Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a afirmat vineri, la RFI, ca propunerea lui Victor Ponta privind suspendarea presedintelui Traian Basescu este "pripita". Declaratia acesteia vine dupa ce liderul PSD a anuntat joi ca va declansa procedurile parlamentare de suspendare a sefului statului, daca acesta promulga legea pensiilor.

Intrebata ce sanse de reusita are procedura de suspendare, in conditiile in care o hotarare a Parlamentului in acest sens poate fi atacata direct la Curtea Constitutionala, unde seful statului detine, teoretic, majoritatea, Norica Nicolai a raspuns: "Da, din pacate si justitia se transeaza in Romania in termenii majoritatilor si aparent aveti dreptate, Traian Basescu are majoritatea. Aceasta modificare a legii (privind functionarea Curtii Constitutionale - n.r.) este neconstitutionala, dupa parerea mea si nu inteleg de ce Opozitia nu a reactionat in Parlamentul Romaniei, pentru ca suspendarea este un act politic, nu un act juridic".

Vicepresedintele liberal apreciaza ca, in aceste conditii, sansele unei eventuale proceduri de suspendare se reduc: "Am convingerea ca aceasta Curte Constitutionala, asa cum este construita ea, nu va valida un demers al Parlamentului, insa este o chestiune care pune Romania intr-o lumina foarte proasta, pentru ca o decizie a Curtii in acest sens ar anula categoric ideea de stat de drept in Romania".

"Trebuie sa va spun cu toata sinceritatea si cu toata tristetea ca in Uniunea Europeana sunt voci care repun in discutie criteriile de la Copenhaga ale aderarii noastre la Uniunea Europeana", a comentat ea.

Norica Nicolai spune ca liderul PNL este mai "prezidentiabil" decat Victor Ponta, o dovada in acest sens fiind si reactia presedintelui PSD referitoare la suspendare.

"Evaluand prestatia celor doi, cu siguranta, Crin Antonescu are o alura de prezidentiabil. Victor Ponta cred ca trebuie sa mai invete. Inclusiv aceasta reactie cu privire la suspendarea presedintelui o consider pripita. Cred ca liderii politici trebuie sa-si consulte partidele atunci cand iau o decizie, pentru ca ei reprezinta de fapt formatiuni politice si nu personalitati individuale".