Adriean Videanu - Boc sa aleaga: premier sau presedinte de partid. Cum se joaca sefia PDL. Adriean Videanu vorbeste despre "cursa electorala" din interiorul PDL. Fostul ministru nu se declara a fi de partea cuiva, dar sustine schimbarea sistemului din partid, presedintele formatiunii sa nu mai fie si premier. "In aceasta perioada sa se separe cele doua", sustine Videanu. Intrebat daca asta inseamna ca Emil Boc ar trebui sa se retraga de la sefia partidului, daca vrea sa-si duca in continuare mandatul de prim-ministru, Videanu raspunde: "Nu neaparat. Ar putea sa ramana chiar presedintele partidului", scrie Gandul.

politic showFoto: Colaj foto

Olosz Gergely: "Cine are controlul acum in UDMR vrea sa-l pastreze". Olosz Gergely sustine ca actuala garda a Uniunii doreste sa-si conserve influenta, punand la bataie pentru asta chiar si banii ministerelor. Intrat ultimul in cursa pentru sefia UDMR, Olosz Gergely sustine ca jocurile nu sunt facute, chiar daca multe dintre filalele Uniunii si-au declarat sustinerea pentru contracandidatul sau, Kelemen Hunor. In spatele acestei alinieri, sustine el, este interesul actualei garzi a UDMR de a ramane la butoane. Iar pentru asta, spune Olosz, s-au pus la bataie bani in schimbul sustinerii lui Kelemen, scrie EVZ.

Un europarlamentar maghiar il acuza pe Gigi Becali ca si-a trimis consilierul sa voteze in locul lui / Becali risca suspendarea! Un europarlamentar din Ungaria afirma ca Gigi Becali si-a trimis joi un consilier la sedinta de plen a Parlamentului European pentru a vota in locul lui. Europarlamentarii au dezbatut joi rezolutiile si amendamentele inscrise pe ordinea de zi timp de cateva ore. Dupa vot, unul dintre eurodeputatii maghiari, Szegedi Csanad, a sesizat insa ca Gigi Becali nu este in sala, iar fotoliul sau a fost ocupat de un consilier de-al sau, care a si votat in locul lui. "De zece minute tot incerc sa iau cuvantul. Ar trebui sa se consemneze in procesul verbal ca domnul Becali, de origine romana, care sta in spatele meu, nu a fost prezent la vot. In locul sau a votat asistentul, folosindu-se de cartela sa de vot", a declarat Szegedi Csanad, europarlamentar neafiliat, din partea Partidului Maghiar Jobbik, scrie Adevarul.

Iohannis crede ca alegerea primarilor intr-un tur de scrutin ar crea probleme de legitimitate. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, considera ca alegerea primarilor intr-un tur de scrutin nu reprezinta "o imbunatatire a legislatiei" pentru ca ar putea sa apara, ulterior, probleme de legitimitate a celor alesi, afirmand insa ca "este o varianta posibila" daca se fac economii. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin "este o varianta posibila," scrie Gandul.

In editorialul "Un viitor pentru PDL", Mircea Cartarescu scrie: "Pe cand ochii opiniei publice sunt indreptati spre formarea aliantei dintre PSD, PC si PNL, ceea ce se petrece in interiorul puterii ramane oarecum obscur, in buna masura din cauza unei rele comunicari a acesteia cu mediile.Acest fapt arunca asupra puterii actuale o umbra neplacuta: lipsa de comunicare e de obicei asociata cu o putere autoritara si aroganta. Intr-adevar, nucleul dur al PDL, cel ce guverneaza efectiv (dand impresia, iarasi neplacuta, a suprapunerii dintre partid si stat despre care vorbea de curand Sever Voinescu) este de acest fel. Partidul, foarte criticat in ultimii ani datorita mai ales coruptiei unor membri foarte vizibili ai sai, comparat chiar cu PSD-ul din acest motiv, e un exemplu tipic de partid care nu a trecut printr-o reforma interna. El se prezinta azi ca un conglomerat de tendinte in jurul unui nucleu nu doctrinar, ci clientelar, de interese imediate economice si politice. Partidul democrat liberal a fost initial partidul personal al lui Traian Basescu, asa cum PSD a fost partidul lui Iliescu. Dar, cum steaua celor doi controversati oameni politici va apune curand (de fapt, a si apus: azi o vedem si nu e...), fireste ca aceste partide oportuniste trec prin framantari si restructurari, preocupate de supravietuirea lor intr-o lume fara tatuci." Integral in EVZ.

In editorialul "Spre ce duce alianta Ponta, Crin & Voiculescu", Cristian Campeanu scrie: "Cand lumea se inghesuie sa faca tot felul de comparatii neghioabe intre Ceausescu si Mubarak sau, si mai excitant, intre ultimul si Basescu, in asteptarea marii revolutii socialiste care nu mai vine, cel mai bun lucru este sa explicam de ce ne indreptam spre un regim de tip fascist sub noua coalitie de stanga. Dezbaterea academica privind gasirea unei definitii complete, universal acceptate a fascismului este atat de complexa incat unii istorici s-au declarat obligati sa admita ca o asemenea definitie pur si simplu nu exista. Ceea ce nu inseamna ca nu exista trasaturi pe care un observator rational si informat sa le poata identifica pe loc ca fasciste, ci ca nu exista un set complet de astfel de trasaturi. Pe aceste baze teoretice modeste se poate sustine cu argumente ca noua coalitie de stanga formata de Ponta, Crin si Voiculescu (PC&V) se pregateste sa introduca in Romania un regim de tip fascist." Integral in Romania Libera.