Guvernul Boc salveaza gugustiucul. La presiunea Uniunii Europene, executivul se pregateste sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa restranga perioadele de vanatoare la o serie de pasari, printre care gugustiucul, cioara de semanatura, gasca de vara si rata mare. Vanatoarea urmeaza sa fie interzisa complet in cazul cocosului de munte. Valoarea de despagubire pentru impuscarea unui cocos de munte a fost stabilita la 2700 de euro. Decizia guvernului vine dupa ce Comisia Europeana a emis un "aviz motivat" adresat Romaniei pentru neindeplinirea directivei privind conservarea pasarilor. Ordonanta ar urma sa sparga monopolul detinut de Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS) in ceea ce priveste acordarea de permise de vanatoare pentru straini si sa limiteze numarul fondurilor alocate prin atribuire directa acestei asociatii. Potrivit Ministerului Mediului, exista in prezent circa 400 de asociatii de vanatoare neafiliate la AGVPS-ul condus de Mugur Isarescu, iar aceste asociatii doresc "egalitate de sanse pentru preluarea dreptului de gestionare a fondului cinegetic", scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

PDL vrea sa scoata din joc PSD si PNL si ii da atributii sporite Robertei. Crin Antonescu se ofera sa rezolve conflictul putere-opozitie. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, confirma planul PDL de a modifica regulamentul forului legislativ astfel incat sa fie suntate structurile parlamentare in care Opozitia este majoritara. Anastase sustine insa ca acest lucru se va face la sugestia PNL, care a cerut clarificarea situatiilor in care e nevoie de cvorum pentru ca Legislativul sa functioneze. "Exista un set de 6 principii agreate de toti liderii de grup care presupun modificarea regulamentului", a spus, miercuri dimineata, Anastase. Intrebata de jurnalisti daca printre aceste principii se afla si modificarea regulamentului, presedintele Camerei a raspuns afirmativ si a adaugat ca ea vine la "solicitarea PNL, care a cerut clarificarea momentului in care e nevoie de cvorum", anunta Gandul.

Planul PDL de a scoate din joc Opozitia. Deputatii Coalitiei au declansat modificarea Regulamentului astfel incat Roberta Anastase sa preia atributiile Biroului Permanent. Presedintele Camerei va putea sa decida repartizarea proiectelor de lege la comisii chiar in absenta Opozitiei, daca propunerea va trece de plen. Conflictul dintre Putere si Opozitie s-a mutat ieri din plenul Camerei Deputatilor, in Comisia de Regulament. Parlamentarii PDL forteaza modificarea Regulamentului astfel incat sa nu aiba nevoie de prezenta PNL si PSD la sedintele Biroului Permanent. Potrivit propunerii PDL, presedintele Camerei, Roberta Anastase, ar urma sa preia o parte dintre atributiile Biroului Permanent, printre care trimiterea legilor la comisii si rezolvarea conflictelor din aceste foruri, informeaza Adevarul.

Nastase: Exista o presiune din partea unei zone a PNL pentru o alianta cu PDL. Presedintele CN al PSD Adrian Nastase a sustinut miercuri, intr-o emisiune la B1Tv, ca ar exista o presiune destul de mare din partea unei anumite zone din PNL pentru o intelegere mai degraba cu PDL, decat cu PSD, potrivit NewsIn. Intrebat daca suspecteaza negocieri intre PNL si PDL, Nastase a negat. "N-am suspectat, dar in momentul in care am aflat despre scrisoarea aceea de invitare la un moratoriu, sa stam sa ne intelegem, am avut impresia aici ca fraza aceasta era cea mai importanta din ce-am spus (...) N-am informatii, dar cred ca exista o presiune destul de mare din partea unei anumite zone din PNL pentru un anumit tip de intelegere", a spus Nastase, referindu-se la o eventuala alianta PDL-PNL in detrimentul uneia PSD-PNL, scrie Romania Libera.

Puterea si Opozitia se injura in Parlament. Cine pierde daca acordul cu FMI e pus in pericol. Daca Parlamentul nu reuseste sa adopte, in cel mult sase saptamani, legea pensiilor, a salarizarii unitare si pe cea a bugetului, asa cum a cerut FMI, acordul cu Fondul ar putea fi pus in pericol. Primele urmari ar putea fi cresterea cursului si scumpirea creditelor luate atat de catre stat cat si de catre populatie de la bancheri. Pe termen mediu costurile totale ar putea ajunge si la cateva miliarde de euro, din deprecierea leului, scumpirea creditelor si neincasarea transelor de la FMI si CE. Mai mult decat atat, nerespectarea limitei de timp ceruta de FMI va afecta si viitorul acord, care ar trebui negociat in ianuarie, anunta Gandul.