Basescu vrea sa-i fure osul lui Blaga. Membrii gruparii Blaga raman reci la avertismentele lui Traian Basescu si isi ascut sabiile pentru viitorul congres, in timp ce democrat-liberalii fideli Cotrocenilor regreta deteriorarea relatiilor cu seful statului. Suparat ca pierde controlul asupra partidului pe care l-a creat, Traian Basescu a lansat marti seara o serie de atacuri dure la adresa PDL, in general, si a lui Vasile Blaga, in special. Secretarului general al partidului, aspirant la functia de presedinte al PDL, seful statului i-a recomandat sa-si "amane foamea de putere". In plus, presedintele Basescu a comentat intr-o nota ironica o declaratie recenta a lui Blaga, in care recomanda Guvernului sa inceteze cu masurile de austeritate pentru ca s-ar putea "rupe ata". "Atat a inteles el din nevoia de a stabiliza Romania", a spus seful statului. Vasile Blaga a refuzat insa sa-i dea replica presedintelui, scrie Romania libera.

politic showFoto: Colaj foto

Romii nu redevin tigani: propunerea lui Prigoana, respinsa la Senat. Senatorii a respins, miercuri, propunerea legislativa initiata de deputatul PDL Silviu Prigoana, care prevede revenirea la termenul de tigan in loc de rom. Initiativa a intrunit 51 de voturi "impotriva" si 27 "pentru". 15 parlamentari s-au abtinut. Decizia finala apartine deputatilor. Primii care s-au aratat impotriva propunerii lui Prigoana au fost reprezentantii UDMR. "Proiectul legislativ este complet neavenit, ca multe dintre propunerile legislative ale initiatorului", a spus Fekete Andras, liderul grupului UDMR, adaugand ca o astfel de initiativa ar crea un precedent periculos. "Maine veti veni cu propunerea de a schimba denumirea maghiarilor in huni sau indo-asiatici", a completat Fekete, citat de EVZ.

Despre dreptul la nepotism. Parlamentarii care ocupa si pozitia de rector universitar mai au o luna sa aleaga la ce renunta. Unul dintre cei vizati anunta razboi in justitie. Noua Lege a educatiei, intrata in vigoare ieri, le interzice rectorilor sa fie, in paralel, si oameni politici. Desi mai au la dispozitie doar 30 de zile pentru a alege incotro se indreapta, cei vizati ameninta deja ca vor apela la justitie daca ministerul lui Daniel Funeriu ii va forta sa renunte la una dintre calitati. "Nimeni nu poate fi mai presus de lege, iar Legea educatiei spune la articolul 364, alineatul 2, ca prevederea se aplica in cazul viitoarelor mandate. Nu ma poate nimeni constrange sa optez pentru una dintre cele doua functii. Daca va incerca cineva, vom merge in justitie", spune senatorul Nicolae Robu, rector al Universitatii Politehnice din Timisoara, citat de Romania libera.

Dosarul coruptiei din vami: Cine este "misteriosul" om din umbra, cu influenta in PDL, care ar fi intermediat spaga de 430.000. Eugen Predescu, cel care ar fi facilitat intalnirea intre seful ANV, Radu Traian Marginean, si fostul sef al Vamii Halmeu Nicoleta Dobrescu, este apropiat al PDL, "cu o influenta foarte mare in partid", sustin surse judiciare. Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX ca omul de afaceri clujean Liviu Florian i-ar fi dat cei 130.000 de euro lui Eugen Predescu, care i-ar fi dat la randul sau o mica parte din suma sefului Vamilor, o alta parte avand destinatie politica, informeaza Gandul.

PDL-istii vor sa-l impace pe Basescu cu demisia lui Pasat. Scuturati de presedinte pentru prestatia in cazul deputatului Dan Pasat, democrat-liberalii ii cer demisia colegului lor acuzat de coruptie. Raluca Turcan vorbeste chiar de excludere. Pusi la colt de presedintele Traian Basescu, iritat de "dispretul" cu care i-au tratat cererea de a nu-l proteja pe deputatul Dan Pasat, democrat-liberalii isi pun acum cenusa in cap, relateaza EVZ.