Linistea coalitiei, din nou la mana Curtii. Dupa doua amanari, magistratii constitutionalisti ar trebui sa ia maine o decizie asupra Legii educatiei asumate de guvern in forma agreata de UDMR. oalitia isi incepe anul 2011 cu un test la Curtea Constitutionala (CCR). Magistratii decid maine, dupa doua amanari, daca Legea educatiei, de care UDMR isi conditioneaza participarea la guvernare, merge la promulgare sau se intoarce in parlament. Actul normativ pentru care guvernul si-a asumat raspunderea, dupa ce in parlament varianta convenita in coalitie a fost modificata substantial, a pus la incercare, in 2010, relatia PDL-UDMR, chiar cu largul concurs al Curtii Constitutionale, scrie EVZ.

politic showFoto: Colaj foto

Stolojan: Premierul trebuie sa fie in continuare si presedintele partidului. Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan considera ca persoana care detine functia de premier trebuie sa fie in continuare si presedintele formatiunii liberal-democrate, pentru a media tensiunile care apar in partid. "Ideea de a avea prim-ministru pe altcineva decat presedintele partidului care se afla la putere sau care formeaza majoritatea intr-o coalitie nu rezista. Imaginati-va ce-ar fi insemnat daca prim-ministru era altcineva decat presedintele PDL. Ar fi insemnat tensiuni mult mai mari in coalitie si in PDL", a declarat Stolojan, joi seara, la Realitatea TV, relateaza Gandul.

Opozitia, in cautarea unei majoritati pierdute. Planurile liderilor PSD si PNL de debarcare a Guvernului si de suspendare a lui Traian Basescu depind de sprijinul UDMR, care nu pare dispusa sa iasa de la guvernare. Cu mari sanse de a-si pastra majoritatea parlamentara, premierul Emil Boc, va fi, cel mai probabil, reales si in fruntea PDL. Dupa un an in care Cabinetul Boc a supravietuit celor patru motiuni de cenzura, liderii PNL si PSD au readus in discutie formarea unei majoritati parlamentare, atat presedintele liberal Crin Antonescu, cat si presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, declarand ca prioritatea zero a anului politic 2011 este demiterea Guvernului si suspendarea lui Traian Basescu. Mai multi lideri ai Opozitiei si-au legat planurile de rezultatul congresului "UDMR de la finalul lunii februarie. Deocamdata insa sansele materializarii unei asemenea schimbari par extrem de reduse. Nici unul dintre liderii UDMR care ar fi adeptul despartirii de PDL sau care are o relatie buna cu reprezentantii Opozitiei, cum ar fi Gyorgy Frunda sau Laszlo Borbely, nu candideaza, informeaza Adevarul.

Sondaj: Traian Basescu, Ion Iliescu si Adrian Nastase, cei mai apreciati politicieni romani. Presedintele Traian Basescu este cel mai apreciat politician roman din ultimii zece ani, pe locurile urmatoare fiind fostul sef de stat Ion Iliescu, respectiv fostul premier Adrian Nastase, potrivit unui sondaj Ziare.com, dat publicitatii duminica si citat de Agerpres. Conform sondajului, Traian Basescu a fost votat de 39,73% dintre respondenti, el fiind urmat de Ion Iliescu, acesta intrunind 19,79% dintre voturi si de Adrian Nastase - cu 11,52%. Pe locul patru se afla Calin Popescu Tariceanu, fiind votat de 9,87% dintre respondenti, locul cinci este ocupat Crin Antonescu, acesta primind 8,37% din voturi, iar pe locul sase este Corneliu Vadim Tudor, cu 4,79%. De asemenea, 3,12% dintre cititorii Ziare.com care au participat la sondaj au considerat ca Theodor Stolojan este cel mai apreciat politician roman din ultimii zece ani, el clasandu-se pe locul sapte, pe locul opt s-a situat Marko Bela - cu 1,97% din voturi, iar Mircea Geoana a fost votat de numai 0,84% dintre cititori si se afla pe locul noua, relateaza Romania libera.

Sotia premierului Boc: "Am stat acasa un an cu fiica cea mica si doi ani cu cea mare". Sotia premierului Emil Boc a declarat ca a stat acasa un an pentru a-si ingriji fiica cea mica si doi ani cu fiica cea mare, spunand ca mamele au si acum aceleasi optiuni. Emil Boc a fost intrebat ce le transmite mamelor carora de la 1 ianuarie 2011 li se aplica noile prevederi privind indemnizatia pentru cresterea copilului. In locul lui a raspuns sotia sa, Oana Boc, spunand ca a stat acasa un an cu fiica sa cea mica si doi ani cu cea mare, potrivit RealitateaTV. "Aceleasi optiuni le au mamele si astazi. Pot opta sa stea doi ani, pot opta sa stea un an, la fel cum am facut si eu la vremea respectiva. Fiecare stie cat de mult vrea sa stea acasa sau cat de mult este implicat in partea profesionala si doreste sa se intoarca la serviciu", a declarat sotia premierului Emil Boc, citat de Adevarul.