Opozitia si-a vandut ieftin pielea la dezbaterea bugetului. PSD si PNL au permis aprobarea bugetului doar dupa ce si-au primit partea din banii care vor fi alocati pentru reabilitarea drumurilor judetene si comunale in 2011. Bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2011 au fost aprobate ieri in comisiile de specialitate ale parlamentului, dupa ce opozitia a obtinut din partea puterii o reimpartire a banilor alocati pentru drumurile judetene si comunale. Proiectul bugetului va intra astazi in dezbaterea plenului reunit al celor doua Camere, ocazie cu care vor fi dezbatute si cele 11.400 de amendamente propuse de PSD si PNL, dar respinse de putere in comisiile parlamentului, scrie EVZ.

politic showFoto: Colaj foto

Cezar Preda: Demisia Monicăi Ridzi nu ar fi plasat PDL alături de PSD şi de oameni precum Năstase. Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că demisia sau autosuspendarea din PDL a Monicăi Iacob Ridzi ar fi scutit partidul de o situaţie delicată şi nu l-ar fi plasat alături de PSD şi de oameni precum Adrian Năstase, transmite corespondentul Mediafax. Preda a spus că situaţia fostului ministru al Tineretului a dus PDL într-o zonă delicată, plasându-l alături de PSD şi de social-democraţii asupra cărora există mari suspiciuni de corupţie. Preda a subliniat că demisia Monicăi Iacob Ridzi ori autosuspendarea ar fi fost decizii bune care ar fi scutit PDL de multe probleme. "Am fost primul care a spus despre Ridzi şi mi-am tras destule critici de la colegii de partid şi nu numai. E o situaţie care duce PDL într-o zonă în care eu personal n-aş fi crezut vreodată să fim duşi. Am luptat alături de Traian Băsescu pentru această eliminare a corupţiei generalizate, mai ales la nivel înalt. Eu eram plecat din ţară când s-a votat, nu vreau să discut votul, dar această decizie a făcut foarte mare rău PDL. Nu poţi să discuţi în partid că ai prejudicii de imagine de ce spun Cristi Preda, Monica Macovei, Cezar Preda şi să treci sub tăcere o decizie care îngroapă partidul în zona Năstase şi a celorlalţi lideri PSD atât de mult ascunşi de Parlament înainte de a fi deferiţi justiţiei. Suntem şi noi acolo cu ei, asta a făcut acest caz", a declarat Cezar Preda, citat de Romania libera.

Videanu: "Si eu cred ca Basescu se va retrage". Faptul ca Emil Boc detine atat functia de premier, cat si cea de presedinte al PDL, reprezinta un handicap pentru partid, afirma prim-vicepresedintele democrat-liberalilor, Adriean Videanu. In opinia sa, functiile de premier si cea de presedinte al partidului nu ar trebui sa fie cumulate de aceeasi persoana, argumentand ca altfel este dificil sa mentii autoritatea partidului. "Pentru o functionare corecta a partidului, cred ca e de sustinut o astfel de ipoteza de lucru (decuplarea functiei de presedinte de cea de premier - n.r.). E o dezbatere in interiorul partidului", a sustinut el, intr-o emisiune la Realitatea Tv, anunta Adevarul.

Iliescu: Experimentul lui Basescu va face ca presedintele sa fie ales de Parlament. Prezent, astazi, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, Ion Iliescu a raspuns afirmatiei lui Traian Basescu potrivit careia prima Constitutie dupa 1990 a fost "dupa chipul si asemanarea" liderului PSD. Presedintele de onoare al social-democratilor s-a intrebat retoric: "Ce ar fi daca aceasta Constitutie ar fi dupa chipul lui Traian Basescu?".Fostul lider al PSD a aratat in acelasi timp ca experimentele lui Traian Basescu vor duce la schimbarea modalitatii de alegere a presedintelui in Romania. "As putea sa-i replic in acelasi fel. Ce ar fi daca ar fi dupa chipul lui Basescu aceasta Constitutie? In orice caz, experimentul lui Basescu cred ca va duce probabil la o modificare pe care o sustineau candva liberalii, anume ca presedintele sa fie ales de Parlament", a spus fostul presedinte. Iliescu a apreciat ca principalul vinovat pentru climatul deteriorat si lipsa dialogului politic este Traian Basescu, care "nu a asimilat principala atributie conferita de Constitutie, aceea de a fi factor de echilibru intre partide, puterile statului si societate", informeaza EVZ.

Ponta, despre o colaborare cu PNL la locale: Trebuie sa mergem cumva impreuna la aceasta batalie. Presedintele PSD Victor Ponta a afirmat ca partidul sau este dispus sa mearga "oricat de departe" intr-o colaborare cu PNL si s-a aratat deschis pentru discutarea unei formule pentru alegerile locale, estimand ca actiunea unita a opozitie se va manifesta in martie 2011, informeaza NewsIn. "Cred foarte tare ca PSD si PNL ar trebui sa aiba o actiune comuna impotriva lui Traian Basescu si a PDL-ului (...) Primul pas pe care noi l-am propus si astept raspunsul celor de la PNL - eu de exemplu pe Crin Antonescu niciodata nu l-am banuit ca vrea sa se inteleaga cu Traian Basescu sau cu PDL. Are in PNL niste oameni care fiind obisnuiti cu bani si cu afaceri fac afaceri cu PDL-istii ca se fura mai usor cu PDL-ul. Dar pe Crin Antonescu sau pe alti lideri PNL nu-i banuiesc. Dar faptul ca mergem separat poate sa ne duca in 2012 la acest pericol. Dar primul lucru pe care trebuie sa-l facem este acel pact clar, asumat, de ambele parti, ca noi PSD si PNL, sub nicio forma, nici la locale, nici la generale nu facem vreo alianta cu Basescu si PDL", a sustinut Ponta, duminica, la RTV, transmite Romania libera.

"Arogantul, Prostanacul si Carlanul", o fabula de Ion Iliescu. O data in plus, Ion Iliescu a dovedit, ieri, la Pro TV - in emisiunea "Dupa 20 de ani" - ca ramane trainerul noilor generatii de politicieni social-democrati. De ce nu, un factor de echilibru si comunicare. Intre alte subiecte, Iliescu nu a avut retineri in a da verdicte, fara sa clipeasca, cu privire la actualul lider social-democrat: "Ponta e prea crud ca sa candideze, azi, la Cotroceni", a spus. Apoi "vorbeste cam basescian, cam de mahala", a continuat. Si, mai apoi "se cam repede cu parerea, grabindu-se sa-i promita ajutor lui Antonescu pentru prezidentiale". Intr-un cuvant, "carlanul" Ponta are carne buna, articulatii ferme, dor de duca, "dar e cam tanar si prea nelinistit". Nu e primul portret pe care Iliescu il face cu mana sigura. Desi e greu sa-i acorzi intotdeauna dreptate, fostul presedinte palpeaza ca un chirurg, cantareste si diagnosticheaza. Fara menajamente, din putine cuvinte - cateodata unul singur - fostul presedinte tuseaza scurt personalitatea tinerilor sai colaboratori, scrie Marian Sultanoiu in Gandul.