Geoana il testeaza pe Boc la Curtea Constitutionala, in ziua motiunii. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, il reclama pe premierul Emil Boc la Curtea Constitutionala, pe motiv ca nu are de ce sa-si asume Legea Educatiei de vreme ce actuala putere are majoritatea in parlament. Sesizarea a fost depusa astazi si va fi dezbatuta de Curte exact in ziua motiunii, pe 27 octombrie. "Voi sesiza Curtea Constitutionala privind solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei - organ reprezentativ suprem al poporului roman si al democratiei noastre - si guvern, ca autoritate publica a puterii executive, acest conflict fiind declansat prin retragerea din procedura legislativa de la Senat a proiectului legii Educatiei. Cred ca este un lucru care sunt obligat sa-l fac(...) Nu-si poate angaja raspunderea guvernul pe orice text, in orice conditii. In speta, pe legea Educatiei Curtea s-a pronuntat deja ca nu exista temei ca aceasta sa fie dezbatuta si adoptata prin angajarea raspunderii in conditiile in care exista o majoritate in Parlament", a explicat luni Geoana, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Senatul a aprobat legea prin care se majoreaza valoarea contractelor pentru cerere de oferta. Senatul a adoptat, marti, OUG 76/2010, prin care se majoreaza valoarea contractelor care pot fi atribuite de institutiile statului prin cerere de oferta. OUG 76 modifica OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. Ordonanta stabileste ca, pentru contractele de furnizare, autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de cerere de oferta numai in cazul in care valoarea estimata a contractului de achizitie publica, fara TVA, este mai mica sau egala cu 100.000 euro. Pentru contractele de servicii, pragul maxim al valorii contractului pentru care autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de cerere de oferta a fost crescut la 125.000 euro. Guvernul a propus ca, pentru contractele de lucrari, pragul maxim al valorii unui contract pentru care se poate aplica procedura de cerere de oferta sa fie 1.000.000 euro, insa Comisia economica a Senatului a admis un amendament care dimineaza pragul la 750.000 euro, anunta Gandul.

Udrea e surprinsa de "reactia anemica a presei de buna-credinta" dupa stenogramele cu Vintu. Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, se declara surprinsa de "reactia anemica a presei de buna-credinta" dupa aparitia stenogramelor cu Sorin Ovidiu Vintu, care ar demonstra afirmatiile ei si ale altor pedelisti ca omul de afaceri e capabil sa dea lovituri de stat, potrivit Newsin. "Acum o saptamana si ceva, scriam doua articole pe blog despre strategia lui Sorin Ovidiu Vintu si Dan Voiculescu de a scapa de Guvernul Boc si apoi de Presedintele Traian Basescu. Categoriseam acest plan ca o tentativa de lovitura de stat. Dupa stenogramele aparute in presa ieri, vad ca nu ma inselam. Acesti oameni sunt capabili de orice. Insetati de putere, pentru ei nu exista presa, nu exista angajati, nu exista stat sau ideea de dreptate. In mintile lor exista doar interese personale, lacomie, angajatii sunt slugi, iar cei care li se opun si nu vor sa le dea statul pe mana trebuie inlaturati", comenteaza Udrea aparitia stenogramelor, informeaza Romania Libera.

Huligan interzis pe stadioane, sef de galerie la partidul generalului Oprea. Cum s-a facut alianta intre Dinamo si Steaua. Partidul generalului Oprea a apelat luni seara la o factiune a galeriei echipei de fotbal FC Dinamo, pentru a-l lansa in cursa pentru Primaria Capitalei pe Neculai Ontanu. La nici douazece si patru de ore dupa ce a fost retinut de Jandarmerie pentru acte de huliganism, Elias Bucurica a coordonat luni seara galeria UNPR. Personajul are interdictie de a intra pe orice stadion din tara, dar a fost considerat potrivit pentru a scanda numele ministrului Apararii, Gabriel Oprea. Liderii UNPR s-au reunit luni seara pe scena mare a Teatrului National pentru a-l lansa oficial pe Neculai Ontanu in lupta pentru Primaria Capitalei, scrie Puterea.

Ce trebuie sa faca Teodor Baconschi pentru a ajunge presedintele Romaniei. Pentru prima data in sase ani de mandat, presedintele Basescu vorbeste despre succesorul la domnie si avanseaza niste nume de persoane. Nu priveste decit spre PDL, fiind de parere ca lumea asta ar incepe si s-ar sfirsi cu acest Buddha Bar politic, care in urma cu citiva ani se tolanea ca membru deplin al Internationalei Socialiste, ca peste noapte sa vireze la dreapta, fara sa semnalizeze. Presedintele ii nominalizeaza pe Baconschi, Preda si Negoita, pe motiv ca s-ar putea ca romanii sa nu mai vrea un presedinte-jucator, ci un intelectual cu viziune. Ca lumea sa nu inteleaga altceva, are grija sa dea de inteles ca Baconschi nu este creatia sa, ci un intelectual copt, despre care a constatat doar ca are viziuni foarte apropiate de cele ale domniei sale. Pe 12 octombrie, cu o zi inainte de lansarea Fundatiei Crestin-Democrate (FDC), Baconschi i-a facut cel mai frumos compliment presedintelui: "PDL e coada unei comete politice, Basescu". Integral in Academia Catavencu.