Basescu, dupa sase ani: "Sa munciti bine!". Taierea salariilor cu 25% a marcat schimbarea mesajului prezidential in cel de-al doilea mandat castigat de Traian Basescu la 6 decembrie 2009. Implinirea unui an de cand Traian Basescu a iesit invingator din batalia electorala il gaseste pe presedinte intr-o scadere accentuata de popularitate. Victoria sa a fost facilitata si de vulnerabilitatile candidatului PSD Mircea Geoana, Traian Basescu folosind ca principala arma relatia acestuia cu "mogulii". Pe de alta parte, Guvernul Emil Boc a evitat sa ia masuri de austeritate, de teama ca vor afecta sansele realegerii presedintelui si a optat pentru decizii populiste, cum ar fi pensia minima garantata, a declarat pentru "Adevarul" analistul politic Cristian Parvulescu. Castigarea alegerilor prezidentiale i-a permis lui Traian Basescu sa-si formeze o majoritate parlamentara bazata pe alaturarea UDMR si pe parlamentari racolati din PSD si PNL, constituiti in grupul independentilor. El a mentinut in functie Cabinetul Boc, cu majoritatea ministrilor - Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu, noteaza Adevarul.

politic showFoto: Colaj foto

Udrea: Nu stiu ce as face daca eu as fi mama, dar cu siguranta n-as putea sa stau departe de munca. Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a declarat, in legatura cu indemnizatia pentru cresterea copilului, ca nu stie ce varianta ar prefera daca ea ar fi mama, sustinand insa ca, in mod sigur, nu ar putea sa stea departe de munca mai mult de cateva luni, potrivit Newsin. Udrea a fost intrebata ce varianta ar prefera daca ea ar fi mama, intre a sta mai mult timp acasa cu o indemnizatie mai mica si a sta mai putin in concediu post-natal, dar cu o indemnizatie mai mare. "Eu am o colega care a venit la munca, era chiar campania electorala, la doua saptamani dupa ce a nascut. Mi-e greu sa spun ce as face eu daca as fi mama, pentru ca lucrurile acestea le stii doar daca ti se intampla. Cu siguranta ca nu as putea sa stau departe de munca mai mult de cateva luni", a spus ministrul. Udrea a afirmat in schimb ca este sigura ca PDL si partenerii de coalitie vor alege cea mai buna varianta dintre cele aflate in lucru, mai ales ca "toate au in vedere interesul copilului in primul rand", relateaza Romania libera.

Felix isi muta antenele la PNL. Alianta PSD-PC nu se rupe, dar moare incet. Conservatorii lucreaza de pe acum la "lipirea" de PNL din 2012. Din Alianta PSD-PC nu a mai ramas decat colaborarea parlamentara si functia de vicepresedinte al Senatului, detinuta de Dan Voiculescu. Cele doua formatiuni politice nu mai au un viitor impreuna. Oficial, protocolul dintre PSD si PC ramane valabil. Neoficial, conservatorii lucreaza, in perspectiva alegerilor parlamentare din 2012, la ruptura de PSD si la "lipirea" de PNL. "PC va candida pe liste proprii la alegerile locale din 2012", a declarat, pentru EVZ, Bogdan Ciuca, vicepresedinte al conservatorilor. Acesta este semnalul ca protocolul aliantei PSD-PC nu va fi reinnoit dupa expirare, potrivit EVZ.

Cum le multumeste Tokes udemeristilor ca l-au facut europarlamentar: isi deschide propriul partid. Autoritatile de la Bucuresti - "somate" sa schimbe data Zilei Nationale a Romaniei Infiintarea propriului partid - astfel le multumeste Laszlo Tokes lui Marko Bela&Co pentru sustinerea la alegerile europarlamentare de acum doi ani. Adunarea Generala a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, desfasurata sambata la Odorheiu Secuiesc cu participarea a 230 de delegati ai filialelor CNMT, a decis infiintarea Partidul Popular al Maghiarilor din Ardeal (PPMA). "Nici UDMR-ul, nici PCM-ul - Partidul Civic Maghiar condus de Szasz Jeno - n. r. - nu si-au facut datoria pentru obtinerea intereselor noastre strategice, autodeterminarea, autonomiile comunitare, universitatea de stat in limba maghiara si folosirea limbii maghiare ca limba oficiala in Ardeal", a argumentat Toro T. Tibor, presedintele executiv al CNMT, "imperativul" infiintarii noului partid. Desi nu a fost nominalizat oficial, Toro se va ocupa, impreuna cu "un grup de initiativa" ales dintre membrii Prezidiului CNMT, de nasterea si inregistrarea viitorului PPMA, pana cel mai tarziu in vara anului viitor, informeaza Gandul.

Romania fara internet tine in viata turismul electoral. Votul multiplu ar putea deveni istorie in 2012 doar daca sectiile de votare vor avea calculatoare legate la internet si bani pentru operatori si centre de preluare a datelor. Microbuzele pline cu alegatori care se plimbau dintr-un judet in altul si acuzatiile de frauda electorala intre partide ar putea disparea la localele din 2012, daca proiectul-pilot al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), testat ieri la partialele din Hunedoara, se va dovedi eficient. Softul care impiedica votul multiplu a fost folosit pentru prima oara in afara Bucurestiului si pentru a doua oara de la crearea lui. Aplicatia a fost instalata pe fiecare calculator din cele 133 de sectii de votare deschise in 23 de localitati cuprinse in colegiul 3 de deputat din judet. "Aici exista si cate un cititor de date, asemanator cu cititoarele de carduri din magazine. Cartea de identitate a alegatorului este trecuta prin el, iar datele se inregistreaza. Datele introduse arata daca o persoana incearca sa isi exercite votul de mai multe ori sau daca este dintr-o alta zona decat cea unde au loc alegerile si nu are drept de vot", a explicat prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi. Potrivit acestuia, votarea a fost supravegheata de o echipa a Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS), care s-a ocupat de logistica. Alegerile partiale din Hunedoara pentru fotoliul de deputat, vacantat in urma decesului lui Ioan Timis, s-au batut opt candidati - patru din partea unor partide parlamentare, doi de la formatiuni politice neparlamentare si doi independenti, informeaza Romania libera.

Hunedorenii din colegiul 3, interesati de viitorul deputat. Alegerile partiale din Colegiul Nr. 3 din judetul Hunedoara s-au desfasurat astazi fara incidente majore. Alegatorii din Calan, Hateg, Tinutul Padurenilor si Tara Hategului au venit la urne pentru a desemna un deputat, dupa decesul lui Ioan Timis. Daca la primele ore ale zilei de vot prezenta la urne era destul de slaba (abia 22 la suta, la ora 14.00), alegatorii din colegiul amintit au iesit in numar mai mare la urne dupa-amiaza si seara astfel ca, dupa inchiderea sectiilor de votare, Biroul Electoral de Circumscriptie Hunedoara a comunicat o prezenta la vot de 48,27 la suta (36,28 la suta in mediul urban, 54,36 la suta in mediul rural). Din cei opt candidati care si-au disputat mandatul, patru au reprezentat partidele parlamentare: Mariana Campeanu (PNL), Daniel Raducanu (PDL), Liliana Tolas (PSD+PC) si Fulop Bela (UDMR). Cu ocazia scrutinului a fost testat un sistem informatic menit a preveni votul multiplu, precizeaza EVZ.

Planurile lui Boagiu: "Nu stiu, discutam, vom vedea". Noul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a incercat sa prezinte ieri proiectele de infrastructura pe care si le-a planificat in mandatul sau. In afara de o insiruire de cifre si proiecte vechi, Boagiu nu a dat niciun raspuns concret despre problemele cu adevarat importante pentru romani. Asa cum ne-am obisnuit de mai multi ani, fiecare nou ministru al Transporturilor, odata cu instalarea in fotoliul de demnitar, convoaca o conferinta de presa in care promite zeci de proiecte de infrastructura, cu cifre ametitoare. De ce ar fi facut exceptie Anca Boagiu, noul sef din cladirea de langa Gara de Nord? Ieri, in fata camerelor de filmat, citind de pe o foaie cu voce tremuranda, prima doamna a transporturilor a insiruit timp de zece minute proiectele pe care vrea sa le demareze anul viitor: 288 de kilometri de autostrazi, care vor fi gata in 2013 (exceptand un tronson, programat pentru 2015), 539 de kilometri de variante ocolitoare, 166 de kilometri de cai ferate, gari, proiecte de aviatie si de transport naval. Toate in valoare de 5,5 miliarde de euro, din care o mare parte bani europeni, scrie Adevarul.

Cristian Tudor Popescu: Discursul lui Antonescu - din ce in ce mai politicianist, superficial, subtire. Jurnalistul C.T.Popescu, a sustinut, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de ProTv, ca discursul liderului PNL, Crin Antonescu, a devenit din ce in ce mai politicianist, superficial si subtire, el apreciind ca liberalul concureaza, astfel, tipul de discurs galagios, spectaculos. C.T.Popescu a opinat ca presedintele PNL, Crin Antonescu, detine abilitati oratorice remarcabile, fiind, in acest moment, cel mai bun orator politic din Romania, dar ca incearca sa castige cu aceste abilitati si nu sa devina mai profund in discursul si in actiunea politica. Cu toate acestea, editorialistul "Gandul " a apreciat ca Antonescu are, in continuare, prima sansa la alegerile prezidentiale din 2014, el sustinand chiar ca liberalul "poate" castiga competitia pentru prima functie in stat in 2014, mentioneaza Gandul.

Marea schisma din fieful lui Boc. Democrat-liberalii clujeni au ajuns in conflict deschis, dupa doi ani in care premierul a reusit sa tina sub control ostilitatile. Miza: puterea politica si economica intr-un judet cu mare potential. Fieful premierului Emil Boc, organizatia judeteana a PDL, se confrunta cu cea mai grava criza din ultimul deceniu. In PDL Cluj au aparut doua tabere care se infrunta deschis, iar startul conflictului a fost dat imediat dupa sarbatorirea victoriei aproape totale in judet, la alegerile locale si parlamentare din 2008. Prima este condusa de finul lui Emil Boc, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise. Cea de-a doua tabara ii grupeaza pe presedintele PDL Cluj si al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda, pe fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, pe primarul din Cluj, Sorin Apostu, si pe viceprimarul Radu Moisin. Miza confruntarii este controlul asupra PDL Cluj, partidul care controleaza, deopotriva, administratia judeteana si cea locala. Acest control asupra PDL Cluj ar insemna si posibilitatea de a administra importante resurse financiare, in conditiile in care Clujul este un judet "rasfatat" din punct de vedere economic, in care investitiile, publice ori private, au continuat, in ciuda crizei, relateaza Romania libera.