Catalin Croitoru (PDL): Daca Guvernul isi asuma raspunderea pentru Legea educatiei asa cum e, votez motiunea
- Dar ati fost nominalizat pentru functia de ministru al Educatiei?
- Da, dar am renuntat in momentul in care am vazut care ar fi conditiile in care urma sa imi desfasor activitatea. Bani insuficienti la buget, o ordonanta care era gata pregatita, prin care 15.000 de oameni urmau sa fie dati afara din invatamant. Or, in aceste conditii, eu nu puteam sa fac ceea ce as fi dorit, sa aduc invatamantul romanesc acolo unde merita sa fie. Fara bani, acest lucru nu se poate face. Sigur ca o rationalizare a angajatilor din sistem este necesara, numai ca ea ar trebui sa se faca cu cap si nu cu ordonante si trebuie neaparat adaptata necesitatilor, pentru ca invatamantul sa fie de calitate, si nu stabilita intr-un mod pur contabilicesc.
Legea este plina de incoerente
- Asta este o problema, dar pana la urma legea este buna sau nu?
- Legea asa cum a fost depusa de catre Guvern - si depusa cu o nepermisa intarziere - nu este buna deloc. Desi se pretinde ca a fost facuta in spiritul Pactului National pentru Educatie - al carui semnatar am fost, ca reprezentant al societatii civile, prin federatia pe care o conduceam - este un amestec de idei, din care unele sunt bune, de reforma valabila, dar amestecate cu tot felul de idei neavenite. Per ansamblu, din aceasta cauza, legea asa cum a fost depusa de Guvern este plina de incoerente, de lucruri care se bat cap in cap. Practic, o lege nefunctionala, in ultima instanta, care ar putea face mai mult rau decat bine sistemului.
In Comisia pentru invatamant de la Camera Deputatilor, unde eu sunt vicepresedinte, din pacate am lucrat sub o enorma presiune a timpului. Nu am avut la dispozitie decat 45 de zile - si asta cu prelungirea ceruta de noi. Altfel exista riscul ca legea sa treaca prin aprobare tacita, ceea ce ar fi fost catastrofal. Am reusit sa facem o serie intreaga de amendamente prin care sa incercam sa dam coerenta textului legii, sa indreptam o gramada de erori in ceea ce priveste tehnica juridica de redactare a unei legi si mai ales sa indreptam toate acele greseli care deriva in mod evident din faptul ca legea a fost in mare masura probabil scrisa de oameni care nu cunosc sistemul educational romanesc. Nu a fost insa de ajuns, asa incat la Senat, la Comisia pentru invatamant, s-a inceput o munca extrem de laborioasa. Sigur, necesita timp, dar asta din constiinta faptului ca nu ne putem juca cu o lege atat de importanta, ca avem sansa, iata, acum, la 20 de ani de la Revolutie, in sfarsit sa facem o lege buna care sa ramana neschimbata macar un deceniu si sa asigure coerenta si valoare sistemului.
Articol integral

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
In mediul universitar este o imensa frustrare si nemultumire a tinerilor care nu sunt lasati de actualul guvern sa promoveze. posturile sunt blocate ca in vremea Elenei CEAUSESCU = Fumariu.
Sper ca Basescu sa vada acest lucru la timp pentru a-si indrepta greseala de a-l sustine pe Funeriu.
O lege de aceasta importanta trebuie dezbatuta mult pentru a elimina incoerentele. Am avut 20 de ani legi date la hei-rup si nu a iesit nimic. Care este graba ca guvernul sa-si asume raspunderea ? Mai avem nevoie de inca o lege care dupa ce intra in vigoare trebuie luata la carpit si schimbata anul viitor ? Au vreun sens experimentele acestea fara sfarsit ? Croitoru de la PDL are perfecta dreptate in materialul de mai sus.
Acesta e singurul motiv pentru care ne grabim... 45 de zile pentru o lege de maxima importanta...
Catalin Croitoru critica noua lege dar nu a spus nimic la obiect, macar o ideie din lege care nu e buna exceptand disponibilizarea a 15000 cadre(apropo, Ecaterina a concediat in mandatul ei 25000 pe sest) ceea ce normal prin reducerea populatiei Romaniei.
La mai mare distinse domne C.
De departe,
M.D.
spui ca nu cunosti amanunte despre legea educatiei dar ai certitudinea ca seamana cu legile din alte tari europene. care sunt acele asemenari? poti sa exemplifici?
guvernul boc a incercat sa sacrifice de dragul ramanerii la guvernare ,situatia invatamantului romanesc si acum cu ajutorul lui basescu vrea sa destabilizeze functionarea unei institutii a statului.