Congres fara "paruiala" pentru sefia femeilor din PSD. Rovana Plumb este sigurul candidat pentru sefia organizatiei de femei din PSD. Congresul va avea loc duminica. Rovana Plumb si-a depus candidatura pentru un nou mandat de sefa a femeilor din PSD. Ea va candida fara contracandidat, avand astfel toate sansele sa ramana presedinte al organizatiei de femei. "De ce trebuie sa fie un contracandidat? Miza congesului trebuie sa fie solutiile pe care le propunem, nu competitia interna. Competitia trebuie sa fie cu celelalte partide", a explicat pentru EVZ Rovana Plumb miza alegerilor cu un singur candidat. Programul pe care organizatia de femei il va lansa la congres se va numi "10 solutii pentru femei si familie". "Acest program va fi pus pe masa guvernului PSD inca din prima zi de activitate", a declarat Rovana Plumb. La congresul femeilor din PSD si-au anuntat participarea Victor Ponta, Adrian Nastase si Liviu Dragnea, anunta EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Cum a iesit Traian Basescu din clenciul pensiilor. Seful statului retrimite Parlamentului Legea pensiilor cu recomandarea scaderii varstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani. Decizia presedintelui este, pe de-o parte, o palma peste obrazul Guvernului si al PDL si, pe de alta parte reprezinta o manevra facuta pentru a scapa de suspendare. La o zi dupa ce a fost declarata constitutionala si trimisa spre promulgare, Legea Pensiilor face cale intoarsa la Parlament. Invocand realitatile sociale din Romania, presedintele Traian Basescu vrea stabilirea varstei standard de pensionare a femeilor la 63 de ani, in loc de 65, cum prevede legea. "Sunt un sustinator fara rezerve al egalitatii de sanse, dar si al egalitatii de tratament intre femei si barbati", si-a justificat decizia seful statului. Un alt argument invocat de presedintele Basescu a fost ca noua lege creste varsta de pensionare pentru barbati cu 3 ani, de la 62 la 65 de ani, in timp ce pentru femei cu 7 ani, de la 58 la 65 de ani. Dincolo de efectele politice ale demersului presedintelui, retrimiterea legii in Parlament obliga Guvernul la o noua negociere cu FMI, in urma careia sa obtina un nou termen de adoptare a actului normativ, anunta Romania Libera.

Un mini-protest al bugetarilor a stricat azi linistea de la sediul central al PDL. Pe o vreme potrivnica, o mana de oameni au pichetat ieri sediul din Modrogan al partidului. Desi au fost putini la numar, protestatarii au promis ca acesta e abia inceputul. Bugetarii razvratiti au ajuns si in curtea PDL. Cativa bugetari au protestat vineri in fata sediului central al PDL. Cu toate ca protestatarii au insistat aproape o ora, demersul lor nu a produs nici un efect. Mai marii PDL nu au venit sa se intalneasca cu ei. Cei cativa zeci de manifestanti care au pichetat vineri sediul PDL din Aleea Modrogan sunt angajati din politie, sanatate si administratie publica. Sindicalistii au cerut demisia liderilor politici. "Armele" lor au fost scandarile, lozinicile si expunerea fotografiilor celor considerati responsabili. Protestatarii au avut un banner pe care scria "Daca nu aveti rezolvari la problemele noastre, exista o solutie: demisia". "Tintele" lor au fost mai multi parlamentari, printre care Gabriel Oprea, Anghel Iordanescu, Teodor Paleologu, Cristian Diaconescu, Vasile Blaga, Catalin Croitoru, Sulfina Barbu sau Anca Boagiu. Manifestantii au afisat fotografii ale acestora, insotite de mai multe texte: "Ei ne-au adus in saracie", "Ati mintit, ati jurat stramb", sau "Ati tradat poporul", informeaza Puterea.

Boc isi face din primarii de comune scut anti-moguli. La o intalnire cu primarii de comune ai PDL, la Poiana Brasov, premierul Emil Boc le-a cerut astazi acestora sa devina portavocile guvernului in sate ca sa le transmita oamenilor "ceea ce nu pot vedea la televiziunile mogulilor". In schimb, liderul PDL le-a promis alesilor propriului partid "sprijin" sa-si poata respecta promisiunile electorale. Cel mai recent "sprijin" a fost parafat pe 1 octombrie, cand s-a publicat in Monitorul Oficial una din hotararile de guvern prin care administratiilor locale le-au fost alocate 310 milioane de lei pentru canalizare, infrastructura si baze sportive. "Dumneavoastra puteti sa le transmiteti oamenilor ceea ce nu pot vedea si auzi de la cele doua televiziuni ale mogulilor. Si anume ca pensiile prin noua lege nu scad si ca sunt semne bune in economie care ne arata ca suntem pe drumul cel bun", si-a instruit Boc primarii, scrie EVZ.

In editorialul "Stratagema lui Basescu", Cristian Campeanu scrie: "Presedintele Traian Basescu a gasit ieri o iesire eleganta dintr-o situatie care parea fara iesire si a retrimis Parlamentului Legea pensiilor, cu riscul de a fi acuzat de inconsecventa si lasitate. Prin gestul lui, Basescu a sanctionat practicile nedemocratice ale Parlamentului, a dezavuat PDL si a ridiculizat opozitia. Totusi... Consecventa nu este o calitate de cautat in politica romaneasca. Am avut prim-ministri care demisionau seara si descopereau inundatiile dimineata si ministri de Finante care azi erau vehementi aparatori ai sanatatii fiscale a natiunii pentru ca maine sa fie cei mai aprigi avocati ai cresterilor de salarii si pensii. De ce am cauta, asadar, consecventa la Traian Basescu? N-au trecut nici trei saptamani de cand, in discursul din Parlament, presedintele afirma ca egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani este binevenita, dat fiind declinul demografic romanesc si european. Presupunand ca tendinta demografica nu s-a modificat dramatic in ultimele zece zile, se pune intrebarea ce s-a intamplat intre timp de l-a determinat sa-si modifice atat de radical optiunea". Integral in Romania Libera.