Autoritatile maghiare din Miercurea-Ciuc vor sa schimbe denumirea orasului in Csikszereda. Dispare Miercurea-Ciuc de pe harta? Autoritatile locale maghiare sustin ca "NU E NORMAL" ca romanii sa nu cunoasca denumirea oraselor din Ardeal in limba maghiara. Primarul din Miercurea-Ciuc, udemeristul Robert Raduly, considera ca folosirea denumirii oraselor din Transilvania doar in limba romana "nu este normala", apreciind ca romanii ar trebui sa cunoasca numele acestora in maghiara si germana. "In Transilvania, sa folosesti doar denumirea in limba romana nu este normal. Ajungem astfel la denaturarea unei traditii firesti. De bun augur ar fi ca orasului Miercurea-Ciuc sa i se spuna Csikszereda si Szeklerburg sau orasului Cluj-Napoca Kolozsvar si Klausenburg. Situatia fireasca ar fi sa fie peste tot trilingvism", a declarat Raduly, pentru gandul, pe fondul discutiilor de la nivelul autoritatilor locale privind posibilitatea schimbarii numelui municipiului Miercurea-Ciuc in Csikszereda si eliminarea denumirii romanesti, scrie Gandul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Alianta ia o pauza de consultari. Cu baronii. Negocierile pentru marea coalitie a opozitiei au fost sistate pentru ca Victor Ponta sa ia pulsul liderilor de filiale PSD cu privire la pretentiile PNL. Crin Antonescu si Victor Ponta au mutat negocierile pentru marea alianta social-liberala in propriile lor partide. Pretentiile emise de liberali vor fi analizate, in urmatoarea perioada, in forurile de conducere ale PSD. "La nivelul liderilor partidelor noastre, discutiile s-au incheiat si s-au incheiat bine. Din acest moment, pe baza celor discutate, incep discutiile in partidele noastre", a anuntat Crin Antonescu la finalul discutiilor de marti seara de la sediul PSD. Spre deosebire de Crin Antonescu care intai decide si abia apoi ii anunta si pe liberali, Victor Ponta trebuie sa ia pulsul baronilor PSD si sa negocieze cu ei inainte de a angaja partidul intr-o discutie, anunta EVZ.

UDMR nu vrea oficializarea relatiei cu PDL. Reprezentantii UDMR spun "pas" propunerii de semnare a unui pact cu PDL, avansata de europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda. Acesta a lansat ipoteza ca PDL si UDMR, care fac parte din aceeasi familie europeana a popularilor, sa-si oficializeze relatia printr-o intelegere politica, ce ar urma sa fie valabila si in cazul trecerii in Opozitie a celor doua formatiuni. "Oferta" lui Cristian Preda, vazuta ca o solutie in contrapondere la alianta Opozitiei, este respinsa la unison de toti cei trei aspiranti la sefia UDMR, care doresc sa isi pastreze libertatea de a negocia cu toti actorii politici, in perspectiva alegerilor locale si parlamentare de anul viitor. Consilierul prezidential Peter Eckstein, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, si liderul deputatilor UDMR, Olosz Gergely, ultimul intrat in cursa pentru locul lui Marko Bela, sustin doar ideea continuarii parteneriatului pentru asigurarea guvernarii, informeaza Adevarul.

Quintus: "Cata vreme am un cuvant de spus in PNL, nimeni nu-i va sanctiona pe Orban si Saftoiu". Presedintele onorific al PNL, Mircea Ionescu Quintus, nu crede ca Adriana Saftoiu si Ludovic Orban vor fi sanctionati pentru interventiile critice din timpul sedintei Delegatiei Permanente cu privire la oportunitatea alierii cu PC-ul lui Dan Voiculescu. "Atata vreme cat cuvantul meu va cantari ceva in partidul asta, nu se vor lua masuri de sanctiune nici impotriva Adrianei Saftoiu nici impotriva lui Orban. Nici macar de avertisment nu putem vorbi", a declarat Mircea Ionescu Quintus pentru Romania libera. Liberalul isi aminteste ca a avut o contributie importanta la aducerea Adrianei Saftoiu in partid si spune despre ea ca este o persoana "independenta", care "nu merge cu turma". "Orban e asa cum e, e ca si copilul meu. El a facut pe fabulistul la Delegatia Permanenta, dar doamna Saftoiu a facut observatii de morala politica. Sincer, mi s-au parut mult mai putin potrivite replicile presedintelui Antonescu decat ale celor doi", mai spune Quintus. In opinia sa, liderul PNL nu se gandeste sa-i excluda pe cei doi deputati si nici sa le dea o lectie, asa cum a relatat presa. "In partid parerile se exprima liber, nu stiu ce l-a deranjat pe presedinte, dar nu cred ca-i trece prin cap sa sanctioneze", a conchis fostul presedinte al PNL, scrie Romania Libera.

Stolojan: Este de felicitat PC ca de fiecare data reuseste sa se agate de un partid pentru Parlament. "Este de felicitat PC, care reuseste de fiecare data sa se agate de un partid pentru a intra in Parlament si, in al doilea rand, trebuie felicitat Crin Antonescu pentru ca a demonstrat inca o data ca nu-l intereseaza PNL si valorile si traditiile sale, ci il intereseaza numai candidatura sa la Presedintie si sprijinul Antenelor", a declarat Stolojan. El crede ca aceasta alianta nu este un pericol pentru PDL, apreciind ca, daca se va face o unificare a PNL-PC-PSD, atunci in Romania vor fi doua forte politice puternice. "Daca vor face aceasta unificare, vom avea doua forte politice puternice in Romania, alianta PNL-PC-PSD si PDL, iar acesta din urma isi va reveni in urmatoarea perioada, pentru ca rezultatele reformei incep se vada", a apreciat Theodor Stolojan. In opinia lui Stolojan, "Romania nu poate fi lasata pe mana unor oameni ca Antonescu, Voiculescu si Ponta, care ar face ce au mai facut, adica reforme populiste si aducerea tarii in incapacitatea de a gestiona o crestere economica sanatoasa", anunta Gandul.