Vanghelie, care este inaintea lui Basescu la Washington: "Nu sunt vorbitor coerent de engleza, dar inteleg destul de bine". Primarul Sectorului 5 Marian Vanghelie pleaca saptamana viitoare la Washington, unde va participa la o conferinta a primarilor din Statele Unite, organizata de Fundatia pentru Apararea Democratiilor. Ambitiile internationale ale lui Vanghelie nu se opresc insa aici, dupa cum puteti citi in continuare Invitatia i-a fost adresata primarului de la 5 de catre vicepresedintele Fundatiei, fostul ambasador american Richard W. Carlson. "O sa am si cateva intalniri cu primari de orase mari, congresmeni, manageri de administratie publica locala si de stat, organizatii nonguvernamentale si cu lideri de sindicat din invatamant si zona de energie", a declarat Vanghelie. El spune ca vrea sa convinga companii multinationale din SUA sa vina si sa investeasca in Bucuresti: "Trebuie sa gasim solutii de parteneriat public-privat. Cred ca sunt multe companii interesate sa investeasca, dar nu vin in Romania pentru ca nu gasesc o cale de comunicare cu guvernul", informeaza Gandul.

politic showFoto: Colaj foto

Ponta se viseaza premierul aliantei PSD-PNL-PC. In oferta de colaborare lansata pe blog, presedintele PSD se instaleaza la sefia grupului de lucru privind masurile economice si sociale, plasand PNL-ului si PC-ului reforma constitutionala. La cinci zile dupa ce PNL si PC si-au lansat Alianta de Centru Dreapta, liderul PSD Victor Ponta a venit cu o oferta de colaborare pentru liberali si conservatori in care isi rezerva rolul premierului. Astfel, in proiectul propus pe blog si intitulat "Agenda 2019", Ponta se autopropune la sefia unui grup de lucru care sa stabileasca prioritatile economice, administrative si sociale, iar ca bonus reforma electorala, scrie EVZ.

Udrea le cere regilor asfaltului sa lucreze 2 ani pe datorie. Facturile, achitate dupa alegeri, in 2013. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a lansat un anunt de intentie pentru o licitatie-mamut de 13,87 miliarde lei - 3,2 miliarde euro. Udrea ii trimite pe constructori la cumnatul lui Geoana, de la Eximbank. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a lansat vineri anuntul de intentie privind organizarea unei licitatii-mamut, in valoare de 13,87 miliarde lei, echivalentul a 3,2 miliarde euro, pentru Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Noutatea programului, despre care Udrea a spus ca va fi cel mai mare plan de investitii in infrastructura de dupa '89, este ca cei care vor finanta lucrarile in primii doi ani vor fi chiar constructorii. Statul va achita facturile abia din 2013, adica dupa alegerile electorale. Reprezentantii drumarilor spun ca firmele romanesti s-au obisnuit sa lucreze fara bani, "sa finanteze statul", aratand ca nu finantarea si banca sunt problema, ci important este daca vor reusi sa primeasca vreo lucrare dintre cele care se vor scoate la licitatie. "Noi ne imprumutam de la banca sa avem lucrari, sa pastram locurile de munca, sa achitam impozite si taxe. Noi platim dobanzi consistente la banci si asteptam banii de la stat, contravaloarea lucrarilor executate, uneori si cativa ani, timp in care suntem penalizati daca intarziem vreo plata la buget", a declarat Costel Casuneanu, presedinte Pa&Co International, unul dintre asa-numitii regi ai asfaltului, cu o avere estimata la circa 200 milioane euro, citat de Gandul.

Vizita ministrului de Externe roman in Iordania. Seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, a avut, duminica, intrevederi, in cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o in Regatul Hasemit al Iordaniei, cu Taher Masri, presedintele Senatului, Atef Al-Tarawneh, presedintele interimar al Camerei Deputatilor, si cu Printesa Reem Al-Ali, fondator si presedinte de onoare al Institutului Iordanian pentru Mass-Media si Comunicare, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de Agerpres. La incheierea programului, ministrul Teodor Baconschi a mai avut intrevederi cu Khaled Al-Touqan, presedintele Comisiei nucleare iordaniene, cu oameni de afaceri iordanieni si oficiali reprezentand Camerele de Comert si Industrie ale Iordaniei si, respectiv, Asociatia de Afaceri Europa-Iordania, precum si cu reprezentantii unor companii romanesti prezente pe piata iordaniana. Intalnirile cu inaltii reprezentanti ai Parlamentului iordanian au reconfirmat dorinta partilor de a intensifica dialogul la nivel parlamentar, intarirealegaturilor la nivelul societatii civile si a altor institutii cu rol consultativ. Totodata, au fost discutate teme de interes regional, cu precadere conflictul arabo-israelian, ministrul Teodor Baconschi evidentiind decizia Romaniei de a actiona ca "factor de incurajare" a eforturilor destinate reluarii dialogului israeliano-palestinian, precum si rolul stabilizator al Iordaniei in Orientul Mijlociu, relateaza Romania libera.

Regele Cioaba i-a dat Elenei Basescu o diploma pentru succesele in lupta pentru apararea drepturilor rromilor. Elena Basescu si-a prezentat ieri la Sibiu, raportul privind activitatea anuala ca europarlamentar. La finalul intalnirii ea a fost felicitata de regele tiganilor, Florin Cioaba, pentru implicarea in problemele de integrare a rromilor in plan international. "Ati militat pentru drepturile romilor si asta m-a determinat sa vin sa va multumesc personal. Vrem sa va cerem sprijinul in continuare pentru ca toti cei 12 milioane de romi din intreaga Europa isi pun sperantele in strategia pentru romi, care poate sa schimbe viata romilor in bine", a spus Florin Cioaba, citat de Gandul.