Elena Udrea, pe urmele lui Traian Basescu la Capitala. Elena Udrea va fi legitimata maine drept lider al celei mai importante filiale a PDL, in cadrul alegerilor organizatiei Bucuresti, scrutin fara suspans in conditiile in care niciun democrat-liberal nu a indraznit sa o contracandideze pe ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Udrea detine conducerea interimara a PDL Bucuresti inca din aceasta primavara, iar alegerea ei in functia de presedinte confirma sporirea influentei politice a ministrului, in interiorul formatiunii, in detrimentul "greilor" Vasile Blaga si Adriean Videanu, ambii fosti lideri ai organizatiei. Organizatia a fost si trambulina de lansare a lui Traian Basescu, la randul sau fost sef al PD Bucuresti, ales de doua ori primar general. De altfel, ministrul Dezvoltarii a recunoscut ca ar putea candida la Primaria Capitalei la alegerile din 2012, scrie Adevarul.

politic showFoto: Colaj foto

Negoita: Am ajuns sa ne guverneze CCR si tribunalele, Boc e trimis acasa. Primarul sectorului 3, Liviu Negoita, a criticat duminica, in cadrul alegerilor de la PDL Bucuresti, situatia in care s-a ajuns, ca deciziile unui guvern sa fie infirmate de CCR si de tribunale. Acesta a facut un apel catre democrat-liberali la "caracter", pentru a putea depasi "vremurile grele", informeaza NewsIn. Primarul sectorului 3 din Capitala, Liviu Negoita, i-a transmis duminica premierului Emil Boc, in cadrul alegerilor de la PDL Bucuresti, ca in situatia in care tribunalele si CCR infirma politicile Guvernului, atunci primul ministru poate "pleca acasa". "Ceea ce traiesc eu astazi ca simplu cetatean in Romania imi aminteste ca minciuna si nedreptatea inainte de '89 erau impuse prin dictatura, astazi ele sunt promovate in numele dreptului la libera exprimare, incredibil. Poti sa faci orice, daca nu ai reusit sa promovezi ca Guvern Legea salarizarii unice esti criticat ca va veni FMI si esti in intarziere. Daca reusesti lucrul asta, nu ai stat foarte mult timp in dezbatere si incalci dreptul la dezbatere publica cat mai lunga. Oricum ai da-o, ca PDL-ist, traiesti vremuri grele in perioada asta", a spus Negoita, citat de Romania libera.

UNPR nu exclude aliantele in 2012. UNPR va avea candidati proprii la alegerile din 2012, insa nu exclude "o politica de aliante" in anumite zone, a declarat presedintele de onoare al Uniunii, Cristian Diaconescu. "Vreau sa fiu cat se poate de realist. Este posibil ca, in anumite zone, sa ne gandim si la o politica de aliante. Sigur ca vom tine seama si de capacitatea noastra de a propune candidati corespunzatori si de disponibilitatile politice locale in ceea ce priveste o eventuala politica de aliante", a spus Diaconescu, scrie EVZ.

Cum i-a temperat Blaga pe fanii Elenei-"Kill Bill". In pofida incercarilor de a pastra aparenta blocului monolit, ceremonia desfasurata duminica la Palatul Parlamentului a conturat cele doua tabere: Udrea versus Blaga. Dupa laudele aduse de mai multi lideri democrat-liberali ministrului Turismului si Dezvoltarii, redate prin cugetari precum: "soarele PDL", "motorul politicii", "femeia care da ora exacta in politica romaneasca", "Kill Bill-ul politicii", "inteligenta, frumoasa, tenace, cu anduranta la mediul general dezgustator al politicii romanesti", secretarul general Vasile Blaga a fost singurul care i-a reamintit Elenei Udrea posibilitatea "infrangerii" la alegerile pentru Primaria Capitalei. Timp de mai bine de doua ore, cei o mie de delegati prezenti la Consiliul de Coordonare au asistat la o veritabila intrecere de omagii aduse de parlamentari, ministri, primari si oameni cu influenta in partid. Tonul a fost dat de catre seful Apararii, Gabriel Oprea, care, dupa ce a inventariat calitatile colegei de la Dezvoltare - "seriozitate, eficienta, perseverenta" -, a dat si cheia greutatii vorbelor sale: "Doamna ministru este un lider competent. O spune un om care nu o lauda nici pe maica-sa daca nu o merita". O formulare mai plastica a gasit vicepresedintele Cristian Boureanu, conform caruia Udrea este "motorul unei generatii", reprezentand totodata "femeile care sunt chemate sa dea ora exacta in politica romaneasca". Vicepresedintele Raluca Turcan a mers si mai departe, comparand-o pe candidata cu prototipul femeii care, pentru a se razbuna, isi nimiceste toti adversarii, relateaza Gandul.

Tandem PSD-PNL la viitoarele alegeri? Social-democratii ii curteaza pe liberali, lasand a se intelege ca l-ar putea sprijini pe Crin Antonescu la urmatoarele prezidentiale. In acest timp, PDL continua sa fie macinat de conflicte interne, desi pozeaza in partid unit. Un guvern PSD-PNL de criza si mentinerea cotei unice, pe termen scurt, daca reusesc daramarea Cabinetului Boc, iar pe termen mai lung, premier social-democrat in 2012 contra presedinte liberal in 2014. Asa ar suna, pe scurt, oferta PSD catre PNL, formulata ieri de presedintele social-democratilor, Victor Ponta. "Ma uitam la sondajele recente si mi-as dori ca PSD si PNL sa tina mai mult cont de cam ce asteapta oamenii de la noi decat de ce ne dorim noi. Am vazut ca PSD este partidul cel mai votat, cu o cota de 38-40%, si ca domnul Antonescu, in acest moment, este persoana cea mai votata pentru presedinte. Pentru noi n-ar fi o problema de orgoliu sa spunem domne', PSD este cel care poate sa dea primul-ministru si PNL presedintele", a declarat Ponta ieri, intr-o emisiune la Pro Tv. Cu alte cuvinte, social-democratii ar fi dispusi sa-l sprijine pe Crin Antonescu in alegerile din 2014, atata timp cat reusesc, dupa parlamentarele din 2012, sa ajunga la guvernare si sa-si impuna prim-ministrul. Victor Ponta a admis ca aceasta varianta de colaborare nu a fost inca prezentata omologului sau liberal, dar a tinut sa sublinieze ca i se pare "perfect fezabila", informeaza Romania libera.

Udrea vrea razboi cu Ponta si pace cu PNL. La instalarea oficiala in fruntea PDL Bucuresti, Elena Udrea a facut ieri o mutare-surpriza. Foarte retinuta pana acum in legatura cu varianta apropierii de liberali, fluturata pe la varful PDL de Vasile Blaga, Udrea a scos brusc steagul pacii cu PNL, pledand pentru depasirea "orgoliilor politice" si "refacerea dreptei". Mai mult, noua sefa a PDL Bucuresti a infierat, ca unic adversar al democrat- liberalilor, doar PSD-ul lui Victor Ponta, dand complet uitarii criticile la adresa lui Crin Antonescu sau Dinu Patriciu. "Eu vreau sa refacem dreapta. E garantia ca Romania nu se va mai intoarce la Ion Iliescu. Cat timp vom mai lasa orgoliile sa ne opreasca? Trebuie sa trecem peste orgolii politice si sa refacem unitatea dreptei. Lucrurile care ne unesc sunt mai importante in aceasta batalie cu fortele retrograde reprezentate de PSD", a spus Udrea, citata de EVZ.

Clanurile din universitati, interzise de senatori. Comisia de invatamant din Senat a interzis rudelor sa faca parte din conducerea aceleiasi universitati. Parlamentarii PSD si PNL s-au reunit, ieri, pentru a finaliza legea, dar reprezentantii Puterii contesta convocarea Comisiei. Sotii, rudele si afinii de gradul trei inclusiv nu pot detine, in acelasi timp, functii de conducere in universitatile de stat, au decis senatorii din Comisia de Invatamant. Modificarea are loc dupa ce deputatii limitasera incompatibilitatile la functiile detinute in cadrul aceleiasi facultati. Amendamentul de la Camera fusese propus de deputatul PDL Catalin Croitoru, si, prin votul de sambata, senatorii au revenit, practic, la forma depusa de Guvern la Parlament. Propunerea a fost votata in conditiile in care Comisia a lucrat in tot acest weekend, ieri-seara urmand sa dezbata articolele referitoare la invatamantul in limba materna, precizeaza Adevarul.