"Premierii" lui Crin nu au trecut testul - Ponta. Partidul Social Democrat va avansa, in negocierile cu PNL, un singur nume de premier: Victor Ponta. Acest nume v-a fi rostit doar in eventualitatea unui succes al motiunii de cenzura. Cum sansele de reusita sunt destul de mici, Victor Ponta rezista presiunilor facute de Crin Antonescu in privinta stabilirii unui nume de premier al "guvernului de criza" inaintea votului la motiune. Pentru a-i forta mana, liberalii au aruncat pe piata trei nume de posibili tehnocrati care s-ar potrivi postului de sef al guvernului de criza. Victor Ponta i-a ironizat pe independentii lui Crin Antonescu. "Sunt sceptic in privinta independentilor propusi de PNL. Liberalii nu au avut mana buna la independenti. Toti independentii lansati de liberali, Predoiu, Ciolos, Vladescu - au ajuns sa se indragosteasca de Cotroceni si au plecat la Traian Basescu", a declarat Victor Ponta pentru EVZ.ro.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Boc isi trimite gardieni in Parlament.Ca sa nu mai fie luat prin surprindere de proprii parlamentari, premierul a hotarat ca fiecare ministru sa delege un secretar de stat la comisiile de specialitate unde se discuta proiecte de lege prioritare sau cu aviz negativ de la Guvern. In plus, Emil Boc le-a cerut ministrilor care sunt si deputati sau senatori sa verifice ei insisi toate documentele de pe ordinea de zi care urmeaza sa primeasca votul final in plen. Ordinele au fost trasate ieri de premier intr-o sedinta cu secretarii de stat si sefii de ministere, intitulata generic "Programul legislativ al Guvernului", scrie Romania libera.

Adrian Nastase ii da sanse mari lui Boc sa ramana premier. Presedintele PSD, Victor Ponta, a preferat in aceste zile sa faca o vizita de lucru in diaspora, plecand pentru cateva zile la Barcelona. Ramas in tara sa negocieze voturile pentru motiunea de cenzura, Adrian Nastase transmite un mesaj interesant: "Motiunea are sanse minime sa treaca". Intr-o postare de pe blogul sau, intitulata "Lasati parlamentarii PDL sa vina la m(ine)otiune!", fostul premier cere conducerii democrat-liberalilor sa le permita alesilor acestui partid sa participe la vot. "Singura sansa ca aceasta motiune sa nu treaca este daca PDL ii va forta pe parlamentarii sai sa stea afara sau sa nu voteze. Asa ca trebuie sa prevenim acest lucru. Eu sunt sincer convins ca, daca sunt lasati sa voteze, parlamentarii PDL nu vor sustine unanim Guvernul", spune Nastase, citat de Puterea.

Razboi intre liberali pentru postul de deputat de Hateg. Nicolae Timis (PNL), primarul din Hateg, este favorit pentru ocuparea postului de deputat ramas vacant dupa moartea fratelui sau, Ioan Timis, dar conducerea PNL o vrea pe Mariana Campeanu. Mariana Campeanu, candidatul PNL pentru postul de deputat din Colegiul nr. 3 din judetul Hunedoara, Tara Hategului - Tinutul Padurenilor, ramas vacant dupa decesul lui Ioan Timis, pleaca in cursa electorala cu sansa a doua. Fratele deputatului decedat, Nicolae Timis, este, deocamdata, cotat cu cele mai multe sanse, scrie EVZ.ro.

Vosganian despre desemnarea unui alt premier: "Domnul Iohannis se afla pe lista de candidaturi prezumtiva". Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian afirma ca membrii partidului sau au discutat despre "portretul robot al unui posibil candidat" la functia de premier, in cazul in care motiunea de cenzura va fi votata, iar Klaus Iohannis "se afla pe lista de candidaturi prezumtiva". Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a sustinut, joi, la Sibiu, o conferinta de presa in care a fost intrebat care este propunerea PNL pentru functia de prim-ministru daca va trece motiunea, iar acesta a refuzat sa dea nume, spunand ca i se pare "nepoliticos" sa anunte niste nume inainte de a discuta "cu ceilalti parteneri ai sustinerii motiunii", scrie Gandul.

Cu cine construim capitalismul. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a fost tot timpul conceputa de oameni ca mine ca o forma de ocupatie straina, desi, desigur, nu am spus asta in fiecare zi si la fiecare ora. Nu era nici o sansa sa modernizam Romania in afara unor constrangeri externe importante si de asta, cand ii auzi pe alde Baconschi ca vor ca Romania sa nu se mai poarte ca o tara candidata, ci ca una cu drepturi egale, nu pot decat sa ma indoiesc de sinceritatea lor de reformatori ai statului... Fara o cerere interna mai mare a unor alte reguli ale jocului. Fara un angajament si o participare reala a unor zone mult mai largi din societate decat cateva ONG-uri si cativa ziaristi, de exemplu din zona de afaceri, lucrurile nu se vor schimba. Daca nici un partid politic nu pare sa aiba mare potential in a rezolva situatia, tinandu-se de congrese si lansari care mai de care mai inutile, este si pentru ca presiunile pe aceste partide, la nivel national si la nivel local, sunt atat de modeste, scrie Alina Mungiu-Pippidi in editorialul sau din Romania libera.