Suspendarea lui Basescu: a doua incercare? Liderii PSD si PNL ameninta cu o noua suspendare a presedintelui. Care sunt etapele suspendarii? Potrivit Constitutiei, procedura de suspendare a presedintelui poate fi demarata de cel putin o treime din numarul total de 471 parlamentari. In sedinta comuna, dupa prezentarea cererii de suspendare si, eventual, ascultarea explicatiilor presedintelui, senatorii si deputatii decid daca sunt suficiente date pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara infiintarea unei comisii de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total de parlamentari, adica sunt necesare 236. Detalii in Romania Libera.

PoliticShowFoto: Colaj foto

Sebastian Lazaroiu: "Nemultumirile s-ar putea transpune intr-un vot pentru demiterea presedintelui". Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu declara la "Interviurile 2+1" ca pe fondul nemultumirilor populatia ar putea vota pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, daca acesta va fi suspendat de catre Parlament. Lazaroiu arata totusi ca procedura de suspendare este mai dificila decat in 2007. "Avand insa in vedere precedentul din 2007 se poate ajunge la suspendare fara ca parlamentarii sa aiba un motiv constitutional. Dar e greu sa se ajunga la referendum pentru ca nu au majoritate in parlament, relateaza Evenimentul Zilei.

Ministrii cu credite, nemultumiti ca bancile i-au tratat fara respect. Printre cei sapte milioane de romani care ar fi trebuit sa semneze noi contracte cu bancile, ca urmare a ordonantei ce modifica reglementarile creditelor se numara si membrii guvernului care au emis noua lege. Mai multi dintre ei spun ca nu au fost chemati pentru intocmirea de acte aditionale si descriu cum ii privesc ca simpli cetateni bancile din Romania. Obligate de Guvern sa renunte la comisioanele ascunse si sa semneze cu clientii acte din care sa rezulte in mod clar dobanzile si taxele pe care le percep, bancile din Romania au avut la dispozitie trei luni pentru a semna acte aditionale la cele 7.7 milioane de contracte in derulare. Printre cei care nu au fost anuntati de necesitatea reinnoirii documentelor se numara si unii membrii ai guvernului care a initiat ordonanta ce prevede noile reglementari. Detalii in Gandul.

Cum si-a petrecut Berceanu remanierea. Intors cu norma intreaga in Senat, Radu Berceanu lasa sa se vada ca a trecut usor peste remanierea de la Ministerul Transporturilor. Despre iesirea sa din guvernul Boc, Berceanu sustine ca nu a venit ca o surpriza. Desi, cu o zi inainte, asa cum povesteste fostul ministru pentru EVZ, Emil Boc nu avea nicio intentie de a-l inlocui, scrie Evenimentul Zilei.

Boagiu ii "decapiteaza" pe oamenii lui Berceanu de la Drumuri. Noul ministru al transporturilor a inlaturat-o pe Dorina Tiron de la sefia Companiei de Autostrazi, pentru a-si forma propria echipa, care sa fie mai eficienta cu fondurile europene. Ceea ce fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, a tinut de bun, noul ministru, Anca Boagiu, schimba, la scurt timp dupa numire, din cauza "incompetentei", scrie Evenimentul Zilei

Cine-l ajuta si cine-l santajeaza pe Victor Ponta. Tanarul lider al PSD are prieteni peste tot, printre liderii sindicali care-i transpun rapid orice discurs in slogan de pancarta, printre liberalii cu staif, printre patronii televiziunilor de stiri, ba chiar printre oamenii de baza ai puterii, iar Traian Basescu nu este total exclus din acest cerc. Oamenii exasperati de saracie, care s-au strans in jurul Guvernului pentru a-si varsa nervii si nemultumirea pe Emil Boc, nu sunt prietenii lui Victor Ponta. Ei sunt doar masa de manevra a liderilor sindicali, care o data la patru ani primesc locuri in Parlament din partea PSD. Victor Ponta are nevoie de acesti sindicalisti, care, cu mici exceptii, traiesc pe picior mare, fac afaceri profitabile, capusaza si falimenteaza intreprinderi de stat, dar mai ales raspund prompt la chemarile unor grupuri politice si de interese. Victor Ponta crede ca asezandu-se, fie si simbolic, in fruntea luptei sindicale isi va spori notorietatea, simpatiile, credibilitatea si in acest fel va negocia mai profitabil cu liberalii in perspectiva alegerilor din 2012, scrie Sabina Fati pentru Romania Libera.