Deputatii PSD si PNL, amenintati cu taierea indemnizatiilor. Sefa Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, vrea sa le taie din salariu parlamentarilor opozitiei, care, in semn de protest, au absentat de la lucrarile de plen sau de la sedintele Biroului Permanent. Astfel, in sedinta de astazi a conducerii institutiei, la care deputatii PSD si PNL nu au fost prezenti, Anastase a cerut Comisiei de Regulament un punct de vedere privind sanctionarea parlamentarilor care au lipsit in ultima luna de la sedintele Camerei Deputatilor. "A fost o discutie pe acest subiect si a ramas sa solicitam un punct de vedere de la Comisia de Regulament in legatura cu aceasta situatie, pentru ca unii colegi erau in Parlament, dar nu erau in plen, altii nu erau deloc in Parlament", a declarat secretarul Camerei Sever Voinescu, la finalul Biroului Permanent. De altfel, inca de acum doua saptamani s-a luat in discutie aceasta "pedeapsa" pentru opozitie, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

C.Cretu: Ponta nu a cerut amanarea primirii Romaniei in Schengen. Europarlamentarul PSD Corina Cretu sustine, prin intermediul unui comunicat de presa, ca solicitarea Ralucai Turcan privind infiintarea unei comisii de ancheta nu are obiect deoarece Victor Ponta nu a cerut amanarea datei de primire a Romaniei in spatiul Schengen. "Am citit cu uimire si indignare cererea deputatei PDL Raluca Turcan, care doreste anchetarea institutionala a lui Victor Ponta, pentru presupusa cerere de a nu admite Romania in Spatiul Schengen. Uimire, pentru ca Raluca Turcan, de la Bucuresti, stie mai bine decat noi, europarlamentarii PSD aflati la Bruxelles si participanti in mod direct la discutii si la interventia lui Victor Ponta in grupul parlamentar al PES, ce a spus acesta despre subiectul care face obiectul preocuparii sale prefacute. Indignare, pentru ca daca este cineva care sa fi facut rau Romaniei, acela este tocmai sotul domniei sale, care a sustinut, in fata unei comisii a Parlamentului European, limitarea libertatii de exprimare prin includerea presei printre vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale. Poate tocmai de aceea s-a simtit obligata sa intervina doamna Raluca Turcan. Este jenant sa aduci in fata aceleiasi comisii transcrierile unor convorbiri telefonice ale unor jurnalisti, despre care nici acum nu s-a demonstrat ca au fost obtinute legal, aratand, de fapt, cat de departe au ajuns abuzurile actualei puteri", sustine Corina Cretu, anunta Romania Libera.

Turcan: Solicit PDL infiintarea unei comisii de ancheta pentru actiunile lui Ponta impotriva Romaniei. Vicepresedinte PDL Raluca Turcan sustine, intr-un comunicat transmis miercuri, ca liderul PSD Victor Ponta trebuie sa raspunda in fata unei comisii parlamentare de ancheta "pentru actiunile politice de la nivelul Parlamentului European, impotriva aderarii Romaniei la spatiul Schengen". "Voi solicita PDL sa infiinteze de urgenta o comisie de ancheta pentru ca atacurile impotriva intereselor Romaniei sa fie sanctionate", declara Turcan. Potrivit vicepresedintelui PDL, "actiunile politice impotriva Romaniei" din partea unui lider politic roman au consecinte politice si diplomatice la Bruxelles si "este obligatoriu" ca liderul PSD sa dea explicatii institutionale, informeaza Gandul.

In editorialul "Putin nazism ajuta guvernul Boc", Mircea Marian scrie: "Fiindca are cea mai slaba crestere economica din regiune, fiindca a ajuns sa taie pensiile si indemnizatiile de crestere a copilului in loc sa opreasca jaful practicat de propria clientela, guvernul PDL-UDMR recurge la cea mai ordinara diversiune posibila: ii transforma pe romi in tigani si sustine ca rezolva astfel problemele de imagine ale Romaniei. Legea va trece fara probleme prin parlament, unde singura dificultate este stabilirea paternitatii. Ii apartine aceasta idee turnatorului Dan Voiculescu sau populistului Silviu Prigoana, cel care a mai sustinut si reintroducerea pedepsei cu moartea si aplicarea ei dupa modelul chinezesc? In paranteza fie spus, guvernul s-a gandit ca aceste initiative ale deputatului Prigoana trebuie rasplatite, asa ca a scos bani din fondul de rezerva, i-a dirijat catre municipiul Ploiesti (condus de un primar democrat-liberal), iar de aici s-au dus la firma de salubritate a parlamentarului PDL. Poporul, sau o mare parte din el, va aplauda initiativa transformarii "romilor" in "tigani". In fond, isi zice patriotul roman privind in buzunarele goale, din cauza confuziei intre "romi" si "romani" suntem prost priviti in Europa". Integral in EVZ.

In editorialul "Umbra lui Miki Spaga asupra PDL", Sabina Fati scrie: "Traian Basescu si partidul sau au venit la putere ca niste salvatori, pentru a scapa tara de hotii de la PSD si pentru a face reguli care sa-i scoata in afara jocului pe politicienii tentati sa se imbogateasca pe seama influentei pe care le-o da functia. Rolurile s-au schimbat, iar salvatorii s-au transformat in ministri protectori, in parlamentari care stiu sa faca trafic de influenta, in primari care-si dau contracte la propriile firme. Miki Spaga, fostul secretar general al Guvernului Nastase, devenit celebru pentru dijma pe care o cerea, este la guvernare cu PDL. Poate fi vazut mai putin la Parlament, unde merge mai degraba atunci cand majoritatea trebuie sa voteze legile esentiale, dar sta adesea in preajma ministrului Apararii, Gabriel Oprea, pe care-l invata nu doar cum sa-si negocieze viitorul, ci si cum sa-si valorifice pozitia. Cei doi fosti apropiati ai lui Adrian Nastase se afla sub protectoratul actualei guvernari, care si-a amanetat viitorul de dragul puterii". Integral in Romania Libera.