Patriciu: Nu mai intru in politica in vecii vecilor. Miliardarul Dinu Patriciu spune ca ar prefera la putere un guvern de politicieni si nu unul de tehnocrati, potrivit Realitatea.net. "Nu mai intru in politica in vecii vecilor", a declarat Dinu Patriciu, la videochatul Adevarul. Patriciu, care este in continuare membru PNL, spune ca legatura sa cu partidul nu mai este "atat de puternica, pentru ca in ultima perioada am fost foarte ocupat cu afacerile". La putere ar prefera un guvern de politicieni si nu unul de tehnocrati, relateaza Adevarul.

politic showFoto: Hotnews

Ponta, la Nasul: Cand e liniste, Basescu da cu aia in fasole. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, aseara la emisiunea "Nasul" de la B1 TV, ca presedintele Traian Basescu este cel care vrea scandal cu orice pret si "nu va accepta niciodata sa fie liniste". "Domnul Traian Basescu da tonul scandalului si cand este liniste. Da cu aia in fasole. Nu cred ca domnul Basescu va accepta vreodata sa fie liniste", a spus Ponta, precizand ca face "eforturi" sa vorbeasca despre seful statului "cu domnul Basescu". Dupa atacul lui Traian Basescu de saptamana trecuta, Ponta sustine ca va reveni la un limbaj moderat fata de presedinte atunci cand si acesta o va face in ceea ce-l priveste. "Ce greu imi vine sa-i zic domnul presedinte dupa cat m-a injurat aici", a insistat liderul PSD, scrie evz.ro.

Reinvierea votului pe lista ameninta uninominalul. PSD va demara in aceasta saptamana procedurile parlamentare de modificare a legii electorale. Scopul este reaparitia partiala a votului pe lista. Schimbarea este sustinuta de UDMR, dar si de unii parlamentari PDL. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri ca partidul sau va propune reintroducerea votului pe lista pentru jumatate din Camera Deputatilor, Senatul urmand sa cuprinda reprezentanti ai autoritatilor locale. De asemenea, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat recent ca Uniunea ar putea lansa propria varianta de modificare a legii electorale. Votul uninominal nu este favorabil Uniunii pentru ca ajuta partidele mari, dar senatorul Gyorgy Frunda a explicat ca este necesara schimbarea sistemului de vot si din alte motive: "S-a ajuns, in mod paradoxal ca in Parlament sa intre candidatii de pe locurile 2, 3 si 4, iar unii, care au castigat alegerile, au ramas acasa", relateaza Romania libera.

Greii din partid se regrupeaza in jurul lui Baconschi. Cum au fost sterse vechile granite din PDL. Retragerea celor "trei grei", Videanu, Berceanu si Blaga din guvern a fost compensata de intrarea in scena a ministrului Teodor Baconschi. La doar o zi dupa pasul inapoi facut de secretarul general al PDL, Vasile Blaga, prin renuntarea la sefia Internelor, garda veche a PDL a declansat semnalul de repliere prin lansarea in partid a lui Teodor Baconschi. Ministrul de Externe s-a alaturat, marti, oficial, democrat-liberalilor cu mesajul de "improspatare" a partidului. Intrarea in scena a lui Baconschi are loc prin intermediul asa-zisei "platforme crestin-democrate", menite sa adune laolalta atat membrii cu greutate ai PDL, precum Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu, cat si atragerea de forte noi. Miza impingerii in fata a ministrului de Externe este refacerea imaginii PDL, prabusit in increderea populatiei, scopul pe termen lung fiind pregatirea sa ca viitor candidat la presedintie, posibilitate anuntata de catre Traian Basescu, in urma cu o saptamana, scrie Gandul.

Laszlo Tokes a montat ilegal placute bilingve. Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a montat doua placute cu traducerea in limba maghiara a strazilor Jean Calvin si Primariei din Oradea. El sustine ca placuta cu traducerea in limba maghiara a strazii ar fi fost demontata, ilegal, saptamana trecuta de autoritatile locale. "Vreau sa ridic problema inscriptionarilor in limba maghiara a strazilor din Oradea. Placile maghiare din coltul strazii Kalvin Janos si Teleki au fost demontate saptamana trecuta. Acest gest este o provocare impotriva maghiarilor", a declarat Laszlo Tokes la Oradea. La montarea placutelor, Laszlo Tokes a explicat de ce nu a facut demersuri pentru a obtine o autorizatie. "Timp de 20 de ani am urmat calea legala, cand a fost vorba de restituirea proprietatilor Bisericii Reformate. Pana in prezent am reusit sa obtinem doar 40% din ceea ce am cerut. Daca urmezi calea legala, poti sa si mori pana ti se da dreptate. Trebuie folosite si alte metode, pasnice. Daca asteptam pana murea Ceausescu, ar fi fost vai de capul nostru", a comentat Laszlo Tokes, informeaza Adevarul.

Dosarul "Ridzi" se invecheste in sertarul lui Buda. PDL trage de timp in cazul Monica Iacob Ridzi, blocand ancheta procurorilor anticoruptie. De jumatate de an, cererea DNA de perchezitie informatica a fostului ministru al Tineretului a prins praful in sertarul comisiei juridice de la Camera Deputatilor. Intrebat cand s-ar putea afla aceasta solicitare pe ordinea de zi, seful comisiei, PDL-istul Daniel Buda, s-a declarat "prea obosit". Deputatii juristi ar fi trebuit sa discute insa cererea DNA inca din luna februarie. Termenul a fost amanat pentru aceasta sesiune parlamentara, dupa ce Monica Iacob Ridzi, insarcinata fiind, a invocat motive de sanatate atunci cand a fost chemata la audieri, relateaza evz.ro.

Ilie Sarbu propune motiune de cenzura dupa congresul PSD. Social-democratii par tot mai hotarati sa depuna motiunea de cenzura abia dupa Congresul partidului, programat pentru 16 octombrie. Motivul: n-au adunat suficiente voturi ca sa darame Guvernul. "Daca va fi depusa, va fi depusa dupa 16 octombrie. Ori in ultima parte a lunii octombrie, ori in prima parte a lunii noiembrie. Oricum nu avem posibilitatea sa o depunem inainte de Congres. La ora actuala nu avem voturile necesare", a declarat liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu. El a explicat ca, fara cei 236 de parlamentari care sa voteze caderea Guvernului, inaintarea motiunii ar fi foar un simplu gest politic. Sarbu a mai invocat si o decizie a Comitetului Executiv National, prin care s-a stabilit ca motiunea de cenzura sa fie depusa dupa data de 16 octombrie, scrie Adevarul.

Greaua mostenitoare a lui Traian Basescu. Daca va-ntalniti zilele astea cu un cetatean care pretinde ca e ministru, nu-l alungati. Daca insista, nu-l concediati cu un suveran "Du-te, ma, de-aici!", nu-l trimiteti la munca, la balamuc sau in Franta. S-ar putea ca dumneavoastra sa fiti caraghiosul. Astazi, gratie haosului organizat in care traim, oricine poarta in ranita bastonul de ministru. Cu cat esti mai sters, cu atat ai mai multe sanse sa faci parte din Guvernul celor care nu cuvanta, precizeaza in articolul sau Florin Negrutiu pentru Gandul.