Planul "Botis" risca sa pice cu votul parlamentarilor puterii. Alesii UDMR, ai minoritatilor, dar si femeile din PDL ameninta ca vor respinge ordonanta de reducere cu un an a concediului pentru cresterea copilului. Cu decizia reducerii concediului pentru mame, impusa in guvern de PDL peste capul sau, UDMR prefera sa recupereze in parlament anul in plus taiat de Boc. Uniunea nu este singura nemultumita din Coalitie. Minoritatile au anuntat si ele ca vor vota impotriva reducerii concediului pentru mame si chiar femeile din PDL se vor opune planului "Botis". Chiar daca Emil Boc a anuntat ca hotararea a fost luata in guvern, vicepremierul Marko Bela a insistat, ieri, ca inca mai e loc de negocieri, de vreme ce ordonanta nu a fost parafata deocamdata. Mai mult, liderul UDMR a dat de inteles ca, daca guvernul va merge pana la capat cu masura asumata de Boc, ar putea respinge ordonanta atunci cand va ajunge in parlament. "Deputatii UDMR nu sunt de acord cu diminuarea acestei perioade. Putem discuta in continuare plafonul, sumele care sunt alocate mamelor", a sustinut Marko, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Guvernul, catre mamele nemultumite: "Politicile se fac pentru o natiune, nu pentru indivizi". Andreea Vass, consilierul personal al premierului Boc: "Asta este. Vor fi unii nemultumiti de scurtarea concediului platit pentru cresterea copilului. Dar politicile se fac pentru o natiune, nu pentru indivizi". Vass garanteaza ca mamele care au nascut/vor naste in noiembrie - decembrie 2010 vor beneficia de concediu de crestere a copilului platit timp de doi ani, chiar daca vor intra in acest concediu in 2011. Actul normativ prin care durata concediului platit pentru ingrijirea copilului se scurteaza de la doi ani la un an este in curs de redactare si va fi adoptat in urmatoarea sedinta de Guvern, a declarat, pentru gandul, Andreea Vass, consilierul personal al primului ministru Emil Boc, anunta Gandul.

Monica Macovei confirma teoria aparitiei unui partid nou. Dupa ce le-a dat palme coruptilor din PDL si a propus o rezolutie anticoruptie in interiorul partidului, Monica Macovei pare ca e dezamagita de esec si se gandeste sa-si faca alt partid. Gurile rele spun ca ar fi vorba chiar despre celebrul partid Alba ca Zapada, anuntat de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. In interviu, Monica Macovei identifica si cativa "pitici". Zvonurile ca Traian Basescu ar vrea sa-si faca un nou partid, satul de democrat-liberalii din ce in ce mai nedisciplinati si corupti, ar putea sa devina realitate. Unul dintre viitorii lideri ai acestui partid, o apropiata colaboratoare a presedintelui Basescu, ar fi Monica Macovei. Dupa ce s-a razboit mediatic cu Gheorghe Falca, fara nici un rezultat, fostul ministru al justitiei Monica Macovei a afirmat ca este dezamagita de partidul din care face parte si ca una dintre variantele pentru a-si impune criteriile pe care le considera necesare in politica ar putea fi sa infiinteze alt partid. Macovei inca nu s-a decis sa faca acest pas decisiv, dar se gandeste din ce in ce mai serios la "un alt partid format din oameni pe care poti conta si care sa nu minta". O alta persoana apropiata lui Traian Basescu care vorbea, la un moment dat, de un nou partid cu oameni curati de la celelalte formatiuni politice, formatiune pe care a denumit-o "Partidul Alba ca Zapada", a fost consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, informeaza Puterea.

Dilema in Senat: cati bani ar aduce la buget legalizarea prostitutiei. Verdictul senatorilor privind legalizarea prostitutiei la initiativa lui Silviu Prigoana a fost amanat astazi cu o saptamana in comisia de buget-finante, parlamentarii avand o mare nedumerire: care ar fi impactul bugetar al unei astfel de masuri. Pentru ca nici macar Prigoana nu le-a putut da raspunsul, senatorii au lasat deocamdata legea in coada de peste pana cand vor primi cateva documente, cu date statistice asupra problemei. In comisie, parerile despre legalizarea prostitutie au fost impartite. "Am fi ipocriti daca nu am recunoaste", a admis fenomenulpresedintele comisiei, democrat-liberalul Ovidiu Marian. Guvernul, in schimb, se opune ideii lui Prigoana. Potrivit secretarului de stat pentru Culte, Adrian Nicolae Lemeni, atat guvernul, cat si cultele din Romania reproseaza ca legea nu tine cont de o serie de instrumente legislative europene din domeniul protectiei drepturilor omului, lezeaza demnitatea umana si, in special, valorile legate de familie, scrie EVZ.

In editorialul "Problema cu PDL si coruptia", Cristian Ghinea scrie: "Ati fi dispusi sa finantati partidele politice de la bugetul de stat astfel incat sa nu mai depinda de finantarile negre private? Este una dintre multele intrebari cu care am ramas de la conferinta desfasurata in weekend la Palatul Parlamentului, numita , organizata de fundatiile politice ale partidelor de dreapta din Germania, Olanda si Statele Unite, cu parteneri romani, Institutul de Studii Populare si biroul europarlamentarului Monica Macovei. Au fost prezenti parlamentari si analisti din peste 30 de tari, iar daca ar fi sa descriem o concluzie comuna, aceea ar fi ca avem in estul Europei o gramada de legi si reguli formale, dar nu le prea implementam. Iar acolo unde totusi ne apucam sa le aplicam, se face foarte greu, cu eforturi mari, rezultate modeste si de obicei retelele de coruptie organizata se repliaza". Integral in Romania Libera.