ar fi cel mai firesc lucru din lume. Asa cum nu a tinut sa-i dea o replica nici Ralucai Turcan, care a declarat ca Emil Boc nu a prezentat colegilor de partid evaluarea membrilor Cabinetului si, implicit, nici argumentele care au stat la baza inlocuirii unor ministri, si nu a altora. Integral in Romania Libera.

In editorialul "Documentul misterios gasit de premier in beciul de la Munca", Victor Rotariu scrie: "Premierul Romaniei conduce un guvern in care ministrii nu stiu unul de altul si in care propunerile legislative si variantele de lucru sunt facute publice doar cand da bine in fata publicului sau cand folosesc unui scop politic. In cel mai recent proiect de modificare a ordonantei privind plata contributiilor sociale de catre liber-profesionisti se prevede dublarea acestor dari, respectiv majorarea lor de la 16,5% din venitul net pana la 35% incepand de anul viitor. In ceea ce priveste cozile, nu s-a modificat nimic: angajatii sunt in continuare obligati sa depuna declaratiile de venit si sa achite contributiile." Integral in Gandul.

13 parlamentari din opozitie se pregatesc sa treaca la UNPR. Vicepresedintele UNPR Liviu Campanu a declarat, duminica, la Iasi, ca partidul discuta cu 13 parlamentari ai opozitiei, sapte senatori si sase deputati, pentru trecerea acestora la Uniune, adaugand ca unul dintre acestia este senator de Iasi, relateaza realitatea.net. "Nu le pot da numele, pentru ca inca negociem cu ei, dar pot spune ca printre ei este si un senator de Iasi", a afirmat Liviu Campanu, intr-o conferinta de presa. Campanu a adaugat ca UNPR nu promite nimanui avantaje materiale sau pozitii politice. "Avem usile deschise pentru toti cei care vor sa vina la noi", a precizat vicepresedintele UNPR. Integral in Romania Libera.