Premierul Emil Boc merge joi la Curtea Constitutionala. Premierul Emil Boc va merge la Curtea Constitutionala pentru a sustine argumentele care au stat la baza sesizarii institutiei in cazul conflictului juridic de natura constitutionala dintre guvern si parlament privind legea educatiei, ne-au declarat surse guvernamentale. Intr-o scrisoare transmisa pe 15 noiembrie Curtii Constitutionale, Executivul a solicitat magistratilor sa constate "existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de-o parte, si Parlamentul Romaniei, pe de alta parte, conflict generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura, depuse ca urmare a angajarii raspunderii guvernului, conduita ce a determinat un blocaj institutional referitor la motiunea de cenzura". De asemenea, guvernul a solicitat magistratilor sa constate ca "blocajul institutional cu privire la prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura poate fi inlaturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de asumare a raspunderii guvernamentale", scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Traseismul politic a fost legalizat. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a dat, ieri, unda verde migratiei politice, stabilind ca deputatii care demisioneaza din partidele in numele carora au candidat in alegeri isi pot infiinta grup parlamentar. Ei vor beneficia astfel de toate drepturile: de la locuri in forurile de conducere ale Camerei Deputatilor si comisii pana la secretare si masini. Prin verdictul CCR, Coalitia PDL-UDMR-UNPR va obtine majoritate atat in Biroul Permanent al Camerei, cat si in comisii. Judecatorii au declarat constitutionale doua hotarari ale Camerei Deputatilor de modificare a Regulamentului acestui for. Prima dintre acestea prevede, in premiera in istoria parlamentarismului din Romania, ca se pot constitui grupuri si din deputati independenti sau care au devenit independenti. Cea de-a doua hotarare validata ieri de Curte prevede ca, in cazul constituirii unui grup de deputati independenti avand un numar de minimum 10 deputati, componenta Biroului Permanent se renegociaza conform noii configuratii politice a Camerei Deputatilor, incepand cu urmatoarea sesiune, anunta Adevarul.

Amintiri din epoca de aur cu Elena Udrea. Tinerii care au ratat glorioasa epoca de aur comunista si vizitele memorabile ale conducatorilor iubiti pot retrai acum acele vremuri. Guvernantii de astazi ne arata in fiecare zi cat de mult vor sa fie adulati pentru ca isi fac treaba. O arata uneori chiar pe blogurile personale. Ministrul dezvoltarii, Elena Udrea, si-a facut un obicei din a taia panglici la diferite ocazii festive si a colectiona medalii oferite de primarii generosi, exaltati de faptul ca ministrul le-a trecut prin batatura. Ritualul vizitelor aminteste de scenariul pregatit pe vremuri de prim-secretarii de judet pentru a-i intampina cum se cuvine pe cei de la centru. Lume adunata din timp in fata salii care urmeaza sa fie inaugurata, strangeri de maini, copii in costume populare, buchete de flori, toata conducerea locala la tol festiv, muncitorii cu zambetul pe buze, informeaza Puterea.

De unde mai taie Boc: "Din Politie, Armata, Jandarmerie nu poti..." Premierul se bazeaza pe pensionarii care "ies din sistem". Desi intra in vigoare in 2011, Legea salarizarii unice va fi valabila doar din 2012, au anuntat, ieri, liderii Coalitiei. Multe zambete, trei ministri intarziati si o serie de avertismente pentru tot Cabinetul. Sub aceste auspicii a inceput sedinta de miercuri a Guvernului la care a fost invitat presedintele Traian Basescu pentru a discuta cu membrii Executivului, dupa cum s-a exprimat premierul Emil Boc, "teme de competenta proprie a presedintelui Romaniei, precum si teme, competente, partajate intre Guvern si Presedintie". Mai exact, s-au trecut in revista, dar fara a se da detalii de fata cu reprezentantii mass-media, aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, evolutiile sectoarelor economice ingrijoratoare ale unor state UE, dar si spinosul caz de la Piatra Neamt, ce a pus pe jar, in ultimele zile, Ministerul de Interne, relateaza Gandul.

In editorialul "De ce sa nu ne mai fie frica de Rusia", Sabina Fati scrie: "Liderii occidentali cred ca Rusia ar putea fi mai bine controlata daca este invitata in intimitatea NATO, dar ei mizeaza mai degraba pe noua perestroika a presedintelui Medvedev decat pe argumente sau fapte concrete. Rusia se schimba, se modernizeaza si se deschide din nou spre Vest, cum a facut-o acum 20 de ani pe vremea lui Mihail Gorbaciov, de aceea secretarul general al NATO o cheama acum sa faca parte din sistemul de aparare transatlantic pe care l-a numit "acoperisul comun de la Vancouver la Vladivostok". La sfarsitul anilor '80, Gorbaciov a renuntat la doctrina suveranitatii limitate impusa de Brejnev, prin care statele socialiste din Europa Centrala si de Est erau vasale ale Uniunii Sovietice, si a fost de acord sa le lase libertatea de a-si alege drumul. Noua sa abordare, cunoscuta si ca "Doctrina Sinatra", dupa melodia cantaretului american "My way" ("Drumul meu"), nu are insa nici o legatura cu actualele conceptii ale Moscovei. La inceputul acestui an presedintele rus, Dimitri Medvedev, a semnat noua doctrina militara a Rusiei, prin care este definit principalul pericol la adresa tarii: NATO. Din cauza extinderii sale, a "mutarii infrastructurii Aliantei mai aproape de granitele federatiei ruse", dar si a dorintei Statelor Unite de a oferi NATO "functii la nivel mondial, care incalca normele legislatiei internationale". Integral in Romania Libera.